ТРУБА свира “Боже правде”, па “Каљинку”... Стадион крцат саборашима. Вриште, урлају, из масе се чује “Русија, Србија”. На позорницу крај Бјелице излази Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Русије у пратњи министра Ненада Поповића и председника Саборског одбора Слободана Јоловића, који јој је пред хиљадама сабораша уручио Повељу почасног госта Сабора.

- Хвала Гучи. Велика ми је част да се нађем овде са вама. Из Русије сам донела велику љубав за вас од руског народа, од свих нас. Србија и Русија су пријатељи за све векове. Волимо Србију! - рекла је Захарова.

Министар Поповић додао је да овогодишњи Сабор трубача у Гучи протиче у знаку руско-српског прјатељства.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Kad Guča počne da "ključa"

- Ово је доказ колико су Русија и Србија блиске. Желим да захвалим Марији Захоровој што нам је учинила част и посетила Србију. Али, захвалност дугујемо и руском народу, као и председнику Путину, који нас подржава по свим питањима - нагласио је Поповић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: U Guči je važno biti viđen

ПОТОМ је трубу засвирао мајстор над мајсторима, велики маг на лименом инструменту Дејан Петровић и његов “Биг бенд”. Сабораши на стадиону су “подивљали”. Играли су, веселили се, певали... За то време, Захарова је у ресторану “Драгачевски хоризонти” уживала уз трубу трубачког аса Дејана Лазаревића.

- Није било никаквих посебних захтева за Захарову. На менију су се нашли домаћи кулинарски специјалитети - свадбарски купус и јагњеће и прасеће печење - казао нам је Миломир Бешевић, директор овог објекта. - Веома јој се свидео купус. Она је пријатна особа, и види се да воли Србију.


фото Д.Карадаревић

На стадиону је журка трајала до два сата после поноћи, Петровић је и ове године доказао зашто носи епитет најбољег. Низали су се домаћи хитови, обраде страних песама...

- Ми смо дошли само због Дејана. Он је постао познат у свету, не само код нас. Данас смо упознали Шпанце, који су нам рекли да су опчињени његовом музиком. На његовом концерту има понешто за свачије ухо. И сви разумеју језик наше, језик његове трубе - испричала нам је Ђурђа Сарић, која сваке године долази из Републике Српске на Сабор.

Дејан Петровић, мајстор над мајсторима на труби, изазвао је право "лудило" на стадиону у Гучи,фото Д.Карадаревић

ЧИМ је сишао Петровић са бине, уследио је поноћни концерт, када су наступили најбољи оркестри који су се ове године пласирали на такмичење. Смењивала су се по два оркестра - један са југа, други из Западне Србије. Чочек, па коло, јужњачка песма, па српска двојка... Сабораши су били у трансу.

У јединственој “Броћића авлији” у петак вече је горело, гужва као у кошници. Мајстор трубе Саша Крстић свира високо, чини се да звуком трубе пара небо над Драгачевом. Ките га сабораши парама... И Иван Јовановић, прошлогодишњи добитник “Златне трубе”, дар нашег листа, без престанка свира већ трећи дан. Вели нам да му је пола душе за три дана отишло у трубу. И њега лепе стотинама евра.

Дејан Петровић, мајстор над мајсторима на труби, изазвао је право "лудило" на стадиону у Гучи,фото Д.Карадаревић

- Ево ме после 50 година поново у Србији. Моја жена Миљана је родом из Драгачева. И она долази после пет децнија - казао нам је Момир Зарач (74), који у Гучу дошао из далеког Сиднеја. - Ја сам из Книна отишао у Аустралију и тамо упознао жену. Људи кажу да си оданде одакле ти је жена, тако да ето мене у лепом Драгачеву... Ужелео сам се наших људи, ове атмосфере.


фото Д.Карадаревић

Прошао је Момир и његова Миљана Гучом у пратњи оркестра “Тимочки весељаци” капелника Предрага Ђорђевића из Књажевца. Поздрављали су га сабораши аплаузом, а он је само ширио руке. У шетњи су им се придружили и пар - Дилан Краковски (26) из Енглеске и Латилда Друнет (23). Већ пети дан су у трубачкој престоници и спавају у свом ауту.

- Обишли смо доста земаља, али никада нисмо срели људе као овде. Срби су толико пријатни и гостољубиви! Питате ме како смо дошли овде... Ни сами не знамо, чули смо за Сабор, али осетио сам да ме труба једноставно позива у Гучу. Ово сигурно није последњи пут да смо овде, ту смо и следећег Сабора - рекао нам је Дилан.Момир Зарач и супруга Миљана, родом из Драгачева, дошли су из Сиднеја,фото Д.Карадаревић

САБОРАШИ, посебно странци били су изненађени када их је, после бурне ноћи, раном зором пробудио звук прангија и трубачких оркестара, који су зашли у сваки сокак и будили сабораше. Потом је уследио дефиле, јединствени на свету... У колони, један за другим, гучким улицама прошетали су трубачки оркестри, трубача готово пет стотина! И то оних најбољих које Србија има.


фото Д.Карадаревић

РАСТУ ЦЕНЕ

ЦЕНЕ у појединим угоститељским објектима буквално се мењају из часа у час, и расту, само расту. Тако се, рецимо, саборашима догађало да једну туру пића плаћају по једној цени, а другу по - драстично вишој. Пиво се првог дана плаћало 150 динара, а у суботу увече цена је скочила и три пута више.

фото Д.Карадаревић

ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ПОЛИЦИЈЕ

НАЧЕЛНИК Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов поновио је да су током Сабора трубача у Гучи појачане контроле полиције и да се возачи посебно контролишу на алкохол и прекорачење брзине. Према његовим речима, тројица возача из Гуче заустављена су са више од три промила алкохола у крви.

- Најчешће се праве прекршаји везани за алкохол, прекорачење брзине, некоришћење појаса, непрописно претицање - навео је Арсов.

фото Д.Карадаревић

ПРОГРАМ

У недељу ће на стадиону крај Бјелице бити одржан концерт победника овогодишњег, 58. Сабора трубача, који почиње у 17 часова. Након тога ће наступити мајстори трубе - Саша Крстић, Екрем Мамутовић и Дејан Лазаревић.