Ник Кејв: Покрет бојкота Израела ме је навео да тамо свирам

Бета

19. 11. 2017. у 23:46

Ник Кејв: Покрет бојкота Израела ме је навео да тамо свирам

AP Photo

Аустралијска рок звезда Ник Кејв изјавио је данас да му је међународни покрет бојкота, деинвестирања и санкција против Израела (БДС) био подстицај да дође и наступи у тој земљи

Аустралијска рок звезда Ник Кејв изјавио је данас да му је међународни покрет бојкота, деинвестирања и санкција против Израела (БДС) био подстицај да дође и наступи у тој земљи, оптуживши тај покрет да покушава да заплаши музичаре.

Обраћајући се новинарима пред концерте у Тел Авиву вечерас и сутра, он је објаснио да је пре неколико година схватио да неће потписати петицију ”Уметници за Палестину” у којој се они позивају да се уздрже од доласка у Израел.

"Нисам желео да потпишем петицију. Не волим листе", рекао је Кејв, пренели су израелски медији.

Такође је оценио да наступом у Тел Авиву заузима "принципијелни став", говорећи о притиску на уметнике од стране покрета који тежи искључењу Израела лобирањем корпорација, извођача и академских институција да прекину везе с јеврејском државом, пренео је Асошиејтед прес.

Кејв, један од најпопуларнијих кантаутора данашњице, рекао је да, иако није потписао петицију, у Израелу није наступао две деценије. Први пут је одржао концерт у тој земљи 1993, а после тога се враћао још два пута.

Осећао се "кукавички", како је рекао што није био у Израелу тако дуго и након много размишљања одлучио је да наступи у тој земљи на својој овогодишњој турнеји.

Рекао је такође да је продуцент Бриан Ено тражио од њега да потпише поменуту листу пре три године.

"Тако да на крају дана постоје два разлога што сам овде. Један је што волим Израел и волим израелски народ и други је да заузмем принципијелни став против свакога ко жели да цензурише и ућутка музичаре. Тако да стварно могу рећи на неки начин ме је БДС навео да свирам у Израелу", објаснио је Кејв.

Присталице покрета БДС који окупља хиљаде добровољаца широм света залажу се за ненасилни начин промовисања палестинске ствари.

Израел тврди да та кампања превазилази борбу против окупације територија на којима Палестинци планирају да оснују своју државу, већ тежи да делегитимизује или уништи јеврејску државу, наводи америчка агенција. Неки критичари оптужују покрет за антисемитизам, што присталице одбацују.

Покрет подржава Роџер Вотерс из Пинк Флојда који је успео да убеди између осталих Елвиса Костела и Лорен Хил да не наступе у Израелу. Међутим, многи други уметници, укључујући састав Металика, Мадону, Елтона Џона, Ријану и Ози Озборна су игнорисали притисак и последњих година наступили у Израелу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)