ХАРИЗМАТИЧНА глумица Нада Шаргин, првакиња Народног позоришта у Београду, последњих месеци нема времена да предахне од посла. Ниже улогу за улогом, па је тако ових дана гледамо на великом платну, телевизији и у театру. Лик Сање дочарала је у филму сценаристе и редитеља Горана Марковића "Делиријум тременс", приказаном на недавно завршеном Фесту, а на јесен ћемо на РТС пратити и истоимену серију. Од прошле суботе, Шаргинову гледамо и као Зорку у мини-серији "Груди" (РТС 1, 21.00), у продукцији Телевизије Црне Горе. Њен лик је заволела чим је прочитала сценарио Владиславе Војновић, мада јој је редитељка Марија Перовић, у почетку, наменила другу улогу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нада Шаргин: Од простаклука се морамо бранити

- Марија је желела да играм Ану, али осетила сам да тај лик треба да тумачи неко други. Препоручила сам јој неке колегинице, међу њима и моју добру пријатељицу Марију Шкаричић, чијим сам уметничким талентом одушевљена. И одабрала је Марију, што се показало као одличан избор - открива уметница за "ТВ новости", додајући да је редитељки признала и да завиди глумици која ће играти Зорку. - Недељу дана пред почетак снимања, Перовићева ме је позвала и питала да ли могу да играм Зорку, јер је са изабраном глумицом дошло до проблема са уклапањем снимајућих дана. И тако сам, изненада, на моју велику радост, отишла у Никшић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нада Шаргин: Глума је моја религија

* Зашто вам се Зорка толико допала?

- Занимљиве су ми жене попут ње. Симпатична је особа и одана пријатељица, тако да јој се лако праштају и испади. Воли себе и бори се за своје потребе, али се исто тако суочава са собом, признајући себи неке заблуде и погрешне изборе, што значи да сазрева.

РОКЕНРОЛ НЕ ЗНА ЗА ГОДИНЕ * ПРИПРЕМАТЕ ли нове улоге? - У завршној фази је филм "Отац", редитеља Срдана Голубовића, у којем играм мању, али захтевну улогу уз Горана Богдана, Милицу Јаневски и Бориса Исаковића. Телевизијски филм "Зашто", у продукцији РТС-а и режији Предрага Велиновића, о бомбардовању зграде телевизије, требало би да буде приказан на 20. годишњицу бомбардовања. Играм ћерку која је са мајком (Дара Џокић) у затегнутим односима. Крајем маја почиње снимање филма Олега Новковића "Жив човек", по сценарију Милене Марковић, у којем Никола Ђуричко и ја играмо рокерски пар у четрдесетим. Једва чекам да "уђем" у тај лик! Припремам се и за улогу у филму "Келти", младе и даровите Милице Томовић, због које у извесној мери треба да се трансформишем, па вежбам по кући да другачије ходам. А на јесен ме очекује привлачан задатак у "Трагу", првом филму Ненада Павловића.

* По чему ћете памтите атмосферу на снимању "Груди"?

- Уживала сам у раду са дивном екипом, а на сету су ми посебно били забавни Никшићани. Допао ми се и њихов град. Осим што сам имала прилику да се дуже дружим са Шкаричићевом, која, иначе, живи у Загребу, први пут сам радила са црногорском глумицом Дубравком Дракић. И она ми је, такође, постала пријатељица. Ту су били и Мира Бањац, Војин Ћетковић и Александар Ђурица, са којима увек радо сарађујем, као и црногорски уметници чија енергија и хумор ме увек разгале. Цео пројекат био је испуњен посебном топлином, а то је оно што ми је потребно. Такође, допао ми се сценарио који је пун емоција и хумора.

* Играте Сању у филму "Делиријум тременс", као и у истоименој ТВ серији. Шта вас је привукло тој улози?

- То што смо потпуно различите, а обе смо глумице. У једном делу филма сам се идентификовала и са Дагијем, главним глумцем, чији лик тумачи Тика Станић. Даги је фасцинантан и харизматичан уметник, махнит и опседнут глумом. Али, понекад имам утисак да се због те опседнутости може нешто и изгубити, па зато треба бити самокритичан и сачувати здравље. Верујем да се може ићи и другим путем. Међутим, њиме кренемо тек када нас, као Дагија, нешто удари по глави. Тада схватимо да смо сами себи и највећа подршка и највећи непријатељ, као и да се треба радовати и другим стварима у животу.

* У току је снимање серије "Дуг мору", редитеља Горана Гајића и сценаристе Стевана Копривице. Који лик вам је поверен?

- Играм Марушку - хладну, чврсту, проницљиву и јаку жену, која је везана за брата и фамилију. Веома је пожртвована. Поседује еротски набој, али носи у себи и неку дубоку усамљеност. Њен лик је још у настајању, пише се, а ја имам прилику да учествујем у томе, због чега сам узбуђена, јер ће у серији бити и мистике. Већ сам се везала за тај лик.

* Добитница сте престижних домаћих и иностраних филмских и позоришних награда. Шта вас више привлачи: велико платно или театар?

- Тренутно имам више понуда за улоге у филмовима, што ми прија. Такође, играм и у шест представа и у свакој имам захтевну улогу. После дужег времена, а да то није због трудноће, нећу имати пробе у позоришту. И не осећам никакву кризу, ваљда је то и показатељ зрелости. Последњих година радила сам на захтевним задацима и сада ми је потребна пауза, да акумулирам енергију. У позоришним улогама непрестано проналазим нешто неизговорено, у свакој новој представи научим нешто ново. Ипак, била сам "заробљена у умору", а сада осећам да се ослобађа много тога у мени што ме је раније кочило.

* Како ћерка Ева (5) реагује на вашу популарност?

- Она је тек сада почела да схвата да се ја појављујем на телевизији и у новинама, и то је одушевљава. Допада јој се што ме неки људи препознају, па воли да пред другима изговара моје име.