Драган Бујошевић за “Новости”: Хајку на Немањиће подметнули на твитеру

Д. Матовић - М. Аџић

14. 01. 2018. у 11:33

Генерални директор Радио-телевизије Србије: Негативне оцене покренули појединци који су у "сукобу" са јавним сервисом. Од 100 најгледанијих емисија у 2017, 93 су наше, ми смо кичма нормалне Србије

Драган Бујошевић за “Новости”: Хајку на Немањиће подметнули на твитеру

Фото В. Данилов

ЈАВНИ сервис Србије је апсолутно најгледанија телевизија. Прошле године смо били на првом месту 360 дана. Успели смо чак да победимо и себе, јер смо 2016. године били најгледанији 342 дана. Од 100 најгледанијих емисија у 2017. - 93 су наше. Ми не добијамо гледаоце са оним емисијама које убеђују гледаоце да син треба да им буде криминалац а кћерка проститутка. Имамо другу врсту садржаја. Ми свакодневно имамо 10 сати информативног програма. Верујем да смо чувари нормалних вредности и да их промовишемо. Ми смо кичма нормалне и пристојне Србије.

Овако, у једном од својих ретких интервјуа, говори, за "Новости", Драган Бујошевић, генерални директор Радио-телевизије Србије, не скривајући понос што је ТВ кућа на чијем је челу ову годину дочекала са "кешом" на рачуну, што се није догодило од 2004.

- Нама је стабилно пословање омогућено одлуком Владе Србије да се РТС финансира преко бројила за струју - каже Бујошевић. - Знамо колико добијамо, и толико новца можемо да потрошимо. Финансијском оздрављењу РТС-а допринео је Владин бескаматни кредит, којим смо вратили неповољне банкарске кредите. Захваљујући томе не дајемо милион евра за камате, већ тај новац можемо да уложимо у програм или технику.

* Последње велико улагање РТС-а, у серију "Немањићи - Рађање краљевине", наишло је на многобројне критике, неки чак кажу да је узалуд потрошен новац?

- Немам ништа против тога да било ко каже шта мисли о првој епизоди серије, која је емитована 31. децембра, када је и почела гужва на друштвеним мрежама. Од петоро људи који се баве филмом и уметношћу и чији су се коментари међу првима појавили на "Твитеру", четворица имају приватно нерашчишћене односе са РТС-ом. Серију је те вечери видело 2.045.000 гледалаца и, што је необично важно, људи су све време били уз "Немањиће", нису напуштали серију. А до четвртка је укупно било само 1.400 "твитова", које је написало 800 људи. И нису сви били негативни. Али како таблоиди првих дана нове године нису имали о чему да пишу, пренели су само негативне "твитове" и од тога направили лажну осуду јавности. Суд гледалаца у овом тренутку не постоји, сазнаћемо га, као и за сваку другу серију, када се заврши емитовање. Сви ће имати довољно времена да кажу оно што мисле.

ИМАМО ДОВОЉНО СПОРТА * ШТА се дешава са спортским програмом, злуради коментари кажу да га је све мање...
- То није тачно, као ни 90 одсто ствари које говоре о РТС-у. Спортског програма имамо као и раније. Он је најскупљи. За Лигу шампиона покривамо само 20 одсто трошкова. Приватне телевизије не улазе у трку за пренос овог фудбалског такмичења, јер би то за њих био велики губитак. Али зато сви очекују од РТС-а да емитује Лигу шампиона. Сматрам да РТС треба да је има. И изборили смо се за њу. Купили смо и права за пренос Светског првенства у фудбалу. А СББ је купио права за Европско првенство у фудбалу за цео простор бивше Југославије.

* Да ли сте погледали прву епизоду пре него што је била емитована?

- Јесам, и мој утисак је био да можда постоји вишак неких сцена, али о томе смо разговарали после емитовања. Сматрам да је посао добро урађен, а у монтажи, која још није готова, можете да скратите одређене делове и направите већу драму. Али напади су кренули пре него што је прва епизода приказана. Скандалозно је колико неко хоће унапред нешто да мрзи. Чим се сазнало да је "Пробиотик" спонзор, појавили су се "твитови" да ће "Немањићи бити сра.." или да ћемо се "Сви усра.. од серије".

* Једна од великих замерки је и то што је Стефан Немања изговорио реч "бре", која је у српски језик дошла са Турцима...

- Да ли сте у првој епизоди чули "бре"?! Нисте! Реч "бре" не постоји у серији, али пише у "твиту" и у насловима новинских текстова. Лако је убедити оне који не размишљају о томе! Мислим да су нам на известан начин злуради коментатори учинили услугу, јер су подигли атмосферу пред почетак приказивања "Немањића". Неки од наших великих глумаца задивљени су првом епизодом, али они нису "твитераши" и неће да уђу у полемику. За ову серију уопште не бринем. Имамо одличан материјал, урадили смо велики посао. Срамота је што до данас нико није обрадио тај период наше историје. Телевизија постоји 60 година и наша је законска обавеза да се бавимо националном историјом и културом.

* Чија је идеја била да се ради серија о Немањићима, ваша?

- Не могу да кажем да је моја. Када сам дошао у РТС, бар троје људи из света филма ми је предложило да ради серију о Немањићима. Нико од њих није имао сценарио, али неки су имали благослов патријарха Павла. Тада сам одлучио да распишемо конкурс.

* Драган Бјелогрлић каже да има неколико понуда за емитовање друге сезоне "Сенки над Балканом". Значи ли то да је и ова серија отишла са РТС-а?

- Бјелогрлић је рекао да је наша понуда најслабија, што за мене значи да је неће бити на РТС-у.

* Како се догодило да изгубите право на емитовање друге сезоне, зар се нисте заштитили уговором?

- Никада се није догодило да нека серија "оде" са РТС-а, све до "Убица мога оца". Дуго смо били једина медијска кућа која је производила озбиљан серијски програм. Остале телевизије не могу да се мере с нашом продукцијом. Међутим, сада постоје моћне фирме, као што је, рецимо, СББ, који жели да понуди гледаоцима свој садржај. Видели су да је серија добра и гледана и одлучили да је узму. Хтели смо да радимо наставак "Убица" и да откупимо сценарио за две наредне сезоне. У првом следећем уговору унели смо заштитну клаузулу, а покушали смо то исто са "Сенкама над Балканом", али нисмо успели. Уговор може да се мења само ако се обе стране сагласе. "Кобра", међутим, није пристала на то.

* Да ли ће "Немањићи" доживети исту судбину?

- Ову серију нико не може да нам отме. То је наш пројекат. Ипак, поносни смо што нам, узимајући од нас серије, за много више новца, признају да смо подигли стандард серијског програма, и што се отимају за оно што ми радимо. Наравно, жао ми је што су "Убице мог оца" и "Сенке..." отишле са РТС-а. Њихови аутори добиће више новца, али и много мање гледалаца. "Убице..." су на РТС-у у просеку имале 1.900.000 гледалаца, а сада свега 200.000. О тој серији скоро да више нико не говори.

* Најавили сте тужбу против глумца Тихомира Арсића, који тврди да сте све хит серије намерно препустили телевизији ТОП, за коју се говори да је у власништву Драгана Ђиласа?

- Он ће имати прилику да то што тврди докаже на суду! Трудио сам се, колико год сам могао, да задржим "Сенке..." на РТС-у. Јасно је да ми не можемо да дамо за "Сенке..." више новца од власника СББ-а Драгана Шолака. И не би требало, јер ипак водимо рачуна о томе колико трошимо. А Арсић ће на суду морати да објасни како то ја сарађујем са Ђиласом. Сигуран сам да ни он не зна како.

* Хоће ли се наставити снимање "Немањића"?

- Верујем да хоће. Гордан Михић је написао сценарио и за другу сезону. Он је озбиљан и темељан човек. Рукопис је дао на читање нашим уредницима и они су већ изнели своје примедбе. На основу тих предлога, Михић прави другу руку сценарија. Ако припреме завршимо на време, снимање можемо да отпочнемо и ове године.

* Који део зараде од серија добија РТС?

- Онолико колико је уложио. А пошто је у све серије уложио 100 одсто, добија толико. Напомињем да је 72,5 одсто нашег серијског програма у 2017. финансирано из комерцијалних прихода. Дакле, из оглашавања.

ЉУДИ НАМ ВЕРУЈУ - ВЕЋИНСКА Србија не жели да гледа ријалитије. Када спојите све ријалитије, њих гледа само 25 одсто гледалачке популације. А РТС-у верује 39 процената грађана Србије. Првој следећој телевизији тек 11 одсто њих, а остале имају једноцифрени број. Својим програмом заслужили смо да нам људи верују. Очигледно је да гледаоци знају и препознају добре ствари.

* Колико је коштала серија о Немањићима?

- Још није завршена финална монтажа, али вероватно ће коштати око 2,9 милиона евра са свим порезима и доприносима, од чега ће РТС платити 1,1 милион, а остало је покривено новцем финансијера, спонзора и пријатеља серије. Монтажа још није готова и верујемо да ће бити више од 12 планираних наставака.

* Који су тежи притисци на медије - економски или политички?

- Увек су гори економски пристици, али ми их суштински немамо, јер захваљујући Влади Србије имамо стабилно финансирање. Дакле, економских притисака немамо. Политички притисак је нешто што је апсолутно природна ствар, зато што сви мисле да ће постати владаоци света ако буду имали довољно минута на РТС-у. То је апсолутна заблуда. Ми треба да будемо телевизија која није "ни по бабу, ни по стричевима".

* Критикују вас и власт и опозиција?

- Добро је што су сви љути на нас, лоше би било да су једни задовољни а други незадовољни. Имају право да критикују, али хајде да видимо да ли су те критике засноване на чињеницама или не. Од када сам дошао на чело РТС-а, нисам имао ниједну политичку изјаву. И, док сам на овом месту, нећу је имати!

ФИЛМ О БОМБАРДОВАЊУ ТЕЛЕВИЗИЈЕ

* ХОЋЕ ли бити снимљен, као што сте најављивали, документарни филм о бомбардовању РТС-а?

- То је била моја жеља. Расписали смо конкурс, али, нажалост, нисмо добили сценарио који задовољава ниво такве приче. Размишљамо о томе да позовемо неколико људи да они напишу синопсис за филм и да одаберемо најбољи. Наша морална обавеза је да се то уради, као и да се направи нови споменик у знак сећања на погинуле. За споменик већ постоји пројекат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Tina

14.01.2018. 12:13

Cenim i gledam RTS, mislim da je najbolja televizija u Srbiji, ali ako vas nije sramota da onakav amaterski prikaz Nemanjica ide kao serija onda ste vi, sa svojim politikantskim pristupom tipa podmetnuli nam tviter, pogresan covek na pogresnom mestu .Ono sto je lose treba javno nazvati losim i videti zasto je to lose i onda to popravljati, ovako nikada necemo ici napred. Nisam niti simpatizer niti clan bilo koje stranke u Srbiji, gledam samo rezultate i postignuca, tako i glasam.

Nile

14.01.2018. 12:20

Ne znam kako da to objasnim jer kad gledam čini mi se ko da glumci glume ko da nisu 100% u tom filmu liče ko likovi iz stripa a razgovor-dijalog među njima je ko da čitaju sa neke table a ne da razgovaraju ma ne znam pa naprosto se to vidi i oseća dok gledaš i to je katastrofa a ovo oko istorije je nešto drugo.

Lagos

14.01.2018. 12:30

Reč "bre" nije turskog porekla,ona je skraćeni oblik imenice brat.Što se tiče "Nemanjića",ponavljaju se sve greške iz filma "Boj na Kosovu".Tu Murat sedi na sećiji i čeka da ga podmukli Srbin(Obilić) na prevaru izbode u krevetu.To bi i za crtani film bilo glupo,a kamo li za krvavi boj, u kome Sultan mora da bude na konju i da ga vide svi ratnici.U "Nemanjićima",braća tamniče Nemanju,zato što je napravio crkvu,a nema nikakvo objašnjenje šta je tu loše i neobično.Da li je Licinije razlog tome?

Голман

14.01.2018. 12:31

Нисам гледао Немањиће. Али релно глдано РТС има најквалитетнији програм у Србији. Слагалица, Потера, Сасвим природно, Квадраута груга, С Тамаром у акцији, САТ, Спортске емисије, ... Комерцијалне телевизије никад квалитетом неће моћи парирати РТС-у, ове тв куће праве емисије типа Радио Милева.

Аве

14.01.2018. 12:32

Дејане а где је настала Немањина држава?Како тако само да кажеш нешто?

Ridji

14.01.2018. 14:23

Ja stvarno nemam dobro misljenje o prvoj epizodi, ali ako je ovakva cela serija, bolje da se ne prikaze ikada. Ipak, ne treba posebna tehnika da se uoci: extremno losa izvedba statista, njihove pogresne godine, izrazi lica, govor tela, sve je to izgledalo odlicno u trejlerima, ali ako je bitka snimana na istom polju iz istog ugla.. Pa imamo mi dobre reditelje koji bi sa istim novcem, cini mi se, bolje odradili! Svakako sam mnogo puta vise ocekivao od teme i tehnologije 21. veka!

Gen52

14.01.2018. 15:22

G-din Bujošević govori o gladanosti RTS iz svog ugla. Prvo, najviše ima sporta, i to u udarnim terminima u istovreme na I i II programu, što je nedopustivo. Ili su reprize repriza. U izjavi govori o navcu gradjana koje daje za prenose utakmica. Znači kladioničari su u pitanju? O političkim emisijama tipa "Da možda ne" da ne pišem. Na kritike urednica negoduje.

Gen52

14.01.2018. 15:31

-Nastavak- Umesto da daje pare za gledane serije poput "Ubice moga oca" ili "Senke nad Balkanom" daje za prenos utakmica u kojima nema nijednog srbina. Da je u pitanju prenos reprezentativnih tima Srbije, uredu. Ovako nikako. Ustvari u svom timu ima više sportskih komentatora i novinara nego svi ostali. Zašto? To samo govori da je RTS pretežno sportski kanal! Da ima "keša" na računo normalno jer budžet ide na plate zaposlenih. A termini se popunjavaju reprizama repriza. Bujoševiću pokrijse ušima

ljiljana

14.01.2018. 22:03

Iskreno, da nema RTS-a, televiziju ja i moja porodica ne bismo ni gledali. Prvi i drugi program su izuzetno kvaliteni i na RTS-u rade obrazovani novinari , za razliku od drugih televizija. Neguju i dečije emisije, Kockicu i odlične kvizove, filmove, svaka čast za Tako stoje stvari, Kvadratura kruga, reportaže od Memedovića, emisiju od Mire Adanje Polak, Kao sav običan svet, pa nedeljom skoro sve popodne emisije koje se emituju na prvom kanalu, Žikina šarenica,sve serije... ..

Петоколонаш

14.01.2018. 23:52

Ма лаже народ...ваљда.... Серија је одлична...ваљда... Само што ми не допиремо до пропилејских артистичких досегнућа исте, напред поменуте серије...ваљда... Очај и туга, али стварно.