КАДА је те давне 2006. године у узбуркано море поринута "бела лађа", нико није могао да претпостави да ће њена пловидба трајати скоро деценију и по. А свега је било - и таласа, и бура, и олуја. Али путника никад није мањкало. Управо они нису пристали на усидрење 2012. године стрпљиво чекајући на сваку стару, а нову пловидбу.

Међу милионима путника који су свако вече на броду је и капетан Синиша Павић.

- Увек гледам репризе, јер неке ствари могу да се уоче тек после другог, трећег емитовања - каже аутор и сценариста серије "Бела лађа" која у репризном термину на РТС бележи рекордну гледаност. - И сада када је гледам делује ми боље него раније. То није чудно када је писац у питању. Аутор стално има грч пошто и најбољи текст може да се упропасти.

Међу "путницима" је и уредник серије Слободан Терзић, који каже да је занимљиво да у тренутку који се, због мноштва нових серија, зове "златним добом телевизије", најгледанија буде једна реприза.

- Занимљиво јесте, али није чудно - истиче Терзић. - Лако је објаснити феномен "Беле лађе" јер је она изванредно написана, одлично режирана, сјајно одглумљена. Укратко, ово је врхунска серија чија се прича тиче свих људи у Србији данас, а гледаоци воле да виде свој живот на телевизији. Велико је признање свима нама који смо је радили јер када нешто толико траје, значи да вреди. Уосталом, све Синишине серије су имале сличне судбину.

Прочитајте још - Шојић чучи у сваком од нас

Павић истиче да се "Бела лађа" разликује од свих његових серија по томе што је стварност мало померена, а сви ликови политизовани.

- Нема лика који није инфициран политиком, од тајкуна, преко банкара, до обичног човека. И на крају их све политика усиса у "Белу лађу" - каже писац. - Сви актери лажу, и то је нит која их повезује. Суштина нашег политичког живота је да лажемо, да је врлина мана, а мана препорука. Ми смо рекли више него што је било где речено о политичкој стварности и зато је серија гледана. А наши гледаоци нису за потцењивање.

Слободан Терзић Фото В. Данилов

Мада су у лику Шојића кога је маестрално дочарао Милан Гутовић, многи тражили стварне политичаре, Павић истиче да је овог јунака без иједне позитивне особине, а опет толико вољеног, измаштао.

- Настојао сам да Шојић не личи ни на кога, али да има особине многих. А од политичара нико није толико неспретан да се побуни и идентификује као Срећко. Шојић је увек неко други - каже Павић истичући да је главни јунак прешао огромно поље јашући на лаковерности и глупости других, али је, нажалост, прерано завршио свој живот на телевизији.

Наставка, ипак, неће бити. Јер, како каже аутор, свака серија има природни крај.

- Да смо наставили, као што је требало, Шојић би данас вероватно водио преговоре о приступању неким "Евро-Афро-НАТО-компликацијама" - каже Павић. - Могла би серија да се настави, али увек сам био против тога. Завршена је због наших баналних балканских разлога, али тачка је стављена. Сада нам остаје нада да ће бити гледана и кад будемо заборавили ко је био на власти када је снимана.

Прочитајте још - Лане Гутовић: Не само да верујем у чуда, ја живим у чудима

У то не сумња Терзић, истичући да ће "Бела лађа" бити актуелна и за 20, па и 50 година.

- Једноставно, она говори о нашем карактеру, менталитету. А он се не мења - закључује Терзић.

Синиша Павић,фото В.Данилов

МИЛИОН И ПО ГЛЕДАЛАЦА

НАКОН премијерног емитовања, "Бела лађа" је репризирана још три пута. И сваки пут је у врху гледаности, сазнајемо на РТС.

- "Бела лађа" је једна од најгледанијих серија РТС-а, како у премијерним емитовањима, тако и у репризним. У последњем циклусу који се тренутно приказује, серија и даље бележи високу гледаност. Уз "Белу лађу" је свакодневно готово трећина ТВ аудиторијума, са просечних милион и по гледалаца по епизоди - кажу у РТС.