Министарство одбране и Радио-телевизија Србије потписали су данас у просторијама РТС-а уговор о заједничкој реализацији пројекта и наставку снимања пете сезоне популарне игране серије „Војна академија“.


Истичући задовољство због успешне сарадње на снимању серије „Војна академија“, која између Министарства одбране, РТС-а и продукцијске куће „Нира про“ траје већ осам година, пуковник Михаило Зоговић се осврнуо на темеље добре сарадње пре свега са РТС-ом, како на информативном и едукативном, тако и на забавном плану. Према његовим речима, о томе најбоље сведочи рекордна гледаност свих заједничких пројеката ових институција.

За пети серијал „Војне академије“ пуковник Зоговић каже да ће бити „увојниченији“ од претходна четири, што ће допринети додатном квалитету.

- Осим афирмације војничког позива, ова серија је важна јер поред забавног има изражен едукативни карактер и значај, ако знамо да серију гледају најмлађи, њен значај је још и већи. Серијом се промовишу позитивне вредности, пре свега верност отаџбини, храброст, човечност, другарство, солидарност, што и јесу неке од вредности на којима се темељи Војска Србије. Мислим да ће овај серијал бити узбудљивији од претходна четири јер ћемо у њему видети драматизацију извршења неких специјалних војничких задатака, што у претходним серијалима није био случај.

Значај пете сезоне популарне серије истакао је и генерални директор РТС-а Драган Бујошевић.


- Ово је серија која је значајна за РТС. Ми ову серију сматрамо као део нашег друштвено одговорног посла и друштвено одговорног понашања, што људи из Војске могу ближе да објасне шта то у ствари значи и шта је ова серија урадила за промоцију војних занимања – рекао је Бујошевић, такође нагласивши да очекује велику гледаност предстојећег наставка и највећи број гладалаца међу публиком узраста између 13 и нешто више од 20 година.Указујући да је пета сезона, као и претходне, управо израз жеље публике да се серија „Војна академија“ настави, редитељ Дејан Зечевић рекао је да се и за нових 10 епизода које публику очекују улаже велики труд у сваком смислу.

- Велики напор улажемо у продукционом, организационом и креативном плану да ова сезона буде посебна и понуди неке нове атрактивности. Да све оне вредности, о којима смо говорили, које су суштинске и најважније, ипак прате и неке трендове везане за модеран телевизијски израз, јер не желимо да се појавимо као ретро пројеката, већ ћемо пружити публици једну модерну сезону, која ће имати врло атрактивне секвенце, које ће моћи да парирају модерним продукционим тежњама и потребама публике – најавио је Зечевић.

У новим епизодама највише пажње биће посвећено професионалним изазовима ликова које су гледаоци упознали у претходним сезонама. Драматуршки фокус биће усмерен ка медијски трактивним јединицама Војске Србије.
Главни координатор пројекта у име Министарства одбране и Војске Србије је пуковник Никола Жуловић, а из свих јединица укључених у серијал одређено је 11 стручних консултаната који ће помоћи да се гледаоцима верно дочарају различите области живота и рада каратктеристичних установа Министарства одбране и Војске Србије.

Снимање пете сезоне серије „Војна академија“ биће реализовано у периоду од 1. маја до 1. августа 2019. године, а тзв. прва клапа планирана је на аеродрому Батајница.

Данашњем потписивању уговора присуствовали су и Неле Гарић из продукцијске куће „Нира про“ као и представници Министарства одбране и Војске Србије.

НОВИ ЛИКОВИ

У петом серијалу једне од најгледанијих тв серија, редитељ "Војне академије", Дејан Зечевић, улоге нових кадета поверио је младим, већ запаженим глумцима. Јована Миловановић, Павле Менсур и Ђорђе Крећа имаће прилику да се окушају улози пилота Војске Србије, као кадети треће године.