ДОБАР глас пратио ју је кроз цео живот. Желела је да постане глумица или оперска певачица, али када је примљена на конурсу за водитеље ТВ Београд на који се пријавило чак 2.000 кандидата, дилеме више није било. Учила је од Душанке Калањ, Стаке Новковић, Данке Нововић, а данас је, рекло би се, један од последњих Мохиканаца кад је лепота говора у питању.

Управо је за њу, водитељка Дневника РТС, Весна Радосављевић награђена признањем "Радмила Видак" које ће јој бити уручено у петак на свечаности у Радио Београду.

- Када сам сазнала да сам добитник, осетила сам захвалност што је неко препознао моје давање и посвећеност - каже Весна у разговору за "Новости". - Помислила сам да је то награда не само мени, већ и мојим колегама који чувају чистоту српског језика. Волим свој посао и свакодневно, изнова налазим радост у њему.


* Како се говори данас на телевизији?

- Појавом многих телевизија расте и број оних који јавно говоре. Много је ту импровизација и неукости. Негде и нема критеријума. На РТС-у се води рачуна о томе да се очувају српски језик, дикција, акцентуација. То је озбиљан посао који раде тимови људи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весна Радосављевић: Превагнула је “селфи” култура


* Негују ли обични људи српски језик?

- Наш свакодневни говор је последњих година, рекла бих и деценија, изложен свакојаким утицајима. Технолошки развој је увео многе нове изразе, а употреба туђица се одомаћила. Моје колеге и ја смо у улози емисара који се залажу за правилан говор и очување језичког идентитета. То је свакако важно и за очување идентитета нације.

о Били сте сведок многих историјских догађаја. Када вам је било најтеже да сачувате професионализам?

- Најтеже ми је када говорим о страдању људи. Није лако сачувати професионализам када посматрате избегличке колоне деведесетих година или када вам бомбардују земљу и страдају деца. Погађају ме животне приче обичног човека, који је немоћан и живи у оскудици и немаштини.


* Коју вест бисте волели да прочитате?

- Сваке године читамо извештај УН о срећи. Ове године је Финска, другу годину заредом, земља најсрећнијих људи. Волела бих да прочитам вест у којој ће Србија бити бар међу првих десет.


* Да ли би вам живот био мање стресан да сте постали оперска певачица као што сте желели?

- Моје амбиције су се кретале од глуме, оперског певања, а стигла сам до ширења културе говора. Све су повезане са "добрим гласом" и мислим да су сва та занимања подједнако стресна. То су дарови које не смете задржати за себе, а чим их делите, ваш рад је изложен процени јавности. Јавни наступ је највећи извор стреса.


НЕ МОЖЕ СВЕ ДА СЕ НАУЧИ

ПРИЗНАЊЕ за лепоту говора "Радмила Видак" РТС додељује од 2014. године. У образложењу жирија за овогодишњу добитницу пише да израз Весне Радосављевић карактеришу пријатан глас, правилна дикција, поузданост, одмереност и уверљивост. На питање шта је од тога најважније за доброг спикера, Весна каже:

- Све заједно је јако важно. Рекла бих и више од тога, јер ту постоји и онај фактор икс, који се не може научити ни увежбати.