ДАНАС отварам ново поглавље живота. У ствари, "Златна труба" ми је одшкринула врата славе, и удахнула ми нови живот. Више ништа неће бити исто... Ја живим свој сан...

Овако је у недељу, када су се слегли утисци после финалног такмичења трубача у Гучи, за "Новости" прокоментарисао Марко Трнавац (32) из пожешког села Мршељи, трубач који је освојио 55. "Златну трубу", коју традиционално додељују "Вечерње новости".

Почео је, вели нам, да свира још 2001. године, када је био у тада најмлађем трубачком оркестру на Балкану. Били су вишеструки победници на Сабору у Гучи у категорији младих састава. Свој оркестар оснива 2014. године, а убрзо је постао препознатљив по извођењу традиционалне и модерне музике.

- Ово је досад највише признање које смо добили. Нема веће награде од оне које долази од публике, а посебно од "Новости", народских новина. Сада је на мени велика одговорност, треба "Златну" оправдати, треба јој се одужити - рекао нам је Трнавац. - Обећавам да нећу обрукати, ни вас, нити мене. Већ од данас почињемо с новим свиркама и снимамо ЦД, на ком ће бити бар половина ауторских композиција.

Прочитајте још - 58. САБОР У ГУЧИ: Трнавцу златна труба "Новости" (ВИДЕО)

Вест о награди брзо је стигла до Мршеља, родног места Трнавца. Посебно су јој се обрадовали његова супруга Јована и трогодишњи син Јован.

- Даће Бог, у октобру очекујемо принову, па ето још једног разлога за славље. Ова година је дефинитивно берићетна у нашој породици - казао нам је Трнавац.

Трнавац је после такмичења дошао у "Броћића авлију", где је више од 2.000 људи са нестрпљењем чекало да чује "Златну трубу",фото Д.Карадаревић

Публика је рекла своје о Марку одмах после првих тактова песме "Ај па пукни зоро", када је "загрмео" стадион крај Бјелице. Потом је наступило коло које је оборило с ногу сабораше. Уследила је одлука жирија, којем је председавао Момчило Поповић, шеф Деска "Новости", и чији је глас превагнуо да "Златну" на 58. Драгачевском сабору освоји баш Трнавац.


- Већ 55 година "Вечерње новости" мере снагу ваших аплауза и нашу награду додељујемо увек ономе за којег ви кажете да је најбољи - рекао је Поповић. Предајући награду - инструмент трубу, он је казао да "ова труба" мења живот сваком трубачу који је освоји и да "он улази у галерију славних и незаборавних трубача у Србији".

Прочитајте још - Трубу разуме цео свет (ФОТО / ВИДЕО)

Трнавац је одмах после такмичења на раменима сабораша пренет у "Броћића авлију", где је више од 2.000 људи са нестрпљењем чекало да чује и види "Златну трубу". Када су се отвориле капије "авлије", Трнавац је засвирао као никада пре. Уз "Марш на Дрину" попео се на бину и још једном показао зашто је ове године проглашен за најбољег међу најбољима. Праштале су трубе, а сабораши су играли до раних јутарњих сати. Код "Броћића" је у једном моменту свирало чак пет оркестара, али нико, па ни највећи мајстори трубе, није могао да надјача Маркову трубу.

- Стварно "откида" како свира. Цео оркестар звучи као да свира једна труба. Репертоар му је широк и одличан. За сваког по нешто - одушевљена је била Пољакиња Ана Миловски, која такође свира трубу и у Гучу долази већ десетак година.

Марко Трнавац са "Златном трубом" коју су 55. пут доделиле "Вечерње новости",фото Д.Карадаревић

Поред Марка, оркестар чине и Александар Миновић - труба, Јовица Јовановић - труба, Душан Симовић - тенор, Урош Ивановић - тенор, Иван Митрић - тенор, Горан Радосављевић - бас, Срђан Белоица - добош и Марко Митровић - бубањ.


ДВА МАЈСТОРСКА ПИСМА

МЕРМЕРНА плоча са именима мајстора трубе ове године постаће богатија за још два имена - трубача Стојана Крстића и бубњара Славишу Стаменковића. Њих двојица су добила мајсторско писмо, пошто је Славиша три пута проглашаван за најбољег бубњара, док је Стојан напунио 60 година, а у Гучи се такмичио пуних 37. Стојан је добио мајсторско писмо, заслужено, за године и стаж на Сабору. И за свирку и траг који ће остати уткан у саборској, трубачкој музици, за јединствен, мек и сетан звук трубе, звук трубе Стојана Крстића.

Мајстор трубе Стојан Крстић (лево) и бубњар Славиша Стаменковић (десно) са мајсторским писмом, и "прва труба" Гуче Стефан Младеновић

-Памтим она времена када су свирали Бакија и Рака Костић... Жао ми је што више нећу свирати на такмичењу, јер тај осећај на главној позорници када 200 труба засвира "Са Овчара и Каблара" не може никад да се заборави, он вас једноставно храни целе године, до новог Сабора - рекао нам је стари мајстор.

Ни даме нису могле да одоле звуцима "Златне трубе" у "Авлији"

ЗАХАРОВА ДОВОДИ ГРУПУ "ЛЕЊИНГРАД"

ПОРТПАРОЛ руског Министарства спољних послова Марија Захарова изразила је у недељу задовољство што је, захваљујући посети Србији и "невероватној фешти у Гучи", имала прилику да упозна праву Србију.

- Захваљујући Ивици Дачићу, све је било дирљиво и невероватно. Имала сам прилику и да радим и да видим ону Србију коју не видим никада када дођем у званичну посету - рекла је Захарова. - Видела сам Србију, стварну, праву, живу...

Како је открила, посетиоци у Гучи прилазили су јој и говорили да желе да виде руске извођаче на фестивалу трубе.

- Рекли су ми да желе да угосте групу "Лењинград". Одмах сам се јавила фронтмену Сергеју Шнурову и он је рекао да ће настојати да све организује следеће године.

ГЛИГОРИЈЕВИЋУ ОРКЕСТАР

СТРУЧНИ жири одлучио је да ове године "Прву трубу" додели млађаном трубачу Стефану Младеновићу из Врања. За најбољи оркестар проглашен је састав Марка Глигоријевића из Дуба (на слици), који је пре две године такође освојио "Златну трубу", док је најизворније музицирао Иван Ђенадић из Акмачића.