ГРУПА "Ајсбрн" изазваће, сасвим сигурно, еуфорију у суботу вече у новобеоградској "Хали спортова", кад на заједничком концерту, у склопу "Контакт конференције", изађе на бину после босанскохерцеговачког "Зостера", а пре шабачких панк-рокера "Гоблина". Реге-кор бенд предвођен Немањом Којићем Којотом најављивао је, после низа персоналних промена и турбуленција током година, концерт на зајечарској "Гитаријади" 2016. као опроштајни, и зато је недавно најава њиховог наступа и, уопште, повратка на сцену одушевила бројне присталице. Од четири члана, чак тројица су из оригиналне поставе, а повратак је обележен на неуобичајен начин - спотом за 18 година стару песму "War control" са албума "Fool control".

- Наступ ће трајати око 80 минута - најављује Којот за "Новости". - Провешћемо публику кроз прва четири албума. Свираћемо оно што људи највише воле и очекују од нас.

* Да ли сте у Зајечару били уверени да је стварно крај?

- Та лоша процена је дошла од мене лично. Изгледало ми је да нећу имати снаге да подносим последице предвођења великог бенда. Сада, међутим, у оваквој постави, сви смо преузели једнаку одговорност. Разумевање је веће, некако смо одрасли. Нисмо знали како ће публика да реагује док нисмо избацили нову верзију "War control". Реакције су сјајне, све нам говори да људи желе да будемо ту.

Прочитајте још - Немања Којић Којот: Имам публику на све четири стране света

* Ради ли се и на новим песмама?

- "Ајсбрн" никада није имао издање ван територије Србије. За почетак хоћемо да оживимо неке од наших још увек актуелних песама у новом аранжману и покушамо да, по ко зна који пут, нађемо излаз у свет. Имамо у плану европску турнеју током лета. Наравно, сви знају да ја не престајем да пишем музику. Идеја за нове песме има прегршт, само их треба паметно поставити на ноге. То ће све доћи на место упоредо са учесталим пробама. Потребно је неко време за нови материјал, вероватно ће бити спреман до краја године.

* Не запостављате ни бенд "Ремеди"?

- Албум назван по имену групе излази у другој половини априла за "Метрополис рекордс". Прва концертна промоција је 26. 4. у београдском клубу "Електропионир". Уживамо у пробама и спремамо се да, чим албум угледа светлост дана, кренемо на клупску турнеју. За почетак по Србији.

* Дуги низ година успешно функционишете паралелно на више страна?

- То је начин на који опстајем. Увек сам имао по три бенда и гостовао где год би ме звали, а да то не нарушава мој интегритет као музичара и уметника.