Британска рок група "Лед Цепелин" поново ће морати на суд после одлуке америчког суда да наложи ново суђење због плагијата легендарне песме "Stairway to Heaven" из 1971.


Апелациони суд у Сан Франциску оценио је да је суђење одржано 2016. било пуно процедуралних грешака.


Суд је 2016. разматрао тужбу поднету против британског бенда за кршење ауторских права наводећи да почетне ноте познате песме нису дело гитаристе Џимија Пејџа већ део песме "Тангус" калифорнијског бенда "Спирит" из 60-их година.


Прочитајте још: Пресуда: Лед цепелин нису украли "Степенице ка небу"


Тужбу није поднео амерички бенд, већ наследници. Суд је тада одлучио у корист британског бенда.


Песму "Тангус" је 1968. издао бенд "Спирит", а аутор песме, гитариста те групе Ренди Калифорнија је раније у неколико наврата рекао да је "Лед Цепелин" наступао неколико пута на местима где је наступао и "Спирит" и да је група могла да чује песму.


Песма "Таугус" траје два минута и 37 секунди, а у песми "Лед Цепелина" се чује један минут те песме и то на самом почетку.


Прочитајте још:"Лед Цепелин" украо свој највећи хит групи "Спирит"?


"Ти момци су зарадили милионе долара, а нису нам ни 'хвала' рекли", рекао је Калифорнија 1997. године, који је исте те године погинуо.


Други музичари сматрају да је "Лед Цепелин" плагирао још три познате песме "Babe I'm gonna leave you", "Dazed and confused" и "The Lemon song".