АЈМО сад ону моју, не питам колико кошта!

То је реченица коју на свиркама највише воле да чују српски трубачи, а на коју обавезно одговарају са:

- Ууу, батко, па где нађе ту најскупљу?!

Потом следи одсвирана мелодија која непогрешиво гађа право у срце, али и у - новчаник.

Колико стварно кошта "најскупља" песма? Ко и када најбоље плаћа, и које су то песме које душу парају, о томе, за "Новости", сведоче капелници данас најпознатијих трубачких оркестара, који широм Србије, али и Балкана, па и шире, увесељавају наш народ.

Бојан Крстић, чувени трубач из Владичиног Хана, добитник "Златне трубе", дара "Вечерњих новости", чији је оркестар пре две године проглашен за најбољи на Сабору трубача у Гучи, каже нам да обожава да са искусним љубитељима трубачке свирке дочекује јутра у драгачевској престоници.

- Обично свирамо за људе који годинама уназад траже само наш оркестар. Један од њих је и некадашњи црногорски кошаркаш Никола Пековић, који је са својим друштвом стални гост у Гучи. "Марушка" и "Београдско лудило", то су његове мелодије. Памтим да смо једном за вече од њега били почашћени са око 15.000 евра. То је био највећи бакшиш - казао нам је Крстић. - Давно беше, али сећам се и свадбе Јелене Карлеуше и Бојана Карића. Тада нас је Карлеуша окитила са око милион динара. Није лоше за пола сата свирке...

С друге стране, његов колега из Ужица Иван Јовановић, у чијим је рукама такође засијала "Златна" нашег листа, наводи да се "најскупља" не може платити новцем и да она нема материјалну вредност.

Фото Д. Карадаревић

Прочитајте још - Марко Трнавац: "Новости" удахнуле нови живот мојој труби (ФОТО / ВИДЕО)

- Нема тих пара које могу да вам плате оно што осетите као повратну емоцију када за људе свирате срцем. Због тога смо ми трубачи почаствовани од Бога. Ти тренуци морају да се доживе. Довољно ми је за сва времена било плаћено оног секунда када ми је пришао човек после нашег наступа и рекао: "Када вас чујем, сва туга ме прође, добијем вољу за све" - испричао нам је Иван.

Марко Трнавац, трубач из Мршеља, који је лане био победник на Сабору, као из топа одговара да је његова "најскупља" - "Пукни, зоро". Она му је променила живот након што ју је и одсвирао на такмичењу у Гучи и освојио "Златну". Када је ову песму у Марковом извођењу чуо човек наше горе лист, који живи и ради у Швајцарској, уследио је позив да буде његов гост, и то са целим оркестром.

- Били смо у Швајцарској у неколико наврата само да му одсвирамо "Пукни, зоро", и то заредом неколико пута. Он је човек домаћин, џек, и увек нам за ту песму плати и до 12.000 евра. То су моменти који се не заборављају. Тада тек схватите коју моћ има труба, којој ми трубачи дајемо душу - рекао нам је Трнавац.

Велики љубитељ трубача је и фолк дива, "српска мајка" Светлана Цеца Ражнатовић. Трубачки ас, млађани Владимир Ивановић из Загужања посведочио нам је о томе, јер је свирка његовог оркестра Цеци била поклон од њеног сина Вељка за њен 44. рођендан.

Бојан Ристић за 10 секунди зарадио 3.000 евра

- Не могу да вам кажем колико смо узели бакшиша, али знам да смо кићени на сваку њену песму, па су се тако ређале "Доказ", "Кад би био рањен", "Попиј ме као лек"... - испричао нам је Владимир. - Ипак, највеће паре узели смо на гостовању у Задру, у Хрватској, где смо свирали на свадби коју смо, само за долазак, погодили за 2.500 евра, а кући смо се вратили са око 17.000 евра.

Прочитајте још - Трубу разуме цео свет (ФОТО / ВИДЕО)

"Бере цура плави јоргован" или "Ах, што ћемо љубав крити". То су две песме које су "најскупље" за мајстора трубе Дејана Јевђића из Расне код Пожеге. Вели да је прелазио хиљаде километара само да их на увце одсвира истанчаним и пробирљивим познаваоцима трубачке песме, па је тако наш народ у дијаспори звуком трубе "миловао" у Русији, Немачкој, Аустрији, Белгији...

- Новац узмете, јер од тога живите. А некада, када видим сузе на лицима људи којима свирам, па и сам заплачем, али и даље свирам, онда то нема цену. Ипак, најтежа и за моју душу најскупља су била горка искуства када сам своје блиске рођаке, или свог оца, на вечни починак испратио свирком моје трубе, и то песмама "Низамски растанак" и "Тихо ноћи моје злато спава"... - закључио је Јевђић.

Дејан Јевђић је свог оца испратио на вечни починак песмом "Низамски растанак"

НАЈВИШЕ ЕМОЦИЈА УЗ "САЈБИЈУ"

ПЕСМА коју трубачи највише изводе је "Ђурђевдан", али пошто је доводе у везу са одређеним фудбалским клубом, понекад зна и да изазове поделу међу слушаоцима, тако да је избегавају. Од оних са бржим ритмом данас је најпопуларнија нумера "Вртлог" мајстора трубе Дејана Петровића.

Ипак, песма која изазива највише емоција, од чије мелодије се најежи свака длака на глави, а посебно када је изводе врсни трубачи - а најбоље је то чинио покојни Фејат Сејдић, јесте "Сајбија", или како је зову "Анђео чувар", чији је аутор композитор Зоран Симјановић, а коју у оригиналу пева Шабан Бајрамовић. Ова песма позната је и под називом "Животе мој", коју је је у посебном аранжману и са другим текстом отпевала Уснија Реџепова, покојна певачица која је цели свој живот посветила трубачкој музици и којој трубаштво у Србији дугује много.

Бојан Крстић је оборио с ногу Николу Пековића

Прочитајте још - СПОЈИЛА ИХ ЉУБАВ ПРЕМА ТРУБИ: Гуча им крунисала везу

ЗАКОЧЕН "КАЛАШЊИКОВ"

- ДОГОВОРИО сам се да свирамо на свадби у околини Славонске Пожеге, и то за 3.000 евра. Отишли смо тамо и, по договору, требало је да се појавимо као изненађење. Улазимо, почињемо да свирамо "Калашњиков". После десет секунди нас прекидају. Испоставило се да је млада Хрватица. Њена фамилија је бурно одреаговала и, према њиховим речима, није дозволила "српску музику". То је било најбрже зарађених 3.000 евра.

Ово нам је испричао трубач из Владичиног Хана Бојан Ристић, такође више пута награђиван на Сабору у Гучи, који најчешће свира на весељима по Словенији, па је током године веома често у тој земљи.