МАДА нам је интернет понудио "на тацни" живот у метрополама и пружио могућност да истражимо сваки њен кутак, неке ствари увек ће остати исте. Туга родитеља због тога што њихово дете напушта дом, сузе на растанку, младалачка усплахиреност због одласка из руралне у урбану средину... Питања: "Имаш ли шта да једеш?" и "Треба ли ти пара?" - и данас су неизоставна на том путу раздвајања. Са чим се млад човек сусреће приликом доласка у велики град и како у њему проналази своје место под сунцем, сазнаћемо у серији "Преживети Београд". Од јуна почиње да се снима по сценарију Ђорђа Милосављевића, у режији Ђорђа Станимировића и у продукцији "Контраст студиоса" и ТВ Пинк.

Радња се "врти" око четири девојке, које започињу студије у Београду, а главне улоге поверене су младим глумицама - Тамари Шустић, Нини Нешковић, Ленки Петровић и Бојани Стојковић. Ову причу сагледаћемо и из угла момака, а ликове ће дочарати Дејан Максимовић, Никола Шурбановић, Немања Рафаиловић, док се за четвртим чланом екипе још трага. Станимировић каже да је рад на серији за њега велики изазов, будући да ће већина поменутих глумаца баш у њој први пут стати пред камере.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Жељко Васић: Остајем вечити романтик (ВИДЕО)

- Желим да испричам ведру причу о младима у Београду и да драмски сукобим средине из којих они долазе са ужурбаним животом у престоници - прича редитељ.

Колико је било изазовно дочарати ову групацију у позитивном светлу без уплитања дроге, алкохола и разузданог секса, питали смо сценаристу Милосављевића.

- Добар део текста настао је још 2014, а идеја је била да се опише студирање и живот у Београду из угла неког ко долази из руралне средине. Ликови су имали у себи једноставност и наивност, која се природно прелила у причу. Не сматрам да на телевизији или филму треба по сваку цену да робујемо општим местима наше стварности. Ко користи јавни превоз, зна довољно о реалности - зашто би је гледао и на ТВ екрану? "Преживети Београд" је у том смислу бајковита прича утемељена на истини - каже писац.

Видећемо и како се становници велеграда опходе према придошлицама.

- Серија показује да Београђани ове људе прихватају оберучке и не гледају их "са висине" - каже Станимировић, иначе рођени Београђанин. - Ко чини добро, добро ће му се вратити, а онима што покушавају да придобију користи које им не припадају биће на крају осуђени.

Ђорђе Станимировић

На то Милосављевић додаје:

- Сваки град има локал-патриоте, који на "дођоше" гледају са презиром. У серији је то таксиста Гаги. Испод таквог његовог опхођења према придошлицама крију се лична разочарања и трауме, због чега их назива "Пакистанцима". Београд је пак сам по себи, уверен сам, изразито космополитска средина. У њега можете да дођете и из Загреба и из Тиране, и бићете добродошли.

Писац серије је одрастао у Крагујевцу, а престоницу Србије упознавао је као основац и то у време празника. Зато су, каже, његове прве импресије о овом граду обојене слављеничком атмосфером. Мада лична искуства није унео у серију, будући да га од ликова деле деценије, сматра да се неке ствари никад не мењају.

- Студентски живот увек има заједничка места, прелазе из младости у зрелости, уз неопходну дозу распуштености. Ту сам налазио ситуације које исто изгледају, без обзира на то да ли сте студирали деведесетих или то чините данас - прича Милосављевић.

Он сматра да је данашњим омладинцима лакше да се уклопе у нову средину захваљујући интернет ери, која је расадник савремене глобалне културе.

- Као сценариста, желео сам да у Београд доведем јунаке из удаљених места, али без обзира на то они у њега долазе са "паметним" телефоном у рукама - наглашава наш саговорник.

- Последњих осам епизода написала је млада сценаристкиња Катарина Митровић и верујем да ће оне бити испричане из још личније перспективе.

Серија "Преживети Београд" биће Ђорђу Станимировићу први самостални редитељски задатак и презадовољан је, тврди, материјалом којим располаже.

- Сви ликови су добро постављени, ситуације су реалне и радња није спора. Прича је ведра и у њој нема тешких тема, а свака сцена вас вуче да погледате следећу. Пресрећан сам што сарађујем са Милосављевићем, његове сугестије су злата вредне.

Према Станимировићевом мишљењу, "дошљаци" су они који "гризу" и морају да гиљају да би дошли до циља, док су Београђани рођени на циљу. То код староседелаца ствара осећај уљуљканости, али постоји и друга страна медаље.

Ђорђе Милосављевић / Фото П. Митић

- У појединим фирмама у престоници не можеш да се запослиш ако ниси из одређеног краја Србије. И о томе ће бити речи у серији - открива Станимировић.

Главни наративни ток прати мелодрамски интонирану причу о немогућој љубави. Девојка из сиромашне средине заљубљује се у момка из некад имућне породице из градског језгра. Да ли ће њих двоје успети да преживе искушења која им живот доноси, сазнаћемо у 20 епизода од јесени на ТВ Пинк.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ТВ КРИТИКА: Нове невоље краља Петра

ПРИЖЕЉКУЈЕМО НАСТАВАК

ДИРЕКТОР "Контраст студиоса" и продуцент серије "Преживети Београд" Недељко Бајић каже за "ТВ новости" да је циљ да се овим пројектом придобије млађа публика. Према његовим речима, снимање почиње у јуну, са амбициjом да то буде само први циклус.

- Трудићемо се да извучемо максимум из ресурса којим располажемо, па ће тако серија бити снимана најсавременијом филмском техником. Визуелно лепу причу, јарких боја и ведрог колорита обогатиће сјајна глумачка екипа сачињена од младих талената и искусних имена српског глумишта - каже Бајић.