Драган Бујошевић: Гага и Макса сада изврћу чињенице

Бојана Јовановић

09. 11. 2018. у 20:15

Драган Бујошевић о неемитовању "Заспанке за војнике" на РТС. Не исплати нам се да финансирамо производњу филмова

Драган Бујошевић: Гага и Макса сада изврћу чињенице

Драган Бујошевић, Фото Архива

ПРВО питање које се увек поставља је да ли РТС мора да купи све што је произведено у овој земљи. Не мора. Поготово ако има већ купљен програм сличног садржаја, а РТС има серију "Краљ Петар Први - У славу Србије" - овако, за наш лист, Драган Бујошевић, директор РТС-а, одговара на у петак објављене изјаве редитеља Предрага Гаге Антонијевића и продуцента Максе Ћатовића, у вези са одбијањемемитовања њиховог филма и серије "Заспанка за војнике" на РТС-у.

* Зашто сте одлучили да не финансирате "Заспанку за војнике"?

- Два су разлога, а први је да РТС не учествује у финансирању филмова, јер му се то никако не исплати. Други је разлог што је РТС већ имао купљен сценарио за серију "Чарапе краља Петра" (радни наслов серије "Краљ Петар Први - У славу Србије"), која се такође бави Првим светским ратом. Тај сценарио је купљен пре него што сам ја дошао на РТС.

* Према Антонијевићевим речима, никада му нисте одговорили на званичан допис у ком вам је предложио емитовање филма и серије на РТС-у.

- О томе је са њим разговарала моја заменица Ивана Миковић. Све се дешавало пре две године, у тренутку када РТС није знао како ће бити финансиран наредне године и када је био у очајном финансијском стању. Када сам дошао у РТС, губитак је био 18 милиона евра, буџет за 26 милиона динара мањи него претходне године, а дугови су износили неколико десетина милиона евра. Чудно је да Гага Антонијевић заборавља да је управо РТС заслужан за његову ренесансу у српској кинематографији, јер је прихватио да ради "Убице мог оца" (узгред, ја сам дао тај наслов), који нико други у Србији није хтео да снима. Ово је Антонијевићево "хвала" за све то. А то "хвала" траје већ дуго времена.

* Како су текли преговори са Максом Ћатовићем?

- Он нам је понудио да купимо филм и серију "Заспанка за војнике". Ја нисам водио разговор са њим, Викторија Јевтић, задужена за откуп права на телевизији, јесте. Тачно је да сам био на пројекцији филма, али нисам слова проговорио о условима продаје. Максин први услов био је да откупимо и филм и серију, а други да би серију требало да платимо један евро по епизоди више него што смо платили "Чарапе краља Петра". На основу чега да то прихватимо? Како је Макса дошао до те цене? Ваљда цена серије зависи од броја снимајућих дана, хонорара за ауторе и глумце, броја утрошених оруђа и оружја... Цена серије се одређује на основу онога што је уложено у њу. Тако се долази до цене, а не одока. Допало се Макси да буде евро више. То је било крајње некоректно са његове стране, нарочито према овом руководству РТС које је учинило све да разреши дугогодишњи спор који је он имао са РТС. Такође, није тачно да смо ми власници само 70 одсто серије "Краљ Петар Први - У славу Србије", власници смо 100 одсто те серије.

* Одговорили сте му да не желите серију?

- Дакле, одговор РТС-а на Ћатовићеву понуду био је да нам не треба серија од четири епизоде, "Заспанка", јер имамо нашу од 10 епизода, и да хоћемо филм. Рекли су нам да онда не може ништа. Нисмо ми ти који су одбили да купе филм за емитовање, нудили су нам чак и трајна права, што би коштало нешто више. Ми смо рекли да хоћемо да купимо филм. Једноставно, није тачно да је РТС одбио, они су га продали другима. Зашто сада изврћу чињенице и блате РТС, то они најбоље знају.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Petar M

09.11.2018. 20:35

RTS, ugasiti, ima njih jos za gasiti, imam daljinski i setam kanalima, samo ove placam a negledam.

Milutin

09.11.2018. 22:42

Ali zato imate para za serije Mime Karadžića : Gorčilo, Biser Bojane i sl? Dno dns, finansirate promociju Crne Gore našim parama?