Дигитална обнова целулоидног наслеђа

М. Ј. М.

24. 11. 2018. у 12:41

Дигитална обнова целулоидног наслеђа

Стево Жигон у серији "Слом", Фото РТС

Почиње емитовање култних остварења у ХД резолуцији

ЕВО праве посластице за љубитеље седме уметности! Легендарне домаће ТВ серије, драме и филмове од суботе увече ћемо моћи да гледамо сваке суботе, у 21.00, на РТС 1.

До сада је дигитализовано око 20.000 наслова, а процес очувања и дигитализације нашег културног наслеђа које чува архив РТС-а трајаће још најмање деценију. У години када прославља 60 година рада, РТС је формирао и Центар за дигитализацију ТВ архива, смештен у згради РТС-а на Сајму, одакле је пре шест деценија почео да се снима и емитује телевизијски програм у Србији. Центар обједињује Програмски архив ТВ Београда, податке из Редакације за историографију, као и дигиталне копије свих материјала које тренутно ствара РТС. Захваљујући средствима издвојеним од стране Министарства културе и информисања Србије, у току је и процес набавке најсавременије опреме, уз помоћ које ће угрожени материјали бити на време сачувани и дигитализовани. Преко мултимедијалне платформе "РТС Планета" и РТС тематских канала, ови наслови биће доступни највећем броју корисника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Јесен у знаку серија


Увод у целу ову богату причу представљаће нам троделна серија "Слом" (1979), сценаристе Свете Лукића и редитеља Саве Мрмка, чију ћемо прву епизоду видети вечерас. Под називом "Поклон за младенце", она осликава политичку и психолошку атмосферу у предвечерје Другог светског рата, дипломатске игре и догађаје у вези са приступањем Југославије Трећем рајху. Наредна епизода, "Пуч", биће емитована 1. децембра, а последња, названа "Суноврат", 8. децембра. Главне улоге тумаче: Стево Жигон, Васа Пантелић, Милош Жутић, Тома Курузовић, Светозар Никачевић, Раде Марковић, Виктор Старчић, Воја Мирић, Петар Банићевић, Весна Малохоџић и Рената Улмански.

НЕКАД / САД Сцена из филма "Сироче"

ЛЕГЕНДАРНА ОСТВАРЕЊА

МЕЂУ садржајима који су до сада дигитално рестаурирани су филмови "Лептирица" редитеља Ђорђа Кадијевића и "Проклетиња" редитеља Бранка Плеше, као и серије "Више од игре" и "Салаш у малом риту". У припреми су серије: "Грлом у јагоде", "Вук Караџић", "Врућ ветар", "Невен", "Сиви дом", "Заборављени" и драма "Извињавамо се, много се извињавамо".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације