Како је Биковић завршио у МУП-у Србије

Новости онлине

10. 10. 2017. у 17:33

Како је Биковић завршио у МУП-у Србије

Фото М. Ковачевић

Милош Биковић, Драган Бјелогрлић, Небојша Глоговац и Јована Стоиљковић само су део глумачке екипе филма „Јужни ветар“, најновијег остварења домаће кинематографије
Милош Биковић, Драган Бјелогрлић, Небојша Глоговац и Јована Стоиљковић само су део глумачке екипе филма „Јужни ветар“, најновијег остварења домаће кинематографије, који нам доноси нову узбудљиву причу о Београду деведесетих година прошлог века и једној специфичној групи његовог становништва — организованом подземљу.

Снимање филма почиње 11. октобра у режији Милоша Аврамовића, а по сценарију Петра Михајловића. Сценарио „Јужног ветра“ инспирисан је аутентичним искуствима људи који су били укључени у криминалне активности и осликава суштинску борбу између добра и зла. То је поучна прича упућена младима у Србији, испричана кроз испреплетане судбине њихових вршњака и свих оних који су у жељи за бољим животом направили погрешан избор.

Глумац Милош Биковић је за Спутњикову „Орбиту културе“ објаснио да је његов лик Петар Мараш, који ће тумачити у овом пројекту, експерт за аутомобиле и веома паметан момак.

„Ишли смо на консултације у МУП Србије, баш код начелника одељења за крађу моторних возила. Он нам је рекао да се у полицији особе попут Мараша жаргонски зову ’моторњаци‘. Ти људи су можда и најпаметнији од свих преступника зато што новац који зарађују када краду аутомобиле није толико мањи од препродаје наркотика, али су казне мање. И због тога могу да кажем да су они некако паметнији, пошто је и тај систем којим треба да се баве сложенији и морају да размишљају унапред“.

Биковић је истакао да тумачи лик дечка који има „кликер“ и који је имао потенцијал да можда развије свој таленат у другом правцу.

„Добро вози кола, па је можда могао да постане шампион Формуле 1 или да на пољу информатике или ИТ сектора направи нешто. Али, нажалост, ситуација је била таква да он није могао да то оствари и кренуо је лакшим путем, путем криминала, и због тога је после и надрљао“.

Наглашавајући да је тематика новог филма врло стварна и нимало преувеличана, на питање колико ће овај пројекат бити едукативан и поучан и да ли уметност има моћ да заиста промени нешто у нашем друштву, Биковић каже — да, наравно да има моћ.

„Не знам колико ће бити едукативан, претпостављам да хоће, он разоткрива нешто што ми не видимо свакодневно. Врло реално ће бити приказано нешто што обичан човек не може да види. Тако да су глумци, филмски ствараоци у потрази за нечим што не припада нашој свакодневној стварности, они то разоткривају, тиме се занимају, о томе праве причу и то на неки начин откривају људима, шире им свест. Ја то исто нисам знао до пре неки дан, али када сам отишао и водио разговор са људима из МУП-а слика ми је постала много јаснија, мени је то јако интересантно, тако да мислим да ће и гледаоцима бити примамљиво да сазнају како се то заиста дешава“.

Биковић, који нам је открио да се снимање „Јужног ветра“ планира до средине новембра, додао је да је врло задовољан и процесом стварања другог филма на којем ради у српско-руској продукцији.

„Завршено је снимање српског блока филма „Балканска међа“, сада треба да се настави снимање у Русији. Напредује добро, утичемо на сценарио, надам се да ће филм да испадне онакав каквог смо га замислили. Оно што је сигурно — изгледаће јако добро, тако да се радујем том остварењу, жељно га ишчекујем. Мислим да ће премијера бити негде отприлике на двадесетогодишњицу бомбардовања“, рекао је Биковић за Спутњик.
(sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације