Миодраг Мики Крстовић: Брат на брата и данас удара

Сања Костић

петак, 16. 02. 2018. у 14:15

Миодраг Мики Крстовић: Брат на брата и данас удара

Са снимања серије "Немањићи - Рађање краљевине" Фото РТС

Миодраг Мики Крстовић о Немањићима, Адаму, Стефану, урезаним сликама, најтежим сценама...

КАДА је Миодраг Мики Крстовић одлучио да упише глуму, за њега није било дилеме чак ни после три безуспешна покушаја на Академији. Једноставно је, истиче, наумио тиме да се бави и одлучно покушао поново, иако је већ био пет година старији од генерације следећих полазника. Али пре тога је, открива нам, отишао да се посаветује са професором Миленком Маричићем, који је тада био у комисији. Сачекао га је после пробе у Југословенском драмском позоришту и рекао му: "Знате, овај испит се ближи, па само да вас питам има ли смисла да конкуришем, да не мучим више ни вас, ни себе." Он је, каже Мики, направио паузу, па одговорио: "Треба покушати". А потом је уследио шок. Наиме, када је, сад већ прослављени глумац, добро одмакао, у тренутку се улицом проломио познат глас. Окренуо се и угледао професора који му маше и виче "Треба покушати". Послушао га је и успео, а све остало је историја...

У прилог томе колико је посвећен глумачком занату говори и више од стотину улога које је остварио само на филмском платну, а немали број пута гледали смо га и у ТВ серијама и на позоришној сцени. А од суботе, 17. фебруара (потом недељом) пратићемо га у једној од насловних рола, у дуго очекиваној серији "Немањићи - Рађање краљевине" (РТС 1, 20.10).

- Не могу да вам опишем колико сам се обрадовао када сам чуо да ће се серија снимати, а тек колико сам био узбуђен када су ми понудили да будем део тог великог пројекта. Улога ми се допала чим сам прочитао сценарио. Играм Адама, који се не зове случајно тако. Адам је први човек, а тако сам и ја доживео овај лик. Он је први уз Стефана Немању, његова десна рука, човек који му је одан и води рачуна о свему, посебно када он оде у заточеништво. Адам је у ствари метафора за све оне којима је владар био окружен.

* Онда вам сигурно није било лако кад сте га градили, јер су ови други, ипак, историјски ликови?

- Напротив, чак мислим да сам био у бољој позицији. Све моје колеге које играју историјске ликове гледаоци ће упоређивати са њима. И нормално је да ће 90 одсто њих рећи "А не, овај није био овакав..." као да су га познавали. Моја предност је баш у томе што за Адама нико не зна, па ће бити онакав каквим сам га ја направио.

* Колико су овакви пројекти значајни за домаћу кинематографију будући да су многе генерације које су се школовале у време стaре Југославије остале ускраћене за овај део српске историје?


ПРОЧИТАЈТЕ И: Stopiraju emitovanje "Nemanjića" zbog kritika?


- Срамота је што генерално не знамо више о Немањићима, а за то су криве школе, систем, време у ком смо живели. И сам себи замерам што сам пропустио да сазнам нешто више о њима. Тек сад када сам радио на овој серији схватио сам колико не познајем тај део историје. Ево, видите, ове године слави се шест деценија постојања РТС, а Немањићи су тек сад дошли на ред. Требало је да сачекамо да прођу све оне офанзиве, битке на Сутјесци, Неретви... Зато сам захвалан садашњем директоријуму и уредништву телевизије што су коначно ставили прву српску династију на дневни ред. Било је крајње време.

* Какав је доживљај бити део овако великог пројекта, да ли сте добили неку своју слику лозе Немањића и тог времена?

- Божанствено је осећање које ме преплавило када смо снимали сцену у Новом Пазару, у Цркви Светог Петра и Павла, где је Немања предао власт Стефану. Замислите само, ја у том тренутку гледам мог Немању и мог Стефана, а пре осам стотина година стајали су Немањићи на том истом месту. Додирнем онај камен... и он је тада био ту. Такве сцене су до те мере биле узбудљиве да сам после снимања серије још сигурно 15 дана осећао ту лепоту и узвишеност у себи.

* Каква је била атмосфера на сету, шта вам је остало урезано у сећању?

- Ја сам потпуно сигуран ушао у ову причу јер имам пуно поверење у редитеља Марка Маринковића са којим сам и раније сарађивао. И његова намера од почетка снимања била је да нас ослободи мита. Прво што ми је рекао било је: "Слушај, ми не играмо иконе већ живе људе". Ето, у сећању ће ми сигурно остати и костими тешки по 25 кила. Тако су добро урађени, јединствени су, а тако је морало и да буде. Знате, за сваку епоху која се ради постоји нешто у фундусима. Али за ово нисмо имали ништа, све је прављено само за овај пројекат.

* Која од сцена вам је била најтежа?

- Последњих дана снимали смо у Липовици, у августу месецу, на плус 40, и то битке на голој ливади где нема хлада. У костиму сам био и по 10-12 сати, то вам је исто као да сте у експрес-лонцу, а онда на све то и коњи подивљали од обада, врућине... Али, на срећу, телевизија нам је обезбедила добре услове да лакше прођемо кроз те сцене и изгурамо их до краја.

НЕ ВОЛИМ ДА ГЛЕДАМ СВОЈЕ ФИЛМОВЕ

*ЈЕДАН сте од оних глумаца који не воле себе да гледају на малом екрану чак ни на снимањима. Због чега?
- Не, никада то нисам волео. Од свог првог филма, ниједан више нисам гледао. Не знам, у питању је вероватно неки страх, јер увек мислим да је могло боље и стално налазим себи мане. И кад идем на филмске премијере не могу да вам опишем какву драму проживљавам. За мене је само снимање уживање, а ово после - црвени теписи и све те керефеке, није то део моје приче.


ПРОЧИТАЈТЕ И: "NEMANjIĆI" IZAZVALI ŽUČNU POLEMIKU: Otkud Nemanji "bre" i "petlja"


* Ова серија приказује места великих победа и страдања, али и слике свакодневног живота, радости и туге... Да ли можете да нам откријете једну од њих која је на вас оставила најјачи утисак?

- Она кад Немања обилази жетеоце и разговара са њима, као и сцена у којој се са Немањом купам у језеру после битке, па онда изађемо и једемо неку питу... То су управо они кадрови где се ови историјски јунаци приказују као људи од крви и меса, а не као иконе, митови.

* Коју сте лекцију научили од Немањића?

- Суштина је поново у оном "брат на брата". Немања је толико инсистирао на томе да се браћа не свађају. Чак је учитељу који је био задужен да их образује стално понављао "Пусти их, научиће они и историју и географију, најважније је да се држе заједно". Али није вредело. Ради власти и моћи брат је на брата ударио. Ето, то је оно најболније, увек иста прича.

ВЕЛИЧИНЕ

* ШТА значи бити остварен у свом послу?

- То значи да сте нормални, ако вам тако делујем, онда сам остварен. Снимао сам са нашим највећим глумцима и многим озбиљним оскаровцима, и верујте ми - што су већи, то су нормалнији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Schaumburg Illinois

16.02.2018. 14:40

Ma sve je to lepo ali.Ljudi zadnjih 750. Godina smo obicno roblje velikih sila.

Zoran Simic

16.02.2018. 17:51

kako god bilo ovako osvescenje nije bilo godinama. kako god snimljena i koliko kostala nebitno. zreba da se setimo kosmo i kakvi smo. istorija ne pocinje i zavrsava sa podrlama. bravo samo napred za ovakvu lektiru koja je svima potrebna

Tebi je lektira zaista potrebna

16.02.2018. 19:25

@Zoran Simic - da znaš da sastaviš prostu rečenicu...

Mili

16.02.2018. 18:20

Divan tekst autora. Sa nestrpljenjem čekam subotu. Prva epizoda je prikazana rekao bih januara, prestalo je sa emitovanjem bez objašnjenja RTS, nadam se da je to bilo u reklamne svhe.