Јован Лоле Савић: Виктор ме учио

Т. МИРКОВИЋ

30. 03. 2019. у 10:54

Јован Лоле Савић: Виктор ме учио

Фото РТС

Јован Лоле Савић, Богдан у серији "Пет"

КАДА је блуз музичар и певач Јован Лоле Савић у јутарњем програму РТС-а са групом "Стари рок мајстори" најављивао концерт у Звездара театру, није могао ни да наслути да ће му ово телевизијско гостовање донети позив да игра једну од главних улога у крими-серијалу "Пет" (РТС 1, 20.05). У том тренутку га је уз кафицу гледао режисер и сценариста Балша Ђого и закључио да Лолетов изглед одговара лику Богдана Станића из сценарија.

Отац глумца Виктора Савића, један је од оснивача култног блуз бенда "Зона Б" и иза себе има богату музичку каријеру, али нимало глумачког искуства. Управо је син утицао на оца да прихвати изазов.

- Виктор је одиграо пресудну улогу, првенствено у мојој одлуци да играм у серији, а потом и у мојој краткој, али темељној обуци. Наиме, он ми је указивао на грешке, а њих је било колико хоћете и објашњавао како треба, јер знате, глума је озбиљан посао за који поред талента треба и школа. Стално наглашавам да ја нисам глумац, већ натуршчик који је успешно одиграо улогу - објашњава, за наш лист, Јован Лоле Савић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САЗНАЈЕМО: 5 нових серија у марту на РТС


* Какво искуство носите са снимања серије?

- Мени је све било ново и занимљиво, тако да ми ништа није представљало проблем. Било је ту и ноћног снимања и раног јутарњег и целодневног.

* Како су вас прихватиле колеге глумци?

- Глумачка екипа ме је третирала као себи равног, што ми је много значило за неопходно потребно самопоуздање. Није само глумачка екипа имала толерантан однос већ и сви остали учесници у пројекту, да их сада не набрајам. Свима сам неизмерно захвалан.

Фото И. Тешић

* Гледате ли са Виктором серију и да ли је заједно коментаришете?

- Не гледамо серију заједно, а заједничко мишљење је да је серија одлична и да је атмосфера из сценарија успешно екранизована, што је иначе велики проблем. У животу човек, када анализира урађено, увек мисли да је могло боље, другачије. То је нормална ствар, бар за мене који никада нисам потпуно задовољан.


* Да ли бисте поново негде играли?

- Све зависи. Нисам ову улогу схватио као неку прекретницу у свом животу, нити мислим да ћу почети да се бавим глумом као новим занимањем. Мени ни музика није била занимање. То ми је љубав без које не могу. Можда томе придодам и глуму.


* Каква вас сећања везују за "Зону Б"?

- Групу сам напустио 1995. због личних разлога и практично се повукао са сцене. Са члановима бенда сам у добрим односима. Тај период од 1987. па до 1995. је један од најлепших периода мог живота. Знате, диван је осећај када радите са бендом и то ону врсту музике коју највише осећате.


УЖИВАЊЕ У БЛУЗУ

ПЕВАЧ и блуз музичар последњих година наступа са групом "Радио Блуз бенд".

- Група постоји од осамдесетих, али је статус био замрзнут. Ово је четврта година наше сарадње, која је све успешнија. Наступамо по клубовима где се свира та врста музике. Уживамо јер жива свирка је све.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације