ГРУПА „Ван Гог“ је у суботу, у распродатој „Комбанк дворани“одржала двоипочасовни акустични концерт за памћење, приредивши публици звучно сасвим другачији, а опет, на посебан начин, високоенергетски и изузетно емотиван наступ у ком су уживали посетиоци разних генерација, од мале деце до најстаријих фанова. Бенд се јесте у оваквом издању већ представио београдској публици у „Белекспо“ центру крајем 2016, али тада само у првом делу концерта, док се овога пута током целе вечери свирало „на дрва“, како воли да каже фронтмен Звонимир Ђукић Ђуле.

Сценографија на бини била је савршено прилагођена оваквој вечери. Намештај, лампе, све је било укусно поређано, а Ђуле одмах је на почетку урадио оно што је и најављено. После кратког драмског перформанса, сео је за клавир, приказао своје завидно умеће за инструментом, и то је био одличан увод у „Вилине воде“, а онда је комплетан бенд, почев од „Маме“, кренуо да плови богатим дискографским опусом.

„Добро вече, драги људи. Ово није турнеја 'Море без обала' Ово је једно посебно вече које је настало услед наших разговора у студију. Овај концерт се десио док смо на пробама договарали турнеју да нам почне у јуну, и онда сам помислио како је далеко тај јун. Сложили смо се да нам се много свира, и тако смо дошли до ове вечери, да поделимо са вама све. Ви копате по нашој тишини и најдубљим осећањима“, поетично се обратио Ђуле који је овакав концерт, спонтан и без „крутог“ сценарија, искористио да у пуној мери искаже свој потенцијал шоумена.

Прочитајте још: VAN GOGH ВАМ ПРЕДСТАВЉА: Спот за песму "Можда баш сад" (ВИДЕО)

Концерт се, из песме у песму, претварао у велику журку, столице су остале празне и уз баладе, а Ђукић је радио буквално све што му у тренутку падне на памет, и за то био награђиван овацијама. Изводио је најмлађе обожаваоце на бину, троипогодишњи Лука, поред тога што је запевао пред микрофоном, са концерта носи прву Ђулетову акустичну гитару у животу. Као најаву „специјалног госта“, Ђуле је прво два пута пустио снимак Лукиног певања са телефона, што је изазвало посебно одушевљење.Шетао се вођа „Ван Гога“ кроз целу дворану, поздрављао сваког од колега на које би наишао попоут чланова „Рибље чорбе“, Прљавог инспектора Блаже, Ранђе („Неверне бебе“)... Делио је са посетиоцима воће које је такође украшавало бину, певајући сликао селфије са њима... Искористио је прилику и да се јавно опрости са Банетом Глуваковим, гитаристом који ускоро, после 12 година, напушта бенд.


Репертоарски, очекивано, бенд који постоји већ 33 године искористио је савршену прилику да, уз неизбежне, највеће хитове, изведе и песме које дуго нису биле у сет листи, попут чаробне „Замисли“, „Поље снова“... Још једном се показало да би неколико година запоостављени „Рођендан“, са заразним рифом и једним од најлепших рефрена у опусу групе, морао да буде у редовном репертоару, каква год да је концепција у питању. Недавно објављени албум „Море без обала“, по оцени вашег извештача један од најбољих у целокупној каријери бенда, тек ће бити ваљано представљен на турнеји, али је група искористила прилику да изведе „За сузе нема времена“ и у овој варијанти посебно убедљиву „Можда баш сад“.


Овакво вече, наравно, није могло да прође без биса, ефектно окончаног, као и увек последњих година, уз „Анђеле мој брате“, где смо се и овога пута присетили многих преминулих великана домаће музике и глумишта попут Лазе Ристовског, Рајка Којића, Небојше Глоговца, Милорада Мандића Манде...


Ђуле је спонтано најавио да ће, у склопу предстојеће турнеје, бенд одржати велики београдски „електрични“концерт 20. јуна следеће године на Ташмајдану. После оваквог пријема „анплагда“, међутим, за очекивати је да се група, једног дана, поново врати престоничкој публици у издању „на дрва“. Обожаваоци који су присуствовали јединственој вечери у „Комбанк дворани“ уживали су у следећем репертоару:
1.Вилине воде 2. Мама 3. Поље снова 4. Прва и последња кап 5. Танка нит 6. За године твоје 7. Замисли 8. Делфин 9. Земља чуда 10. Емигрант 11. Рођендан 12. Клатно 13. Опасан плес 14. Дишем 15. Шта ако 16. Брод од папира 17. Нешто вуче ме доле 18. Да ли зна 19. За сузе нема времена 20. Можда баш сад 21. Списак разлога БИС 22. Неко те има 23. Коло (Лудо луда) 24. Анђеле мој брате

Неко те има ноћас