ПОЧИЊУ НЕМАЊИЋИ: Спектакл од три милиона евра

Б. Ј.

субота, 17. 02. 2018. у 07:15

ПОЧИЊУ НЕМАЊИЋИ: Спектакл од три милиона евра

Небојша Глоговац као Вукан Немањић, Фото РТС

Много прашине подигло се око серијала "Немањићи - рађање краљевине", чију смо пилот-епизоду гледали у новогодишњој ноћи

МНОГО прашине подигло се око серијала "Немањићи - рађање краљевине", чију смо пилот-епизоду гледали у новогодишњој ноћи. (пре)Велики број критика одаслан је на њихову адресу, док су се похвале стидљиво провлачиле кроз медије. Онда је наступила пауза у емитовању, која ће бити окончана вечерас. Наставак емитовања серије најављен је на недавно одржаној конференцији за новинаре, у згради РТС. Епилог је следећи: вечерас у 20.05 на РТС 1 поново ће бити приказана прва епизода, док ћемо другу моћи да видимо сутра, у 20.00. У том, недељном термину биће емитовани и сви остали наставци. Серију ће приказати и Алтернативна ТВ из Бањалуке.

Осврнувши се на полемике коју је пилот-епизода изазвала, аутори серије, на челу са сценаристом Горданом Михићем и редитељем Марком Маринковићем, сложни су у ставу да је добро да се о серији говори, као и да јој треба судити тек после гледања неколико епизода. На почетку обраћања, присутнима је, као омаж, приказан снимак неколико секвенци у којима се појављује недавно преминули Небојша Глоговац, који у серији тумачи Вукана Немањића.


Прочитајте још - "НЕМАЊИЋИ" ИЗАЗВАЛИ ЖУЧНУ ПОЛЕМИКУ: Откуд Немањи "бре" и "петља"


Одата је пошта и двојици његових колега, који су преминули пре почетка емитовања серије - Богољубу Митићу и Томи Курузовићу. Затим је уследила компилација продукционо веома богато и високо професионално урађених сцена из прве три епизоде, на основу којих се може закључити да је реч о нечем новом за наше просторе. У пројекат је уложено три милиона, од претходно предвиђених 3.200.000 евра, а појашњено је да је новац за реализацију сакупљен од спонзора и из комерцијалног приноса Јавног сервиса. Дакле, серија није финансирана из "џепова" гледалаца, како је неретко помињано у коментарима.


Прочитајте још - ПОСЛЕДЊЕ ЗБОГОМ ХЕРОЈУ ИСТИНЕ: Небојша Глоговац испраћен на вечни починак (ФОТО / ВИДЕО)


Глумац Драган Мићановић изјавио је да му је била част да игра монаха Саву, касније првог српског архиепископа и свеца:

- Ово је била права авантура, пионирски посао за већину нас глумаца, јер смо се први пут срели са епохом на филмском сету.

Гордан Михић истакао је да је у снимање серије уложен велики труд и напор, као и да су имали помоћ историчара.

- Презадовољан сам. У неким стварима екипа је превазишла моја очекивања, јер нисам могао да верујем да ће се на такав начин, с толико дубине и неке епске снаге, пројекат урадити до краја - задовољан је Михић.

Редитељ Маринковић навео је да су успели захваљујући професионалном искуству и енергији, али и личној борби и мотивацији сваког члана екипе.

- Имао сам поштовање према теми, јер се ту срећу и легенда и митологија - истакао је Маринковић.

У улози Стефана Првовенчаног је Војин Ћетковић, који је критике на рачун пилот-епизоде оценио добрим, јер се много људи укључило у полемику о нашој историји.


ЧИЊЕНИЦЕ

СЕРИЈА је снимана на 230 аутентичних локација с 222 глумца и 2.700 статиста и каскадера, а говори о династији која је издејствовала самосталност српске државе и цркве. Стефана Немању тумачи Младен Нелевић, а у осталим улога су Слобода Мићаловић, Миодраг Мики Крстовић, Горан Султановић, Јелена Гавриловић...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

muhamed mehmedbasic

17.02.2018. 09:27

Ja bih iskreno posle prve epizode blokirao ovaj projekat,ali ajde da vidimo..

Komentator

17.02.2018. 10:50

I, kako će seriju da prevdu na engleski jezik? - Losers. Tako nam i treba kada decu učimo da pre Nemanjića nismo ni postojali na Balkanu.

Злокас

18.02.2018. 01:52

Прва преправљена епизода је поправила утисак. Војин Ћетковић као наратор је пун погодак. Такође добро је што су додате мапе и неке сцене којих није било. И што су анимације Ниша, Раса и Цариграда продужене за неколико секунди у односу на новогодишњу пилот епизоду.

Апсурд

19.02.2018. 12:49

@Злокас - Хм, хм! Дакле да резимирамо : "Принчеви су на забави и пуно излазе...",а " Немачка је Немачка ..."(ако је тада постојала под тим називом) , "у политици је скромност непожељна ЧАК-ШТАВИШЕ непотребна..." , а "принц Растко би требало да причепи нешто..." итд, итд, итд... Ма није лоше уопште, такорећи очајно је - Што се мене тиче са "Немањићима" сам завршио "сезону" , а ко има живце за преосталих 10 епизода нек му је са срећом!