ЉУБАВ према информативи у случају водитељке Светлане Грубор десила се на први поглед. Путем конкурса "Европско лице" Радио-телевизије Србије доспела је пред камере и као потпуни телевизијски аматер добила шансу да покаже своје квалитете у улози домаћице програма уз који гледаоци Јавног сервиса започињу дан. Опробала се и у забавним редакцијама, али је преласком на ТВ Пинк одлучила да се врати својим новинарским почецима. Зато су се највреднији ранораниоци донедавно разбуђивали уз њено насмејано "добро јутро" у "Свитању", а сада то чине викендом у нешто каснијем термину, од 7.00. Такође, они Београђани који после радног дана воле да предахну и чују градске новости свакодневно од 19.10 пола сата проводе у њеном друштву уз емисију "011". У разговору за наш лист позната дама са малих екрана тврди да се никад није покајала што је "државну фирму" заменила приватном и са РТС отишла на Пинк, јер је то била, како каже, њена рационална одлука.

- На ружичастој телевизији су ме колеге одлично прихватиле, то је место на ком сарађујем са предивним људима и заједно се трудимо да направимо што бољи програм. На РТС-у сам стекла драгоцено искуство и та школа ми је била добар темељ за наставак каријере - објашњава Груборова и истиче да је одувек гајила симпатије према информативним форматима у којима тренутно ужива. - Током каријере сам се професионално усавршавала и пролазила кроз разне фазе, а то ми је омогућило да данас са великим самопоуздањем радим свој посао.

* Чини се да сте напокон дочекали својих пет минута на телевизији.

- И мени тако изгледа. Много радим, али бескрајно уживам у сваком новом задатку. Емисија "011" је била потребна најгледанијој комерцијалној телевизији у Србији. То је формат на коме се вредно ради и трудимо се да на брз и занимљив начин Београђанима пружимо најважније информације.

* Да ли на ангажман у овој емисији гледате само као на успутну станицу или он представља остварење ваших професионалних снова?

- Није само пролазна фаза, јер је ова емисија за кратко време успела да заинтересује публику. За мене је велики изазов да после "живих" вишесатних формата у овом, за 30 минута, представим све најважније дневне вести.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Svetlana Aleksić: Dobro se dobrim vraća


* Шта вам је у досадашњем раду био највећи изазов?

- Дефинитивно "Свитање". После годину дана паузе вратила сам се са породиљског боловања и "ускочила" у пројекат, који се баш тада формирао. Свим снагама смо се борили за наклоност гледалаца, а рано устајање ми није било страно. Ипак, није било лако будити се у три ујутру и успут бити ведар и насмејан. Већ у 4.30 морате да будете дотерани и концентрисани за рад у студију. Кроз ову емисију сам и себе боље упознала, јер сам имала простора да се играм пред камерама.

* Чему вас је "Свитање" научило?

- Рад у том ТВ програму ме је променио, стекла сам већу слободу пред камерама и научила како да боље приступим гледаоцима. Све је другачије када се публици обраћате у раним јутарњим часовима. С једне стране желите да им пружите информације, а са друге знате да су поспани и да не смете да будете досадни.

* Постоји ли нека ситуација пред камерама коју ћете памтити заувек?

- Веровали или не, једном недељно ми се деси да помислим како ми је одређени догађај био добра школа. Програм уживо је често непредвидив и кад помислите да сте све прошли деси се нешто што вас брзо демантује. Ипак, све је ствар искуства.

* Да ли сте поставили одређене циљеве у послу које желите да остварите?

- Када се бавите новинарством и радите на телевизији, то чините свакодневно. Најпре сам желела да освојим публику, да ми људи верују, као и то да моје емисије буду што гледаније. Али бавећи се информативом свакодневно се са целим тимом борим да имамо што актуелније приче и атрактивне госте. Одувек сам себи постављала краткорочне циљеве како бих била у стању да осетим задовољство кад их остварим. Плашила сам се оних великих да ме не би обесхрабрило чекање на њих. За сада, мислим да је ово добар рецепт, јер тако остајем увек будна и активна. Што се тиче приватних циљева, сада ми је проритет да докторирам на Филолошком факултету.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Svetlana Aleksić: “Prvenac” na Pinku ću odraditi profesionalno!


* Које лекције са почетка каријере памтите и примењујете?

- Имала сам срећу да сарађујем са Александром Тијанићем, чији савети о послу су ми и дан-данас од велике користи. Почев од држања до тога на који начин да се обраћам гледаоцима.

* Шта сте ново открили о себи бавећи се новинарством?

- Научила сам да могу да се борим и кад је најтеже. Никада нисам одустајала када сам наилазила на препреке. Једна о најлепших ствари које сам спознала о себи је и то да у мени нема нимало сујете и да умем да гледам само себе и своја посла.

* А има ли сујете међу вашим колегама?

- Кажу да у сваком послу тога има, али ја је апсолутно не поседујем. Никада се нисам питала зашто је неко добио шансу, већ због чега ја нисам. Када у својој глави тако поставите ствари, схватите колико још морате да радите на себи и да се борите да бисте нешто достигли. Сматрам да има места за све нас који желимо да се бавимо овим послом и сваки негативан осећај према неком другом нарушава мир и лепоту наше душе. Када живимо тако да смо стално окупирани собом и усавршавањем своје личности, онда за сујету нема места.

* Које препреке сте најлакше, а које најтеже савладали?

- Кад год наиђем на проблем, никада не паничим, прво сагледам ситуацију и размишљам како да је решим. Зато све препреке које су ми наилазиле нисам доживљавала трагично, већ сам их одмах уклањала.


ОСМЕХОМ УЛЕПШАВА ДАН

* КАКО случајни пролазници најчешће коментаришу вас и ваш рад?

- Драго ми је да се моја природа коначно препознаје и у емисијама које водим. Гледаоци ми свакодневно пишу и трудим се да свима одговорим на поруку, а на улици ми често удељују комплименте. Најдраже ми је кад чујем да им мој осмех улепша дан и да им сваки пут успешно пренесем своју позитивну енергију, што ми је и циљ - поносна је наша саговорница.