Из компаније Нетфликс су саопштили данас да су са интернет платформе за гледање у Саудијској Арабији, повукли епизоду "Патриотски закон са Хасаном Минхајем", након што су званичници те државе изнели притужбе на садржај програма.

Спорна епизода овог сатиричног програма критиковала је Саудијску Арабију због убиства новинара "Вашингтон поста" Џамала Кашогија прошле године у конзулату ове државе у Турској, преноси Ројтерс.

Портпарол компаније Нетфликс саопштио је да они снажно подржавају уметничке слободе свуда широм света и да ће ову епизоду уклонити само у Саудијској Арабији након што су примили приговор саудијских власти да није у складу са законом те земље који се односи на борбу против сајбер криминала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нетфликс отпустио свог главног комуникатора због расизма

Он је и додао да уклањање са програма спорне епизоде не значи и да се компанија слаже са одредбама закона на које су се позвале саудијске власти.

Портпарол компаније Нетфликс нагласио је да епизода није уклоњена са Јутјуб канала јер се захтев саудијских власти није односио на то.

У епизоди која је први пут емитована у Сједињеним Државама у октобру, Минхај је рекао да је "сада право време да се преиспита наш однос са Саудијском Арабијом и да то мисли и као Муслиман и као Американац."

Он је такође критиковао власти у Ријаду због аутократије и умешаности у рат у Јемену.

"Амнести Интернешенел" осудио је овакав вид цензуре Саудијске Арабије према Нетфликсу наводећи да је то "још један доказ константног гушења слободе изражавања у овој држави."

Њихов директор за регион Блиског истока Самах Хадид у изјави достављеној медијима рекао је да се повиновањем захтевима Саудијске Арабије, Нетфликс "нашао у опасности да олакшава саудијску политику нулте толеранције према слободи изражавања и помаже њиховим властима у ускраћивању права на слободан приступ информацијама", преноси агенција.

Саудијске власти нису се још званично огласиле поводом овог догађаја.