Нова изјава Мирке Васиљевић: Рекла нам је шта жена не сме да уради ако мушкарац у друштву учини нешто што јој не прија!

NovostiOnline

четвртак, 25. 04. 2019. у 16:36

Нова изјава Мирке Васиљевић: Рекла нам је шта жена не сме да уради ако мушкарац у друштву учини нешто што јој не прија!

Миркa Васиљевић / foto: ATA images

После изјаве да жена мора зна када треба да заћути у односу са мушкарцима, глумица је за Телеграф.рс до детаља изнела своје ставове, дала је и пример, па објаснила како васпитава своју ћерку

Млада глумица Мирка Васиљевић (28) својом изјавом о васпитању ћерке Адријане изазвала је полемку на друштвеним мрежама.

Наиме, Мирка је нагласила да њено дете "мора да зна да је женско", те да то подразумева ћутање "јер онда брак може да опстане и она може да добије шта год хоће".

Поводом тога позвали смо глумицу, која је детаљно објаснила на шта је тачно мислила када је то изјавила.

- Ја, наравно, поштујем свачије мишљење и сасвим ми је нормално да се неко са мојом изјавом и начином живота слаже, а да се неко апсолутно не слаже. Јер, чак и ја када чујем неке позитивне коментаре могу да ме подстакну да будем још чвршћа и боља у томе, а можда неки тачно дефинисан негативан коментар може да ми помогне да мало отворим очи око неких ствари, да нешто ново сазнам, да променим, да модификујем и да то буде боље у мом окружењу за моју животну ситуацију и лично за мене. Тако да сам ја апсолутно за те ствари отворена и немам ништа против и негативно да чујем, само ако није зла намера, а позитивно је оно што свима нама, па и мени, ласка - почела је Мирка за Телеграф.рс.

- Ја када сам то рекла нисам никако мислила да жене треба да трпе нити насиље, нити да постану неко ко нема свој став и ко нема свој циљ и визију у животу, нити да треба да буде потчињена неком другом, јер прво мој живот то демантује, јер сам ја већ као дете била пуштена да изаберем шта ћу бити у животу и није ми било наметнуто нешто чиме се породица бави или шта они сматрају да је за мене. Чак је моја породице окренута потпуно ка природним наукама, а подржали су мене у нечему што нема везе са природним наукама, а то је уметност... - каже Мирка.

foto: A.Stanković


MIRKA IMA VAŽNU PORUKU ZA SVE ŽENE: Uradite ovo i sigurno ćete se slagati sa svekrvom

- Мој живот је потпуно другачији од оног који воде моји родитељи, у смислу професије којом се бавим, то је прва ствар, друга ствар је да је самим тим што сам пуштена да то изаберем, допуштено ми је да имам свој став, да имам свој неки циљ, а да они буду моја потпуна подршка, понекад и раме за плакање, ако нешто урадим како не треба, или ако није онако како сам ја замислила, али у сваком случају подршка и за добре и за лоше дане, и да ја на својим ставовима, својим идејама, својим животним путевима корачам првентвено својим одлукама и сама, а да они буду само моја подршка. То мислим да ми је доста допринело, и да брже сазрим - објашњава Васиљевићева.

- Самим тим, ако сам ја расла у таквом окружењу и мој живот је такав, јер као што сте видели ја не дајем никад деманте, ја не коментаришем превише приватан живот, него се трудим да оно најинтимније сачувам за себе, оно шта и врапци на грани знају, знају и медији, можда и овако ако нешто успутно сазнају зато што су вешти и добри новинари , али се генерално трудим да моја интима буде моја интима. Ја потпуно живим слободно, слободно у смислу као неко ко сме да каже свој став међу својим пријатељима, међу својом породицом, међу својом широм фамилијом и то ме је негде довело до овога данас, јер сам потпуно другачија од најуже своје породице још од кад сам била мала, јер сам увек била неко ко воли уметност, ко воли јавне наступе, за разлику од њих - прича Мирка.

Foto: V.Danilov

Mirka Vasiljević: Udala sam se rano i propustila druženja i odlaske na more sa prijateljicama

- Самим тим, ако сам расла тако и одгајана тако, нисам неко ко воли да буде потчињен неком другом, неким другим људима и да ради оно што неко други сматра. Ја када сам то рекла, рекла сам у контексту... Не сећам се тачно момента када сам то причала, али знам свој став који увек кажем и који се везује за то, а то је да не постоји рецепт за успешан брак, јер да постоји сви ми који имамо јаче или лепше половине које волимо, би се држали те реченице, тог примера и сви би били срећни и задовољни. Не би било развода и не би било да људи не опстану ни десет година, него да су им годину, две и три бракови, те да нажалост долази до разлаза. Значи, рецепт за срећан брак не постоји, то је индивидуално, али ја сам са Вујадином од своје 19. године, и ја сам малтене одрасла уз њега, и он уз мене, и још увек одрастамо на неким пољима животним и кроз заједнички живот учимо - рекла нам је глумица.

Evo zbog čega se Mirka i Vujadin još uvek nisu venčali

Међутим, онда смо се дотакли сржи "проблема" који је изазвала њена изјава, па је Мирка изнела свој став на тему мушко-женских односа.

- Колико год жене данас биле самосталне, мушкарци се другачије гледају на послу од жена, јачи су. Просто, зато се и каже "јача половина" за мушкарце, тако да мушкарцу у некој мери треба да се дозволи да буде мушкарац, јер људи који су са Балкана, ми живимо, јелте, на Балкану, а мушкарци - колико год они били ововременски - имају та нека исконска начела у себи и не воле да жена буде баш потпуно та која води главну реч, него да се зна када они воде главну реч, а када дозволе да то буде жена. Исто тако и ми треба да знамо као жене када треба своје ставове и своје ствари максимално да гурамо и форсирамо, а када треба да повучемо ручну и да мушкарцу пустимо да буде мушкарац, јер то је однос двоје људи, неко мора у неком моменту да доминира. Није добро да увек једна страна доминира - прича нам Мирка.

- Ја сам то рекла кроз своје искуство и искуству своје мајке и тетке за које сам доста везана, и са којима доста разговарам, и искуство њихових пријатељица... Слушала сам разне приче када сам била мала, јер сам волела да седим у том њиховом женском друштву. Колико год ово време било тако лудачко, колико год су се жене избориле за своја права, треба опет да се сете наших бака и дека који су по 30, 40, 50 година у браку, а зашто? Зато што су умеле да пусте мушкарцу да буде мушкарац кад треба, а оне форсирале неке женске ствари, када је то било потребно, и у том смислу треба да постоји компромис - да жена зна кад треба да мушкарцу пусти да буде мушкарац.

- Када сам рекла да прећути, нисам мислила да прећути довека, него сам мислила да можда у том моменту мало свој језик коригује, пошто смо ми жене углавном онако брже и речитије, да знају кад треба да заћуте у том тренутку и да нађу тренутак да то нешто што им не одговара, што је проблем, што им смета и што мисле да нарушава породицу, да онда изнесе, јер ће добити много бољи ефекат - каже Мирка која је навела и пример једне ситуације кад жена треба да "прећути".
Foto: V.Danilov

- У смислу, кад је ту велико друштво и када вам уради нешто што вам не прија, не треба да скочите пред свима на њега, јер то прво руши његову мушкост у том друштву. Ниједан мушкарац то не воли, кад се ствара неки проблем пред људима који то не би требало да виде, него ту треба дамски да се понесете, да сачекате, а онда кад се њему енергија смири, бес или нервоза, ако је нешто исхитрно урађено, да онда код куће то кажете и онда он много боље може то да схвати и да разуме, и да се договорите да се то више не понавља - прича глумица.

- У том контексту да зна кад треба да заћути, али не да ћути довека, него да уме да изабере тренутак. То је онда мудра жена јер, углавном, по мом мишљењу су жене те које углавном успеју да одрже брак. Наравно да је за то потребан и мушкарац, наравно да никада није 100:0 у процентима, али углавном је да 60 посто жене држе и чувају брак, да жене вуку да се све среди, да се све разуме, да се исправи ако је неки проблем, а мушкарци 40 посто и да мудра жена ће увек добити оно што хоће само треба да зна када је тренутак и на који начин.

С тим у вези, Мирку смо питали држи ли се оне старе - да је мушкарац глава породице, а жена врат?

- Апсолутно! Али, опет, глава не може никад да се окрене, ако врат не помогне... Тако да онда испадне да је врат у неким ситуацијама много функционалнији од те главе... Ништа негативно за мушкарце, али... - рекла је глумица са осмехом, а онда се осврнула на васпитање своје ћерке.

- Она је окружена са два брата - са млађим и са старијим, и ја тачно већ видим сад код ње да јако добро почиње да разуме мушкарце, јер је константно окружена са њих двојицом, јер ја их никада не одвајам. Они су још увек мали и свима је исто интересантно - парк, циркус, позориште, зоолошки врт... Тек кад буду имали 15-16 година почеће да се раздвајају и шта кога интересује - она ће можда хтети на фолклор, балет, а њих двојицу ће да интересује фудбал, али за сада су им све ствари исто интересантне. Тако да је она често мушкарцима окружена, а најстарији син често доводи другаре да преспавају код нас, на дружење, на викенд... Тако да, она јако добро већ сад упознаје мушкарце, дружећи се са њима и већ видим сада да разуме како треба нешто да одради да би постигла нешто своје што она хоће - објашњава Мирка.

foto: ATA images

- Мислим да јој је јако значајно и сутра за однос са мушкарцима. Већина мојих другарица је сама, јако тешко налази партнере, везе нису озбиљне и генерално то је проблем данашњице - наћи озбиљног дечка или девојку. Већина људи из мог окружења се жали, ко није венчан, и онда некао треба знати пливати у тим ситуацијама и водама... Ја кад сам рекла да она треба да уме да заћути, нисам мислила да заувек ћути ако јој нешто смета, јер временом ће постати незадовољна, а онај ко је незадовољан постаје и џангризав, постаје негативан и привлачи лоше, а одбија добро, добре људе од себе - каже Мирка.

- Тако да, у том контексту сам рекла да уме да заћути, а да одабере добар момента кад треба нешто да каже. Јер, кад ја скочим на прву лопту у односу са Вујадином, некада се само пролонгира ситуација и закомпликује, а да сам сачекала сат времена и моменат кад смо сами, да дођемо кући, много би више постигла у том моменту. Мислим и да мушкарци јако цене жене које знају кад и како треба да им се обрате, поготово у браку - закључила је Мирка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Joooj

25.04.2019. 19:35

@LepoteSrbije - Ne, nego lepo žena uzme da spremi klopu, a ja stanem pored nje pa lepo govorim sve šta mi padne na pamet: više soli, manje šargarepe, jesi izudarala meso, ja bih to ovako, onako... Verovatno ste ili ćete dugo biti u braku ako tako razmišljate, da svako treba da laprda kad god mu se pojavi bilo kakva misao i meša se gde mu nije mesto. Ovo je Balkan i imali smo najzdraviji stav i odnose muškarac-žena. Naravno ne mislim na zadrte idiote od muškaraca, niti lujke od žena...

kengur

25.04.2019. 17:26

Alal ti vera, svaka ti je na mestu. Pametna i uspesna mlada zena, a inteligentna, svoja i svesna sta znaci biti uz svog muskarca.

Tanja

25.04.2019. 17:38

Nista ona nije rekla sto vec ne radi i ne cini skoro svaka zena u Srbiji....Sad da li je to ok...ne bih se slozila sa njom ali boze moj...Stvar vaspitanja,temperamenta i intelekta...Neke zene prave kompromise ..trguju na neki nacin ...grade zidaju...odnos ...Kako ona kaze ..pa ce moci da dobije sve sta hoce....,to nalazim tuzno vrlo.Ali eto to je njen recept.Svako onako kako najbolje zna ..mudro i lukavo je poruka ove zene.Sreca moze i drugacije,nije sta se prica nego ko prica...

Видоје

25.04.2019. 18:19

Мудра млада жена, са 28 година зна нешто што неки не схвате за цео живот: свака веза је ствар компромиса, налажења златне средине. Ко мисли да полови постоје да би се борили, а не допуњавали - нек му буде. Само после, таквима немој да је "ђаво крив" кад стигну последице таквог њиховог избора.

Skladni brak

25.04.2019. 18:19

Prava žena zna kada treba da ućuti , za razliku od alapače koja želi u Parove i Zadruge!

Djekna

25.04.2019. 18:30

Jadna li joj je kcerka. Paradoks je da su Mirku roditelji vaspitali tako sto su joj dali mnogo slobode na izbore i misljenja, na cemu im je beskrajno zahvalna kako kaze, a ovamo svoju kcer uci da cuti i da sabija osecanja, da guta uvrede i da zivi nesrecno sa nekim ko je ne postuje, samo kako bi dobila sve sto zeli! Ja mislim da zena jedino zeli postovanje i ljubav, a ako je neko ponizava i ne postuje onda ona ima pravo glasa. Cutanje vodi ka nasilju nad zenama. Ova majka je monstrum.

Radosav

25.04.2019. 20:39

@Djekna - Ti u klin a ona u plocu. A iz kog si ti filma ispala, molim te. Procita li ti ovo gore (izgleda da ne) ili sudis po naslovu kao i mnogi. Pa procitaj pa ces videti da to tvoje nema veze sa tekstom gore.

Daki

25.04.2019. 19:21

Zdrav stav prema normalnom muškarcu. I tvrdim da će uvek doneti dobro za vezu, ili brak. Najbolja je podela kada se zna šta ko radi i čime se bavi i onda uz konsultacije, predlog, dogovor i zdrav razum, sve se reši bez frke. Isterivanje "pravde" kada nije trenutak za to samo dovodi do problema. Svaka ti čast, da je više takvih, pametnih žena, bilo bi više srećnih brakova i samim tim više dece.... Mislite o tome!

DW

25.04.2019. 19:45

Skoro sam imao komentarski duel sa jednom prikrivenom feministikinjom na temu populacione politike u Srbiji. Nakon standardnog izmišljanja razloga manjka dece u Srbiji, mojom provokacijom dotična je iskreno odgovorila da na porođaj ne gleda kao na rađanje novog života i nešto plemenito, već kao na nešto bolno što uništava fizički izgled, a na brak kao tamnicu u kome ona navodno treba da bude nečiji sluga. Izgleda da je ipak sve u vaspitanju.

Mina

25.04.2019. 22:19

Mirka da ubuduce daje savete Natasi Bekvalac i ostalim veoma ,,nesrecnim"i ,,neshvacenim"estradnim ,,zvezdama"koje najcesce imaju buljuk zenske dece iz raspalih brakova...feministkinje stop.

TeslaUSA

26.04.2019. 00:49

Zbog ovakvih žena sve žene su nekada držane kao malo vode na dlanu. Romantike je bilo na svakom koraku. A sada, sada je perverzija na svakom koraku, a i uloge su totalno zamjenjene.

Jeca 3

27.05.2019. 07:59

Pravilno i zdravo razmišljanje, ljudi zajedno sazrevaju u zajednici. Mirka svaka ti je na mestu, kao da si mene pitala, kao stariju sestru ili prijateljicu. Nastavite da uživate u životnoj zajednici, ne sputavajući jedno drugo. Ljubav