Екстра Нена: Наши проблеми су хигијена, самопоштовање и предрасуде

Славица ДОБРОСАВЉЕВИЋ

02. 01. 2018. у 12:30

Екстра Нена: Наши проблеми су хигијена, самопоштовање и предрасуде

ТИМ Проф др Снежана Берић са својим студентима / Фото Драган Миловановић

Поп певачица о каријери, тренутној музичкој сцени и педагошком раду: Повратити темељно културну политику је основни задатак, јер на томе почива наша стварност која се још може променити

ПЕВАЧИЦА чаробног гласа Снежана Берић, познатија као Екстра Нена, већ дуго није присутна на музичкој сцени. Док су многи певачи јурили за инстант хитовима и брзом зарадом, истакнута музичка уметница и прва дама српске шансоне, како је многи зову, посветила се образовању и педагошком раду. Последња југословнска представница на "Песми Евровизије" у Шведској 1992. с композицијом "Љубим те песмама", Радета Радивојевића, данас предаје да приватном универзитету. Екстра Нена, која је лепоту и раскош свог гласа показала у различитим жанровима, наглашава да се није повукла са сцене, већ чека боље дане за музику.

- Повлачења нема, музика је мој живот - каже за "Новости" певачица и проф. др Екстра Нена. - Једноставно није увек повољна ситуација за самостално улагање у нове музичке пројекте и велике концерте. Увек се одазовем позиву за одржавање музичких и поетских наступа, као и одговарајућих ТВ емисија. Збогом не постоји, то је само реч присутна у поезији, да би се постигао узвишени степен драматике.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Екстра Нена: Предали смо се лошој забави

Увек је добро време за песму. У ствари, када дођу тешки дани треба узвратити врхунским доприносом и деловањем у култури и уметности. Историја нас је томе научила, али можда се у овом времену више заборавља. Тешко је наћи истомишљенике, оперисане од страсти према успеху а не делу, посебно не мешајући уметност са политиком.

* Хоћете ли публику ускоро обрадовати новим песмама?

- Већ сам снимила одређене песме, али осим дигиталних издања, нисам још одлучила када ћу се појавити у медијима са новим музичким материјалом. У сваком случају, биће то нешто потпуно другачије од мојих досадашњих издања.

МИНИМАКС - ГЛАСНИК ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА НА почетку каријере нашој саговорници је помогао ТВ водитељ и шоумен Милован Илић Минимакс. На питање како данас гледа на то време и сарадњу са њим, Екстра Нена каже: - Увек памтим пријатеље, радо их спомињем и никада не заборављам. Минимакс је био комплексна мултимедијална личност, разумео је и вредност и комерцијалност правећи савршену равнотежу. То су ретки и драгоцени људи, гласници и потреба сваког времена.

* Како данас видите музичку сцену у Србији?

- Постоји неколицина извођача које можемо видети и на МТВ каналу, већином млади и жедни радикалних промена на нашој музичкој сцени. Ништа претенциозно, али уз сериозан рад и савремени маркетинг биће добро. Мора се пратити светска сцена и пружити квалитет, а не снимати тек да бисте објавили неке нотице да вас публика упозна или не заборави. Од афирмисаних и препознатљивих домаћих извођача ништа се не нуди што већ није виђено, него народ брзо заборавља, па се задовољава таквом понудом јер нема ништа друго да конзумира. Посебно се цене певачи из региона, цени се туђе рађе од домаћег. На овој теми треба разрадити заборављен појам самопоштовања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Екстра Нена: Спремна сам за љубав

* Шта заслужује критику а шта похвалу?

- Нема времена за критику, треба дати више квалитетно осмишљеног простора и оствареним извођачима на којима је зачета култура и музика у овој земљи, а који данас једва преживљавају јер немају хонораре ни посао од кога су некада достојанствено живели. Повратити темељно културну политику је основни задатак, јер на томе почива наша стварност која се још може променити, да опет постанемо земља срећних и задовољних људи. Највећи медијски простор се препушта политици и купљеним шаблонским форматима ријалитија који се не емитују у развијеним интелектуалним срединама. Тамо се и даље цени образовање, морал и љубав према ближњем, за разлику од домаћег терена где се деца предшколског узраста регрутују за борбу са "вуковима", за жестоку конкуренцију, осећај зависти и слично, како би задовољили неостварене жеље родитеља, пропуштајући најлепше дане детињства. Ко се онда брине о будућности те деце? Медији? Свака част! Ово је веома деликатна тема којој треба више простора у живом програму.

* Какво је искуство за вас било учешће на "Песми Евровизије" и како данас гледате на то такмичење?

- Свакако незаборавно искуство, предивна песма која живи, свако би то пожелео у каријери. Данас се иза затворених врата одлази на "Евросонг" не као најбољи, већ са најбољим контактима. Застава земље које се вијори изнад сваког извођача треба да буди осећај припадности домовини и професији, а не аларм за грабљивост и стицање профита. Велика је конкуренција, зато оставимо да нас памте по најлепшим песмама, љубим вас песмама.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ноте разгалиле Србе

* На музичкој сцени били сте јединствени и по томе што сте се опробали у различитим жанровима?

- Да, примећујем да се данас у Србији диве извођачима из региона као да су они то измислили. И пре мене су уметници шетали кроз жанрове, то је изазов, ипак у мом великом музичком и језичком опусу, ја сам се увек са љубављу и великим радом системски посвећивала и оставила неке прелепе снимке - то је моје дело.

* Да ли је тада било лакше или теже постати певач?

- Увек је подједнако тешко и лако постати достојан назива певач - уметник. Раније је било обавезно поштовање вредности уметничког, вокалног, естетског и људског, а свакако да се сценским музичким наступима, поготову на ТВ, бавио само онај ко то заслужује. Данас је довољно бити скандал мајстор и сензационалне појаве, али питање је до када ће то трајати. Сви желе на телевизију, а не они који имају шта да покажу и оставе иза себе. Не постоји контрола квалитета.

* Писали сте бајке и поезију, објавили сте једну књигу песама и на кинеском језику. Откуд потреба да искажете креативност и кроз писану реч?

- То је породична црта од детињства, мојих сестара, браће и мене. Сви смо окренути књижевности, поетици и музици, наравно из хобија, само сам ја професионалац.

* Јавну сцену заменили сте катедром. На приватном универзитету предајете бизнис, како сте се поред музике определели за то?

- Нисам заменила сцену, већ имам још једну сцену - професионално педагошку. Можда сам била радозналија, вреднија и упорнија од других и постигла све то што данас радим. У времену чуда на српској музичкој сцени, почела сам упоредо да довршавам своје образовање. Није било нимало лако, али данас могу из личног искуства да покажем мојим студентима да ништа није немогуће ако је човек упоран и вредан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Божићно сеоце" рај за децу


* Како је радити са студентима?

- Имамо срећу да делимо тај заједнички део живота, уз узајамно поштовање и поверење, уверени да три главна проблема у Републици Србији - хигијена, самопоштовање и предрасуде, можемо заједничким снагама да елиминишемо, детерминишемо и заузмемо праву позицију у нашем окружењу, како бисмо живели као сав нормалан свет.

* Докторирали сте на тему "Брендирање у култури и глобализам". Како оцењујете актуелни друштвени тренутак на глобалном нивоу?

- Највећи познаваоци светских проблема не могу да реше суштину раздвајања народа баш због огромне глади коју буди моћ профита. Глобални проблем нису ресурси, већ отимање истих и погрешно распоређивање. Само из угла разумевања музике и уметности уопште, живот је, заиста, драгоцен. Све остало је интерес и бизнис.

* Шта нам је глобализација донела, а шта је узела?

- Многи би рекли живео интернет - ембрион глобализације, други - да га нема требало би га измислити, а ми у региону, нажалост, чекамо у реду да уђемо у туђу прошлост. Уздам се у нове идеје, заједничке исправне циљеве, узајамно разумевање, уважавање различитости, поштовање посебности, указивање поверења искуству, лепом говору, пристојном изгледу, образовању, достојанственом занимању и емпатији. Из љубави су настала велика дела, само се треба вратити тој емоцији.

* Многи сматрају да је глобализам нова утопија човечанства?

- За некога је и овакав живот утопија, па га живимо. Једина утеха је у љубави и разумевању. Ко то постигне, може се рећи да је срећан човек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације