ПОСЛЕ више од 20 година, извођач народне музике Славко Бањац вратио се на сцену албумом симболичног назива "Љубав као одговор" (ПГП РТС). Певач специфичног и емотивног гласа, кога публика памти по песмама "Не верујем лепим женама", "Далеко негде, ко зна где" и "Узмите душу, узмите све", повукао се са естраде на врхунцу каријере. У духу назива новог диска наглашава да је љубав увек најбољи одговор на све и да је сјајан осећај бити поново на сцени после толико времена.

- Зажелео сам се музике и стваралачког процеса, у ком сам уживао захваљујући сјајном креативном тиму - каже за "Новости" Славко Бањац. - Љубав је несумњиво најсмисленији одговор на свако питање, сваки немир и колебање са којим нас живот суочава. Љубав је мотив и најбољи покретач добрих одлука, а у мом случају то је била одлука да се после оволико времена вратим својој суштини - музици.

о Бавили сте се бизнисом, да ли је то једини разлог за одсуство са естраде?

- Услед неког новог таласа на естради, као уметник сам осетио потребу да се изместим из центра музичких збивања. Улазак у неке друге воде дошао је из потребе да откријем своје нове таленте и могућности. "Путовање" ми је донело безброј драгоцених искустава и прегршт нераскидивих пријатељстава. Вредело је.

о Значи, од музике има бољег бизниса?

- Музику никада нисам доживљавао као посао којим се неко бави искључиво зарад славе и материјалне сатисфакције. Музика је део мога бића, извор радости и инспирације, дар и благослов на ком сам бескрајно захвалан.

о Шта вас је навело да се вратите музици?

- Осетио сам да ме преплављује жеља за песмом, стварањем и сусретом са људима који су ме волели и ценили. Ипак, лагао бих када бих рекао да повратак није био условљен и обећањем које сам дао породици, пријатељима и поштоваоцима моје музике.

о Нове песме саткане су од љубави, радости, туге и надања. Како у време безнађа сачувати мало наде?

- Окружите се онима које волите, будите подршка и ослонац једни другима и увек се трудите да нађете разлог за песму и смех.

Прочитајте још - Тозовац: Имам још 30 хитова у које не верују

о Да ли се кроз баладе најбоље изражавате?

- На албуму доминира жанр који је публика некада волела, а чак седам балада је пронашло место на њему. Баладе добро "плешу" уз мој вокал, али нисам могао да одолим и брзом мерак ритму, а њиме пулсирају две песме .

о Новокомпонована музика је сведена на површну забаву?

- Наша естрада није усамљена у овој појави. Индустрија забаве је преузела примат на глобалном нивоу, но ипак, верујем да свако од нас има своју публику.

о Хоћете ли повратак на сцену обележити концертом?

- Прижељкујем то, али, пре свега, желим да моје песме освоје срце публике, да се међу њима препознају хитови који ће бити у рангу оних из прошле деценије моје каријере. Засад уживам у ослушкивању реакција, поносан на свој фантастичан тим.

О ДУЕТУ СА ВЕСНОМ ЗМИЈАНАЦ

КАРИЈЕРУ Славка Бањца обележио је и дует са Весном Змијанац "Ја имам неког, а ти си сам", који је снимљен деведесетих година.

- Балада је постала прави хит годинама након што је изашла, сада већ давне 1994. - каже нам Бањац. - Живот су јој, у то сам сигуран, поново удахнуле младе колеге уврстивши је у репертоаре. Неизмерно ме радују позитивне реакције младе публике на овај дует и захвалан сам што сам добио прилику да учествујем у његовом стварању.