Андреј Андрејевић: Срби треба да се угледају на своје претке

М. Ћунковић

18. 09. 2018. у 11:28

Андреј Андрејевић: Срби треба да се угледају на своје претке

Фото Приватна архива

Дело Андрејa Андрејевићa слави стогодишњицу пробojа Солунског фронта

ПИЈАНИСТА, етномузиколог и продуцент Андреј Андрејевић привукао је ових дана велику пажњу, јер је на јединствен начин одлучио да обележи стогодишњицу пробоја Солунског фронта. У част српске војске написао је клавирски прелудијум, а спот са архивским материјалом из Првог светског рата може да се погледа на "Јутјубу".

- Инспирисала ме је судбина угроженог српског народа у земљама региона - искрено ће за "Новости" Андрејевић. - Захвалност, наравно, дугујемо нашим славним прецима, они су нам омогућили да имамо државу. Осетио сам потребу да подсетим какви су Срби били некада, они на које треба да се угледамо, и због каквих особина су нам се дивили странци попут Арчибалда Рајса. Покушао сам да опишем њихову свесну жртву за отаџбину.

Прочитајте још - ПРОБОЈ СОЛУНСКОГ ФРОНТА: За претке "Тамо далеко 1918-2018"

Компоновали сте, својевремено, песме у склопу акције "Обновимо себе, подигнимо Ступове"?

- Већина њих је снимљена код мене у студију. Историјске теме ме занимају. Компоновао сам химну манастира Ђурђеви ступови, она одише звуком тог времена. Тада, наравно, није било могуће снимити музику на било који начин. Пробао сам на основу етномузиколошких истраживања да склопим мозаик, и да покушам да оживим музику из доба Немањића.

Бавите се и популарном музиком. Сарађивали сте са великанима попут Здравка Чолића и Горана Бреговића?

- Са Чолом сам обишао цео свет. Прошао сам све - од "Маракане" 2001. до Ванкувера, који је на другом крају планете. Шта да кажем о њему, а да се већ не зна? Еуфорија која влада на његовим наступима је нешто што мало ко може да произведе. Концерт на "Маракани" је, како је Здравко рекао, са највећим бројем продатих карата у историји Србије. Памтим путовања у иностранство са Чолом, кад попусти притисак наше средине и кад се нађемо тамо где га скоро нико не зна. Таква звезда се онда другачије понаша, мало се опусти.

Радили сте и са сестрама Гобовић?

- То је био веома леп албум са балканском фолк музиком. Њих две су јако шармантне младе даме. Са покојним Луисом сам имао дивну сарадњу. Снимио је албум "The last king of Balkans" три месеца пред смрт и објавио га за инострано тржиште. Холанђани су изабрали да га отвори песма коју сам ја компоновао. То ми је импоновало, с обзиром на све хитове које је снимио на том издању.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације