Номинације за награду Златни глобус обично су тачан наговештај какав расплет треба очекивати на додели Оскара и сва је прилика да су Бредли Купер и филм "A Star is Born" међу фаворитима за тријумф на обе церемоније.

Пренос 76. Златног глобуса ће радити NBS, а моћи ће да се гледа у чак 210 држава света.

Номиноване у чак 25 категорија прочитали су глумци Тери Крувс, Данаи Гурира, Лесли Ман и Кристијан Слејтер.

Прочитајте још: Седам Златних глобуса за мјузикл "Ла Ла Ланд"

У категорији Најбоља драма за награду конкуришу остварења "Black Panher", "BlacKkKlansman", "Bohemian Rhapsody", "If Beale Streen Could Talk" и редитељски првенац Бредли Купера "A Star is Born".

За Златни глобус у конкуренцији мјузикл и комедија такмичиће се "Crazy Rich Asians", "The Favourite", "Green Book", "Mary Poppins Returns", "Vice".


Међу номинованима за најбољег глумца у категорији драма нашли су се Бредли Купер, Вилијам Дефо, Џон Дејвид Вашингтон, Рами Малек и Лукас Хеџис, док су у истој категорији међу номинованим глумицама: Глен Клоус, Никол Кидман, Лејди Гага, Мелиша Мекартни и Росамунд Пајк.


"The Americans"

"Bohemian Rhapsody"


Награди Златни глобус за најбољег редитеља надају се Бредли Купер, Алфонсо Куарон, Питер Фарели, Спајк Ли и Адам Мекки.

Награду за најбољи сценарио очекују Алфонсо Куарон, Дебора Дејвис и Тони Мекнамара, Бери Џенкинс, Адам Мекки и Бријан Цјуре и Питер Фарел и Ник Велонга...


"Homecoming"


Прочитајте још: Златни глобус у црнини

За најбољи страни филм номиновани су "Cupernum", "Girl", "Never Look Away", "ROMA" и "Shoplifters", док су су категорији телевизијске драмске серије у конкуренцији "The Americans","Bodyguard", "Homecoming", "Кilling Eve" и "Pose".

"A Private War", Росамунд Пајк

Међу номиновани за телевизијску серију у категорији мјузикла или комедије нашли су се "Barry", "The Good Place", "Kidding", "The Kominsky Method" и "The Marvelous Mrs. Maisel".

"Sharp Objects"