У ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ кинотеци у четвртак вече је одржана премијера дигитално рестауриране верзије култног филма Горана Марковића „Специјално васпитање“, која је окупила бројне филмске посленике и представнике медија.

Први Марковићев дугометражни играни филм, како је истакао директор Кинотеке Југослав Пантелић, наговестио је бриљантну каријеру аутора не само у српској и југословенској кинематографији, већ и много шире. Подсећајући се како су 1977. снимали “Специјално васпитање”, Марковић је истакао енергију свих стваралаца окупљених на овом филму који није имао буџет, и сви су радили бесплатно.

- Ово је јако важан тренутак, поготову за мене, јер сви филмови нестају. Филм је такав медиј да се после извесног времена филмска трака претвори у прах, и овај заједнички напор Југословенске кинотеке и компаније Вип да се филмови дигитализују врло је важан за нашу културну баштину – истако је Марковић, који је испраћен овацијама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Горан Марковић: Срљамо у сопствену пропаст

Незаборавне ликове у филму остварили су Славко Штимац, Александар Берчек, Беким Фехмиу, Љубиша Самарџић, Бранислав Лечић, Раде Марковић, Слободан Алигрудић…, а публици су се синоћ поклонили Цвијета Месић, Милан Цветковић, Ратко Танкосић Сарма, сценограф Миљен Крека Кљаковић, директор филма Слободан Павићевић. Бурним аплаузима испраћен је и редитељ Срђан Карановић, који у овом филму игра полицајца, епизоду која траје 16 секунди.