ЈЕРУСАЛИМ - Музичар, гласни критичар Израела Роџер Вотерс узвратио је осудом аустралијском рокеру Нику Кејву који је рекао да је одлучио да одржи концерте у Израелу делом у знак противљења критикама тог бившег члана Пинк Флојда и заузме принципијелну позицију против бојкота јеврејске државе.

Вотерс, који уз неке друге музичаре подржава бојкот, објавио је саопштење у коме осуђује Кејва за два концерта у Тел Авиву у недељу и понедељак, оба распродата, преносе израелски медији.

"Ник, уз сво дужно поштовање, твоја музика је ирелевантна за ово питање, такође и моја, такође и Брајана Ена и Бетовенова, не ради се о музици, већ о људским правима", написао је Вотерс.

Кејв је у недељу на конференцији за новинаре пред први концерт говорио о љубави према Израелу и својој одлуци да се успротиви међународном покрету за бојкот, деинвестирање и санкције (БДС) против те земље због политике према Палестинцима.

"Ако дођеш овамо мораш да прођеш кроз јавно вређање Роџера Вотерса и његових партнера, а нико не воли да се јавно посрами", рекао је Кејв.

Вотерс је заиста напао Кејва, осудивши га за "арогантну небригу" и "непогрешиву индиферентност" према патњама Палестинаца.

"Ако у једном тренутку у будућности будеш желео да се попнеш из таме, све што би требало да учиниш је да отвориш очи, ми у БДС-у ћемо те поздравити на светлости", рекао је басиста и певач Вотерс који јавно критикује уметнике ако планирају да посете или наступе у Израелу.

Лига за борбу претив клевета је 2013. године, након што је претходно бранила Вотерса од оптужби за антисемитизам, рекла да су "антисемитске теорије завере потпуно процуриле у погледе" бившег фронтмена Пинк Флојда.

Музичар, композитор, продуцент, музички теоретичар и певач Брајан Ено је у одговору на наступ и изјаву Кејва био блажи од Вотерса, написавши да га цени и да је тај популарни кантаутор био великодушан у подршци палестинским хуманитарним случајевима, па има право да дође до сопствених закључака да ли или не подржава покрет бојкота.

Ено је такође написао да се родио 15. маја 1948. године, баш на дан када је створен Израел и да је то пука случајност, али да је делом због тога предодређен да симпатише и поштује ту земљу и њена технолошка, интелектуална и друштвена достигнућа.

"Ја и даље поштујем све те ствари, али како све више сазнајем о ситуацији достојној презира, какву су амбиције Израела створиле за Палестинце, осећам раст ужаса. Мени се чини да Израел копа себи дубоку тамну рупу где ће несумњиво наћи друштво Трампа и разних националиста широм земље", написао је Ено, додавши да је Кејв директно одговоран за своју одлуку да наступа у Тел Авиву.

Ено је пре неколико година послао писмо Кејву, позвавши га да не наступа у Израелу и да потпише да неће, а он му је одговорио да неће потписати. Међутим, ипак није наступао у Израелу две деценије.

"Одједном ми је постало врло важно да заузмем став, за мене, против тих људи који покушавају да затворе музичаре, да их заплаше да цензуришу музичаре и да их ућуткају", рекао је Кејв, додавши да га је на неки начин управо покрет бојкота навео да наступа у Израелу.