ПРВО "Добро јутро" на РТС освануло је 3. марта, пре 32 године. Тим поводом посетили смо екипу емисије која нас забавља, информише и едукује 365 дана у години. Али овога пута занимало нас је како се живот Јутарњег програма одвија иза камера. У студију нас дочекује петоро уредника - Вања Ратковић, Душко Николић, Душица Тасић, Александар Туцаковић и Зорана Живадиновић. Наизглед, делује као да је све мирно, али како ће бити да краја емисије, нико не може ни да наслути.

- За обичног човека овај посао би био веома стресан, али ми га радимо више од 20 година - каже Александар. - Не могу сад да тврдим и у име колега, али мислим да ће ме подржати - ми заправо и волимо када дође до ванредних ситуација. Досадно нам је кад радимо емисију која је стандардна и има свој одређен ток. Када се деси нешто неочекивано покрећу се наша машинерија знања и искуства, такмичарски карактер, жеља да први донесеш вест. То је суштина новинарства, посебно телевизијског.

Будући да већ две деценије припремају емисију у цик зоре, у шали углас одговарају да им је додатни мотив за рад велика плата, али ако њу изузмемо, свакако је, додају, важно да свој посао пре свега волите.

- Значи, само нека проба неко ко то никад није урадио, да устане у четири ујутро, добацује Александар. - Не мора ништа да ради, само нека скува кафу и буде будан. А овде смо у редакцији, већ од пет, сви на ногама - прелиставамо новине, гледамо шта се десило преко ноћи, пратимо информације које пристижу...

Зорана каже да јој откад ради Јутарњи програм та смена апсолутно одговара, зато што је раноранилац, како јој и само име каже. Слаже се са колегом да није лако устати у праскозорје, па онда још ако се због потребе посла остане дуже, закорачити у мрак, посебно зими.

- Али оног тренутка кад седнемо и упалимо компјутере, све се заборави. Атмосфера је и у цик зоре као и усред дана - редакција је пуна, свако је на својим задацима, репортери одлазе на терен, враћају се са информацијама, зову нас наши инсајдери из разних служби, јављају и гледаоци шта се дешава у Београду, у целој Србији...

За Душицу Тасић колеге кажу да је "ванредна" зато што једина устаје у пола три ујутро - то је њено време за прелиставање штампе.

- А и кад не чита новине, она гледа НБА лигу - у шали ће Александар, али и Душица потврђује да је спорт њена пасија.

- Мислим да у овој емисији осим информација, има и емоција - наставља Тасићева. - Тако се понашамо једни према другима, а трудимо се да то пренесемо и публици. Желимо да са њом поделимо и тугу и радост, јер је живот и једно и друго.

Екипи се придружује и Вања Ратковић која, кажу колеге, касни из оправданих разлога - у ректорату је званично промовисана за доктора наука.

- После завршеног факултета и дипломских студија, дошао је и докторат, нисам хтела да прекидам ту нит - каже Вања. - Знате, нас петоро функционишемо као добар тим, што је веома важно да бисте се остварили и у неким другим стварима. Тако се помажемо и у ванредним ситуацијама. Колико пута искрсне нешто због чега морамо да мењамо цео план програма. Довољно је да ујутро кад устанете угледате пола метра снега. Тада заборавите на све оно што сте ставили на папир и правите нову емисију у ходу. А морамо да покријемо све, од Хоргоша на северу до Прешева на југу.

Разговору са уредничком екипом Јутарњег програма никако да се придружи и пети члан - Душко Николић, кога зову Џорџ Клуни, а закаснио је и на фотографисање. Очигледно да је у великом послу, пошто све време седи за компјутером, а на позив колега да дође и изјави нешто, рекао је да не може да стигне, јер се управо дописује са - премијерком...

СЛИКА УЖИВО ЈЕ НЕПРОЦЕЊИВА

ГОРДАНА Савић, уредник Јутарњег програма, каже да је ова емисија на почетку емитовања била први такав телевизијски програм на Балкану, а пети у Европи.

- Од почетка сам у овом ТВ формату и увек је био изазов радити га. Није се много тога променило, и данас се, као и онда, ради и ноћу и ујутро. Јавни сервис не сме да направи пропуст - да не зна шта се десило било где у земљи. Сада је и технологија отишла далеко. Колико је само важно да и сликом покажемо кад се неко јавља из Параћина, Јагодине, да у Ћуприји будете поред Велике Мораве и прикажете уживо шта се догађа - то је заиста непроцењиво. Веома нам је битан визуелни ефекат, а трудимо се и да нам теме увек буду актуелне.