БЕОГРАД је данас био место великог краљевског славља. Венчали су се њихова краљевска височанства - принц Филип, један од тројице синова престолонаследника Александра и принцеза Даница Карђорђевић, ћерка нашег славног сликара Милана Цилета Маринковића. Двоје младих и срећних људи, ексклузивно за “Новости”, уочи венчања у Саборној цркви у Београду, открили су како су се упознали, где ће да живе и шта осећају према Србији.


ПРИНЦЕЗА ДАНИЦА


* Како сте препознали да сте једно за друго?

- Наша љубав и веза родиле су се под романтичним околностима. Упознали смо се једне дивне јесење београдске вечери приликом вечере организоване на краљевском двору. Веома брзо смо схватили да имамо моного тога заједничког. Једино што нас је раздвајало од наше жеље да будемо заједно је дистанца градова у којима смо живели. Свакодневном комуникацијом отварале су се нове теме о којима смо разговарали и тако су се повезала наша интересовања у области уметности, историје, традиције, литературе... Разговор би трајао дуго и ту се савим природно рађала жеља за поновним сусретима.

* Где ћете да живите, у Србији или у некој другој земљи?

- Наш живот ће се наставити у Лондону, засада, упркос нашој великој жељи да се вратимо у Србију и живимо у Београду. Надамо се да ће нам се та жеља убрзо остварити!

* Хоћете ли бити прави принчевски пар, или ћете живети као обични млади људи?

- Схватили смо да је сваки нови дан изазов за живот какав смо замислили. Наша љубав нам је показала да је све могуће, да не постоје границе које се не могу прећи да би се дошло до онога до чега нам је стало. Обоје смо веома вредни и свакодневно радимо, свако у домену своје професије на остварењу наших животних циљева. Радознали смо да упознамо свет и да будемо у току дешавања око нас.


ПРИНЦ ФИЛИП


* С обзиром на то да сте велики део свог живота провели у иностранству, шта мислите о Србији, шта вам се у њој највише свиђа, какав је осећај кад сте ту?

- Волимо Србију јер су ту људи које волимо, укуси и мириси нашег дома, православље и љубав према нашем народу и традицији. Зрело приступамо свим дужностима и обавезама које нам предстоје и на чврстим основама настављамо да чувамо углед српске краљевске породице Карађорђевић. То је наш дуг према нашим прецима.

* Како сте изабрали место будућег боравка?

- Већ годинама напорно радим на управљању активима у области финансија у Лондону. Веома сам посвећен послу, амбициозан сам и желим да напредујем, тако да велики део свог времена проводим на послу. Уједно се трудим да пратим Даничин сензибилитет и стваралачку енергију младе уметнице. Даница је графички дизајнер по професији, магистрирала је на Универзитету за уметност у Лондону и има своју мрежу познанстава у области уметности и дизајна, па користи Лондон као неисцрпну инспирацију.

* Шта је ваша порука младима који ступају у брак?

- Младима желимо да успоставе срећу, несебичност, пажњу, заједништво и поштовање, и да чувају врендности које су кључне како би се брак учинио успешним.


ГОСТИ

ЦЕРЕМОНИЈИ краљевског венчања су присуствовали шпанска краљица Софија, представници краљевских породица из Грчке, Данске и Лихтенштајна, председница Народне скупштине Маја Гојковић, амбасадор САД у Србији Кајл Скот са супругом, представници верских заједница и дипломатског кора. Кум принца Филипа је његов старији брат Петар, а кума је била принцеза Викторија од Шведске.

ПАТРИЈАРХ: УМНОЖИТЕ КРАЉЕВСКУ ЛОЗУ

ЗВОНА Саборне цркве у Београду зачула су се јуче тачно у 15 часова, када је Његова светост партријарх српски Иринеј чинодејствовао венчање краљевића Филипа и принцезе Данице Карађорђевић. У Саборну цркву прво је стигла младожењина породица, родитељи - престолонаследник Александар и принцеза Марија, браћа Александар и Петар, принцезе Линда, Катарина и Јелисавета, млада принцеза је блистала у венчаници модне креаторке Роксанде Илинчић, а до олтара ју је допратио отац Милан Циле Маринковић.

- Господе Боже, славом и чашћу венчај их - рекао је патријарх док им је стављао круне на главу и пожелео узајамну и вечну љубав, рађање и умножавање краљевске лозе.


ДОБРОДОШЛИЦА

МЛАДОЖЕЊИН отац, престолонаследник Александар пожелео је добродошлицу принцези Даници у њихов дом:

- Ово је један од најлепших дана у мом животу и пресрећан сам. Поздрављам и њене родитеље, а младенцима желим да их прати срећа, здравље, хармонија и породични благослов.

Он је краљевском пару поручио да увек могу рачунати на његову подршку.