ТЕНОР Славко Николић, пред концерт назван "Кад ја виђех очи твоје" 5. децембра (20) у Атријуму Народног музеја у Београду, најављује репертоар састављен од најлепших српских соло песама 20. и 21. века које су компоновали Станислав Бинички, Петар Коњовић, Исидор Бајић, Јосиф Маринковић, као и савремени аутори - Милован Филиповић, Мирољуб Аранђеловић Расински...

Прочитајте још: Тенор промовише "Светске хитова"

- Публика ће чути бисере као што су "Стојанке, мори, Стојанке", "Гривна", "Нане, кажи тајку", "Под пенџери", "Где си душо, где си рано", "Мој деда Солунац", "Расле тикве на буњишту", "Небески пук", "Марш на Дрину" - каже, за наш лист, Николић. - Концерт је посвећен стогодишњици победе у Првом светском рату.

Уметник наглашава да је овај догађај веома значајан за српску културу, због неговања традиције и подржавања домаћих композитора да стварају нова дела.

- Извлачимо из архива неке песме које нису дуго извођене, васпитавамо младе у Србији. Све те нумере одражавају дух времена, и у музици и у тексту.

На концерту ће гостовати Николићева некадашња ученица, сопран Ана Станковић, гитариста Петар Голубовић, као и Славков дугогодишњи сарадник, професор Миодраг Чолаковић, за клавиром.

Прочитајте још: ''Бал'' за Дејанов јубилеј

- Са њим сам имао много концерата широм света. Гостовали смо у Паризу, Лондону, снимили смо и пет дискова.

Николић је каријеру почео 1985. као солиста Ансамбла војске Југославије, а од 1997. је солиста музичке продукције РТС.

Наступао је са познатим страним и домаћим диригентима. Београдска публика памти, пре свега, његових десет наступа у распродатом Руском дому.