ИШЧЕКИВАЊУ је дошао крај, време је за 64. "Евросонг"! Прво полуфинално вече манифестације која се ове године, захваљујући победи Нете Барзилај са песмом "Играчка" лане у Лисабону, одржава у Израелу, у дворани "Експо Тел Авив", уз слоган "Усуди се да сањаш", на програму је вечерас, 14. маја (21.00, РТС 1), а Србија ће одмах на почетку држати палчеве Невени Божовић. Наша представница ће, под редним бројем девет, извести кантауторску, раскошну баладу "Круна" која јој је донела победу на фестивалу "Беовизија". Сви се надамо да ће Невена у уторак вече још једном славити, и да ћемо је гледати и у суботњем великом финалу.

Полуфинале 14. маја, у ком ће се представити 17 земаља, отвориће представница Кипра Тамта. Уследиће такмичари из Црне Горе, Финске, Пољске, Словеније, Чешке, Мађарске, Белорусије, Србије, Белгије, Грузије, Аустралије, са Исланда, из Естоније, Португалије, Грчке и Сан Марина. У првом полуфиналу ће имати прилике да гласају и гледаоци из Шпаније, Француске и Израела.

Прочитајте још - ОН ЈОЈ ЈЕ НАЈВЕЋА ПОДРШКА: Нова фотографија Невене Божовић и њеног супруга из Израела изненадила многе

У другом полуфиналу, у четвртак 16. маја, гледаћемо Јерменију, Ирску, Молдавију, Швајцарску, Летонију, Румунију, Данску, Шведску, Аустрију, Хрватску, Малту, Литванију, Русију, Албанију, Норвешку, Холандију, Северну Македонију и Азербејџан. Тада ће право гласа имати и гледаоци из Немачке, Италије и Велике Британије. По 10 најбоље пласираних земаља из оба полуфинала обезбедиће пласман у финале. Тамо обезбеђено место има такозвана велика петорка - Немачка, Италија, Велика Британија, Француска и Шпанија, као и Израел, земља домаћин. Израел је већ био домаћин "Песме Евровизије" 1979. и 1999, али се манифестација сада први пут одржава у Тел Авиву. Са "Евросонга" су се повукле Бугарска и Украјина.

Презентери који ће нас водити кроз обе полуфиналне вечери и финале су Бар Рафаели, Ерез Тал, Аси Азар и Луси Ајоуб. После искључиво мушке поставе у Кијеву 2017, и женске, лане у Лисабону, сада су "промешане карте".

Кад су у питању представници земаља бивше Југославије, звучних имена нема. Најпознатија је Македонка Тамара Тодевска, која је већ представљала своју државу на "Евросонгу". Црна Гора је, специјално за ово такмичење, оформила вокални секстет "D-moll". Словенију ће репрезентовати Зала Краљ и Гашпер Шантл, Хрватску победник "Пинкових звездица" Роко Блажевић. Босна и Херцеговина, као и претходне две године, неће учествовати.

Јавност се и сада бави проценама кладионица уочи "Евросонга", а ту је прва асоцијација "Вилијам Хил". Према њиховим букмејкерима, фаворит за прво место је Холандија, са квотом 3.25. Следе Француска и Шведска (5.00), Русија (8.00), Азербејџан (9.00)... Чак 14 земаља има највећу квоту 201, а Србија је, према њиховој процени са квотом 151, такође међу аутсајдерима, па остаје да се понадамо да је у питању - лоша процена. Страствени кладиоци знају да то није редак случај.

Прочитајте још - "Круна" права за Невену

Увод у израелски "Евросонг" су, нажалост, представаљала и политичка превирања и сукоби израелске војске и палестинских екстремиста. Упркос многим притисцима, ниједна земља није из тог разлога одустала од такмичења.

На свечаној церемонији отварања у недељу увече, све је, међутим, било блештаво. Многе певачице су прошетале своје дуге, балске хаљине на тепиху који није био црвен већ - наранџаст. Отварању је присуствовао и градоначелник Тел Авива Рон Хулдаи, а певали су Орна и Моше Дац, представници Израела на "Евросонгу" 1991. Прошлогодишња победница Нета појавила се уз три помоћнице које су држале шлеп њене беле хаљине.

Као увод у званичан почетак, у понедељак вечеје одржана костимирана проба, и то је први догађај у склопу манифестације за који су се продавале улазнице. Карте за суботње финале плануле су за свега неколико сати.

У ЖИРИЈУ ВОЈА, ЛЕОНТИНА, САЊА...

ДОК жирији других земаља учесница на "Евросонгу" буду оцењивали наступ наше Невене Божовић, ево ко ће у име Србије оцењивати конкурентске композиције - Александра Милутиновић, Леонтина Вукомановић, Сања Илић, Силвана Грујић и музичар и продуцент Воја Аралица. Сви они, мање-више, имају евровизијско искуство.

Александра је аутор композиције "Ријека без имена", са којом се такмичила Босна и Херцеговина 2007, Леонтина је била текстописац нумере "Лане моје" са којом је Жељко Јоксимовић 2004. освојио друго место у Истанбулу, представљајући тадашњу Србију и Црну Гору. Сања је 1982. компоновао песму "Хало", са којом су "Аске" представљале Југославију, а 2018. и "Нову децу" за "Балканику" која је у Лисабону завршила на 19. месту. Силвана је била коментатор "Евросонга" 2013, 2014, 2015, 2017. и 2018.

ХВАЛА ВАМ СВИМА НА ПОДРШЦИ

НАША Невена и екипа су у понедељак радили пуном паром. Имали су последње пробе, а посебно је била значајна синоћна снимајућа проба коју су гледали жирији из земаља учесница првог полуфинала, и гласали. Душка Вучинић, шефица тима РТС, одише задовољством.

- Фантастичне коментаре је Невена добила од својих колега који се такође такмиче, али и од новинара који су је прексиноћ сачекали на наранџастом тепиху током свечаности отварања овогодишњег "Евросонга" - рекла је Душка за наш лист.

Невена са супругом Николом у Јерусалиму Instagram/nevenabozovicofficial

Невена Божовић истиче да је искључиво фокусирана на вечерашњи наступ.

- Хвала свима који ми дају подршку, значи ми много - рекла је, за "Новости", плавокоса певачица. - Представљам своју земљу и то је нешто најлепше за сваког уметника.