ЖЕЉКА Мрђа, новинарка на ТВ Прва, желела је да смишља слогане у некој маркетиншкој агенцији, али судбина јој је наменила други пут. Када је пре 13 година, као дипломирани професор српског језика и књижевности, по наговору мајке, отишла на аудицију на Студио Б, није ни слутила да ће убрзо почети да ради на телевизији. Целу деценију пекла је занат на градској телевизији СТБ где је прошла школу од новинара информативног програма до водитеља забавног.

Данас нас, сваког дана, у "Јутру са Јованом и Срђаном", извештава о најважнијим догађањима у престоници. Воли да разговара са креативним људима и активистима који, како каже, Београд чине будном, неучмалом и неуморном метрополом:

Прочитајте још - Уредница емисије ”Тинејџ тв”: Нова лица за будућност

- Гледаоци су често и уредници, па су наше теме њихови проблеми, када нешто у граду не функционише. Ово је најзанимљивији јутарњи програм на нашим каналима јер има информативну форму али и разиграност, од избора тема и гостију до реализације - поносно истиче Жељка, за "Новости", додајући да се телевизија и она одувек разумеју: - Ја не жудим за камером, али ме "ради" тако да сам пред њом слободна и опуштена. Моје унутрашње дете доживљава објектив као игралиште, зато и уживам у овом послу.

* Како гледаоци реагују када им решите неки проблем?

- Захваљују се речима: "Да није вас, они никада не би изашли на терен, звали смо их сто пута." Механизми и институције у Србији често раде на "гурку" и реагују на укоре медија. Што су медији слободнији и објективнији, успеће да као добар разредни старешина створе успешан разред. У противном, постаћемо друштво понављача, а недовољно знање и владање ће се видети на сваком кораку и у свакој институцији.

* Да ли сте се навикли на рано устајање?

- За репортерску смену устајем у 4.20 када осећам невероватан потенцијал и благодет које ми шаље дан. Ту тајну јутра желим још да истражим, само прво морам да откријем како се постиже бенефицирани сан.

* Ваш посао захтева да реагујете у тренутку. Како то постижете?

- С временом сам научила да ми брзина буде савезница. Уживо укључења траже фокусираног репортера који зна активно да слуша и промишљено пита. То се навежбава цео живот.

* Имате ли узоре?

- Увек сам волела оштроумне новинаре који гурају саговорника у ћошак истине, а истовремено чувају осећај за поетично сагледавање наше, често блатњаве, свакодневице.

* Шта бисте још волели да радите на телевизији?

- Приче које би нас подстицале да будемо одговорни и снажни грађани који знају да "подвикну" држави и које нас позивају на продуховљено, конструктивно и нежно у животу.


"ОРТАКЛУК" СА БОГОМ

* Како проводите слободно време?

- Вежбам и подучавам јогу, плешем танго, читам романе, идем у позориште, а недељом на литургију када могу да у себи ослушнем благост, љубав и речима неописив "ортаклук" са Богом. Све су то моја енергетска и духовна пуњења - каже Жељка Мрђа.