ПОСЛЕ завршетка популарне серије "Бела лађа", наш највећи телевизијски стваралац, сценариста Синиша Павић направио је подужу паузу. Бар кад је реч о новим делима. Током четири деценије, колико је радио без прекида, телевизија је на репертоару скоро стално имала неку његову мамутску серију, драму или филм. Кад је пре тачно седам година са 90. епизодом усидрио "лађу", осетио је да је дошло време да се и он мало одмори. Али и гледаоци од њега. Истиче да се стекао погрешан утисак да се само његове серије снимају, те да због њега други не могу да раде. Сада, међутим, сви снимају. Продукција је огромна, свако има шансу, а Павић нам каже како жели да се опроба још једном, да провери може ли да направи нешто ваљано. Из његовог пера ускоро ће пут малих екрана кренути ликови нове серије "Јунаци нашег доба", чија би прва клапа требало да падне после Ускрса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Синиша Павић: "Бањицу" не смемо да заборавимо!

- Одморио сам се. Ово је серија коју најспорије пишем. Са њом у погледу дужине рада на тексту може да се пореди само "Врућ ветар". Њега сам писао две-три године. На овом сценарију радим интензивно већ две године, али је дупло дужи од "Врућег ветра". Планирам 20 епизода. Хоће ли ту бити крај, зависи од тога да ли ће серија захтевати више простора. Досад сам написао око 14 епизода - открива за "ТВ новости" Синиша Павић, додајући да ће његово ново ТВ чедо почети да се приказује на јесен, радним данима на РТС-у.

* Називи ваших серија су увек носили симболику. Она је најчешће одсликавала време у којем су настајале. Ко су "Јунаци нашег доба"?

- То је радни назив серије, видећемо хоће ли се задржати до почетка емитовања. Постоји наше доба, као и његови јунаци. А какво је доба, такви су и јунаци. Наслов је делимично позајмљен из светске литературе, из Љермонтовљевог романа "Јунак нашег доба", који је, такође, донекле ироничан. Данашње доба тражи људе од карактера и способности да се изборе са конфузијом у којој се млад човек рађа и живи. У серији су заступљене све генерације. Ту су старији људи. Они памте своје време. Затим, на ред долазе средње генерације. Оне су у пуној снази. И на крају, имамо младе који почињу да живе доба које су им припремили њихови родитељи. Свако од њих има проблеме и неког свог јунака. Видећемо како они излазе на крај са захтевима које данашњи свет очекује од људи.

* Које је било бреме ваше генерације?

- Рођени смо у време у којем је један свет пропао. Онај који је постојао пре Другог светског рата. Онда је рођен фашизам, и он је запретио да уништи цивилизацију. Са његовим смакнућем, уследио је нови свет који нам је донео историјски оптимизам. Трајао је две-три деценије. Наша земља је напредовала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СИНИША ПАВИЋ: Пишем нову серију, урадио сам седам епизода


Развијала се цивилизацијски и културно. И ми смо одрастали у таквом свету, са свим његовим заблудама. Сами смо их стварили, рекло би се олако, али оне су имале продуктивну моћ у друштву. Данашње генерације одрастају у конфузији, у којој се готово све полако руши. Ово је свет без великих идеологија, какве је имао 20. век. Можда ће проћи без катастрофа, али у недостатку идеја, друштвеног и вредносног система и разлога за деловање младом човеку је тешко да се снађе и одрасте као разумно биће. То је проблем који обрађује серија. Без много филозофије. Реч је о комедиографском рукопису, који почива на драмском заплету, богатству карактера и ликова данашњег миљеа.

Синиша Павић Фото В. Данилов

* Да ли је поново у фокусу породица?

- Ретко који човек живи сам. Људи углавном живе у породици. Човек је или старешина породице или живи као њен члан. Одговоран је за њу или очекује да га она изведе на пут. То је нормалан миље за развој било које приче. Породица је неизбежна у свим мојим делима. У новој серији имамо их две. Једна која је формирана, наизглед стабилна и обична. Друга је недовршена, могло би се рећи да јој нешто фали. Њихове судбине ће се повезати захваљујући младим генерацијама.

* На чија плећа сте овог пута натоварили највећи терет? Ко је ваш главни јунак?

- Извесни Чичановић, звани Чичко, кога тумачи Игор Ђорђевић. Он је глава једне породице. После студентских дана изгубио је самопоуздање у свету који није очекивао и за који се није припремио. Зато не ужива велики углед код своје деце, а још мање код супруге. Није више онај човек који је био са 20 година, кад је међу њима букнула љубав. Сада се налази у зрелом добу, човек је који не импонује, ни ставом, ни способношћу да живи здрав живот. И таквој особи се изненада, као и све што се овде дешава непредвидиво, указује животна шанса. Да ли је то велика прилика или пропаст, тема је ове серије. Данас људи олако прихватају све што им се нуди. Било да је реч о положају, титули, награди. Нико се не пита да ли је то добро за њега и да ли је способан да одговори на изазов. У томе је Чичков проблем.

Игор Ђорђевић,фото В.Данилов

* Хоћемо ли се као у претходним серијама дружити са неким од ваших старих јунака?

- Поново ћете гледати Тику Шпица (Предраг Смиљковић) и његовог ујку Житомира Стојковића Житка (Бранимир Брстина), јер им миље серије одговара. Остале глумце смо пажљиво и темељно бирали. Кад у подели имамо младе а захтевне улоге, то нам је највећи изазов. Лако је наћи глумце међу средњом генерацијом, који су у пуној снази. У серији, уз Игора Ђорђевића, играју: Ненад Јездић, Мина Лазаревић, Марија Вицковић, Мима Караџић, Дејан Луткић, Власта Велисављевић... Они су глумци за које тачно знамо колико могу и на које можемо да се ослонимо. С обзиром на то да је у последње две године страшне губитке претрпео домаћи глумачки кадар старе школе, били смо сужени у избору. Глумаца има много, а требало је пронаћи оне најбоље. Као што је то био случај са "Породичним благом", где су Мина Лазаревић, Војин Ћетковић и Ненад Јездић направили прве велике улоге, младе глумце смо бирали на кастингу. Било нам је важно да пронађемо нове таленте и да им пружимо шансу. Овог пута то су Исидора Грађанин, Раде Маричић, Исидора Јанковић и Павле Веселиновић. Надам се да ће и они постати миљеници публике.

Мина Лазаревић,фото Д.Миловановић


ПРОВЕРЕНА ЕКИПА

ПАВИЋ је, каже, навикао да ради са људима са којима је делио искуство на ранијим пројектима:

- Жеља ми је била да у тиму имам Зорана Јанковића и Слободана Терзића из "Кошутњак филма", који су извршни продуценти. Са њима сам снимао серије "Породично благо", "Стижу долари" и "Бела лађа". Редитељи су Миша Вукобратовић, са којим сам досад највише радио, и Иван Стефановић. Њих двојица су потписала режију серијала "Стижу долари" и "Бела лађа". Продуцент и власник пројекта „Јунаци нашег доба” је "Телеком Србија".

Ненад Јездић,фото В.Данилов


ЉИЉАНА ПИШЕ ПЕСМУ

КОМПОЗИТОР серије је Војкан Борисављевић, са којим Павић ради још од "Вишње на Ташмајдану" (1971), а текст насловне нумере ће и овог пута написати Синишина супруга Љиљана.

- Надам се да ћу је инспирисати. Не бих радио песму за серије да Љиљана кроз текст не погоди њену суштину, што ја, понекад, не успем својим радом. Имамо одличног композитора. Шта год да је Војкан радио, то је било веома добро. Он је имао идеју да на албуму забележимо песме из мојих серија, као неку врсту архиве. Није ту само реч о насловним нумерама. Љиљана је, рецимо, уз невероватну песму "Вучје време", као симбол тешких година, за серију "Срећни људи" написала нумере "Тополска 18" и "Човек и пас". Оне су део серија које нису стварале само културну вредност, него и сачувале дух времена у којем су настајале.

Марија Вицковић, фото В.Данилов