Сан и јава једне генерације

Сања Костић

14. 04. 2018. у 21:20

Сан и јава једне генерације

Анита Манчић има улогу Филипове мајке,Фото Војислав Данилов

На снимању нове домаће ТВ серије "Јутро ће променити све" која ће се приказивати у октобру на РТС

ФИЛИП, дечко који је обећавао, после пет година враћа се из Сан Франциска у Београд да живи са родитељима. Претходно је завршио ЕТФ са најбољим оценама, а потом био уврштен међу 50 највећих младих нада Србије. То му је и била пропусница за "обећану земљу" у којој, ипак, није успео да до краја одсања свој сан... Отприлике овако изледа кроки нове ТВ серије "Јутро ће променити све" чије је снимање почело почетком априла. Она нас упознаје са младим људима који су прешли тридесету, завршили са школовањем, нису оформили породицу, немају сталне послове и још трагају за собом и својим местом у свету.

- Пред нама је једна другачија прича и веома занимљив текст - каже глумац Никола Ракочевић.

- Ја играм Филипа који се све време пита шта је то успех, шта је затекао у Америци и са чим се вратио. Био је млада нада, отишао у Силицијумску долину, а сад се враћа са сазнањем да то што је некада био његов сан, више није и да све оно што га је мотивисало да ствара више не постоји. Знате, изазов је суочити се са животом без егоцентричне идеје о себи, односно слике о суперхероју, а то је управо оно што Филипа чека по повратку у Београд.

Прочитајте још - Никола Ракочевић: Важни су људи и идеје

Редитељи и креатори 40 получасовних епизода серије која ће почети да се емитује у октобру на РТС су Владимир Тагић, Горан Станковић и Милица Томовић. Они су у ову мисију упловили са жељом да направе нешто што би првенствено и они, кажу, волели да гледају - причу о њиховој генерацији и свим проблемима са којима се она сусреће.

Никола Ракочевић,фото В.Данилов

- Један од принципа са којим смо ушли у овај пројекат био је да се искрено суочимо са личним страховима, неуспесима и фрустрацијама до којих нас је живот довео - каже Владимир Тагић. - Нисмо желели да будемо паметнији, већ само искрени према себи. Тако смо се, учествујући и у сценарију, оголили и открили све проблеме који тиште нас и наше вршњаке. То је генерација која нажалост нема јасан компас куда иде у животу, као ни идеале и узоре којима стреми. У овом капиталистичком друшту бори се за опстанак, а та борба уме да буде ужасно сурова. Али наши ликови у серији и поред свих недаћа које их прате, ипак, не одустају.

Редитељ Горан Станковић,фото В.Данилов

У раскораку између ране младости која им измиче и одраслог доба, јунаци серије покушавају да разоткрију своје пријатељске и емотивне односе и схвате "куда даље". Кроз борбу са животним изазовима једне генерације серија покушава и да дочара дух Београда данас... А упоредо са животима младих тече и прича старијих генерација коју носе Небојша Дугалић и Анита Манчић као родитељи главног јунака.

Небојша Дугалић,фото В.Данилов

- Ово што играм могла бих да назовем улогом подршке - каже Анита. - Главни ликови су млади људи који покушавају да воде нормалан живот и притом се сусрећу са разним околностима и проблемима. У суштини немам ништа посебно да додам о својој улози осим да ћу се кроз њу ускладити са оним што главни јунаци носе. Занимљиве су ми овакве урбане и животне приче које ће публика заиста моћи да доживи на прави начин и да се потпуно поистовети са њиховим јунацима

Најмлађи статисти,фото В.Данилов

. Невероватно је како ова генерација сада проживљава оно што смо и ми пре скоро 30 година. Јер и ја сам негде у свом животу била Филип. Сећам се кад сам долазила из иностранства да су код нас тада биле рестрикције струје и да ме је мама чекала са "ембарго колачем". Ево, и ја сад играм мајку, а ствари се нису промениле. И управо због тога ми је задовољство да будем део ове серије.

Никола Ракочевић,фото В.Данилов

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације