ПОСЛЕ 25 година рада на ауторским емисијама, Снежана Дакић одлучила је да промени курс. Прилично се, открива, уморила од покушаја да осмисли формат који ће да прође код најшире публике, односно да забележи добар рејтинг и емитерима буде занимљив. То је био сасвим довољан мотив да без дилеме прихвати понуду Хепи ТВ и води Јутарњи програм викендом.

- Данас је врло тешко осмислити нешто на националној фреквенцији што ће бити интересантно публици. Сада доминирају талент шоу-програми и ријалити програми, а ја нисам тип водитеља забављача. Једноставно, био ми је потребан отклон у неку врсту информативног и друштевно-корисног ТВ формата. У први мах нисам ни размишљала о јутарњем програму, али што сам више гледала ТВ, та ми је идеја била блискија. У ствари, тренутно је то можда и једини пристојан програм који се приказује на нашим телевизијама.

* Који вам је још био мотив да направите прекретницу у каријери?

- Пожелела сам и да се вратим стварном животу и друштвеним сферама које се тичу свих. А то се доста разликује од оног што сам раније радила. Моје ауторске емисије биле су махом о стилу живота, моди, дизајну... Сада се бавим разним темама, од медицине до старосне дискриминације, мада сам задржала и оне мало лежерније о здравим животним навикама, хобијима, рекреацији... Потрудићу се да са својим тимом направим модеран јутарњи шоу-програм који ће обиловати корисним и пријемчивим информацијама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Снежани Дакић позлило када је видела фотографију мужа са девојком!

* Будући да емисије које сте до сада радили нису захтевале рано устајање, да ли вам тешко пада буђење у цик зоре?

- Искрена да будем, мислила сам да ће ми теже пасти, јер још од студентских дана нисам раноранилац. Очекивала сам да ћу после четврочасовног вођења програма само да се "искључим", али ја чак и енергетски не паднем. Засад се добро држим. А и носе ме ентузијазам и усхићење због новог посла и новог почетка.

* Када се програм ради уживо и одговорност је много већа. Јесте ли у почетку осећали малу трему због тога?

- Што се тиче вођења уживо, нисам имала трему, једино што и данас осећам јесте бојазан да се гост не успава или да у последњем тренутку јави да неће доћи. Али засад то добро функционише. Једном се само десило да два саговорника откажу у истој емисији, али и то смо успели да пребродимо. Ипак је реч о емисији која се емитује рано и то викендом, али је и веома гледана, па се гости радо одазивају. С друге стране, ова врста програма је и много лакша, зато што, иако подразумева можда и већу концентрацију, искључује монтажу и нема поправке. А када имате могућности да нешто мењате то одузима доста времена. Искрено, монтажа је део посла који најмање волим.

* Којим идејама се водите када припремате емисију? Шта ћете променити да бисте је учинили другачијом?

- Мислим да могу да донесем оптимистичан поглед на свет, пошаљем поруку да није све тако црно и да много тога зависи само од нас. Да, постоје објективне околности у којима живимо и виша сила као што су тешке болести, али живот је највише у нашим рукама и зависи од нашег опажања и доживљаја стварности. Мислим да сваком гледаоцу могу да учиним садржајним један део дана, и да му својим знањем, искуством и интересовањима усмерим мисли у одређеном правцу. Увек сам желела да после мојих емисија људи имају о чему да размишљају, да их ниједан садржај који пласирам не остави равнодушним.

* Ваша емисија "У тренду" био је први ТВ формат код нас који се бавио модом и стилом другачије од других.

- Појављивале су се разне сличне емисије, али је та моја можда имала тежину, и префињенији избор тема, а ове друге су углавном ишле у правцу естраде и тривијалних ствари. Сећам се да ми је Оља Ивањицки још давно, деведесетих година рекла: "Гледам ваше емисије и увек се питам како ви све оно знате". Данас се све ради површније, зато што су информације брже и немају тежину какву су некад имале. Због убрзаног времена и дешавања, свака ексклузива или катастрофа врло брзо буде замењена следећом. И књиге су некада биле реткост, самим тим и драгоценост, а данас их имате толико да су на неки начин "девалвирале".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Снежана Дакић Микић: Мирис ружа на Дорћолу

* Шта су вам, после више од четврт века проведеног у новинарству, донела искуства и искушења која су иза вас?

- У тих 25 година десиле су се многе технолошке, културолошке, историјске и економске промене чији смо и ми сведоци. Самим тим мењало се и новинарство, као и очекивања, навике и потребе публике, а ми у суштини за њу и радимо. Тако да сам се и ја лично и професионално много мењала за све то време. И како сам радила тада, данас никако не бих смела, јер сада је све сажетије, брже и концизније. А било је и више искушења. Радила сам и у време рата, бомбардовања Србије, нисам одустајала. Заправо, било је неколико ситуација у којима би можда неко на мом месту то учинио. Рекао би вероватно "ово је превише тешко, прејака је конкуренција, а ја имам премало подршке". Али ја нисам посустала ни у једном тренутку.

НИСАМ ТВ ВОДИТЕЉКА

* ПРИЖЕЉКУЈЕТЕ ли да вам се нешто још догоди у каријери?

- Раније док сам се, у жељи да "прогурам" оно у шта верујем, а да буде пријемчиво широкој публици, борила са својим ауторским емисијама, прижељкивала сам да ме нека продукција позове, сервира ми све на готово и да ја само будем водитељ. И због тога ме на неки начин и вређа када ме потписују као водитељку у текстовима, јер то је само један елемент онога што ја радим.


ЖЕНСКА ТВ

ДА ли и даље радите на Женској ТВ?

- Да, и даље уређујем и водим емисије. Пре три године добила сам прилику да радим први лајфстајл канал за жене. Осмислила сам програм, готово све формате, дала назив телевизији и окупила људе. И веома сам задовољна како је све то испало.