ПРЕРАНА и трагична смрт Игора Первића (52), талентованог и шармантног глумца из угледне породице, који је јавно говорио о својој борби са зависношћу од хероина, подсетила је на сличне судбине и прекинуте животе многих уметника на простору бивше СФРЈ. Проблеми које познате личности имају са наркотицима често су јавна тајна, али су изненадне смрти увек изазивале шок. Многи од њих имали су проблеме и са другим болестима које су им погоршавале иначе тешко стање и доводиле до прераног краја.

Первић је желећи да укаже на пакао зависности отворено причао о драматичним ситуацијама кроз које је пролазио, а једном приликом навео је следеће:

- Мајка ме је налазила у страшним стањима. Нисам имао више где да се убодем.

Первић је последњих година боловао од карцинома јетре, оперисан је, па остаје нејасно да ли је због ове болести преминуо.

Трагичан крај имали су готово сви чланови култног бенда ЕКВ. Икона рокенрола Маргита Стефановић Маги (43), ћерка познатог редитеља Славољуба Стефановића Равасија, преминула је у беди 2002. на Инфективној клиници у Београду, јер је због интравенозног коришћења наркотика била заражена ХИВ-ом. Бубњар Ивица Вдовић Вд (31), прва регистрована ХИВ позитивна особа у бившој Југославији, изгубио је битку за живот 1992. Фронтмен Милан Младеновић (36) преминуо је 1994. од рака панкреаса, а 1998. од срчаног удара басиста Бојан Печар. Бубњар ЕКВ Душан Дејановић умро је од последица ХИВ 2000. Певачица рок групе "ВИА талас" Мира Мијатовић (30), ћерка југословенског политичара Цвијетина Мијатовића, преминула је 1991, наводно, од прекомерне дозе хероина, а неколико месеци касније и њена рођена сестра Маја.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕМИНУО СРПСКИ ГЛУМАЦ: Игор Первић (52) пронађен мртав у свом стану

Једна од најталентованијих глумица југословенског и српског филма Соња Савић (47) у смрт је отишла због предозирања наркотицима 2008. Редитељ и сценариста Милош Миша Радивојевиће описао ју је као "тужну и несхваћену бунтовницу с разлогом која никада није пристајала на компромис, генијалну глумицу, али исувише интелигентну да би била схваћена у малој култури каква је наша". Комшије су причале да је Соња спавала на старом душеку, да у њеном стану уопште није било намештаја, а да је шприцева било свуда.

Соња Савић, Фото sarics/labudovic


Певач и композитор многобројних хитова Родољуб Рођа Раичевић (44) отишао је на врхунцу каријере, пронађен је мртав у свом стану 2001. и мада никада није службено потврђено, говорило се да је преминуо након што се предозирао кокаином. Радислав Рајко Којић, цењени рок гитариста, најпознатији као један од оснивача и члан "Рибље чорбе", умро је 1997. због хероина. Исте године преминуо је и Горан Чавајда Чавке, бубњар "Електричног оргазма", након дугогодишњег конзумирања наркотика.


Рођа Раичевић, Фото Архива Новости


Пре трагичне смрти и Рајко и Чавке су имали финансијске проблеме због дроге. Краљ фанка Дино Дворник (44) умро је 2008. због кобне мешавине таблета и алкохола. Репер Давор Бобић Москри (28), члан београдског бенда "Прти БГ", отишао је прерано 2005, такође, због прекомерног коришћења наркотика.

Дино Дворник, Фото Н. Фифић


Талентовани Давор Дујмовић (30), најпознатији по улози Перхана у филму "Дом за вешање", на језив начин је окончао живот - извршио је самоубиство вешањем 1999. Водио је битку са дрогом, покушавао је да се лечи, али без успеха. О дејству хероина, једном приликом је рекао:

- Оно што доноси хероин не бих пожелео ни најгорем непријатељу. У почетку је било - ја сам мал`, па сам радознал`, али радозналост се у овом случају плаћа зависношћу.


Игор Первић, Фото ATA Images

Глумац Душан Пекић (19), који је популарност стекао улогом Пинкија у култном филму "Ране" умро је 2000. у војној касарни на одслужењу војног рока. Узрок смрти никада није утврђен, али се у то време причало да је умро услед велике количине хероина.