ДИГИТАЛИЗАЦИЈА филма "Национална класа" поново је оживела једно култно остварење и вратила од заборава једно лепо време. Да ли долазе боља времена за чување наше националне баштине?

О томе смо разговарали са аутором музике у овом филму Зораном Симјановићем, нашим чувеним композитором који баштини једну богату каријеру.

- Надам се да долазе боља времена, јер за оно што не урадимо важиће она чувена пословица "Где си био - нигде, шта си радио - ништа". Јер све што смо ми радили на филму, радију, телевизији, у музици, подложно је нестајању. Срећом, дошло је дигитално време, које може поправити оно што је било склоно пропадању.

* Да ли ће бити обновљени и други филмови?

- По плану, ове године треба да се заврши десетак филмова, а онда и даље. Мислим да и држава мора више да уђе у тај проблем. Јер свих тих наших 800-900 играних филмова, уз документарне, све то мора да се дигитализује, да нас не би стигла она пословица.

* Како сачувати осталу културну баштину, а не само филмску?

- То је проблем који већ последњих петнаестак година покушавамо да решимо. Требало је да се од "Филмских новости" направи "Медиатека", која би чувала видео и аудио материјале и фотографије. Нажалост, од тога, засада, нема ништа.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Милисав Савић: Љубав иде са "зачинима"

* Данас је поплава ТВ серија. Како гледате на њихову музику?

- Не гледам серије. Било је неких које сам и гледао, као на пример "Убице мог оца". Тамо се могла чути интересантна музика.

* Да ли припремате нешто ново?

- Горан Марковић снима ТВ серију "Делиријум тременс", и ту ће бити једна интересантна тема коју је певао покојни Предраг Ејдус. Тај његов наступ преузет је из истоимене позоришне представе Београдског драмског.


ПРОЧИТАЈЕТ И: Зоран Симјановић: Моје, неке, друге теме

* Шта вам је још обележило протеклу недељу?

- Цртани филм бугарског редитеља Пенча Кунчева "Руже у ноћи", за који сам писао музику и који се "врти" на "Балканима фестивалу".