ЦУНЕ-ЧОВЕК ОРКЕСТАР (5): Лела, једина љубав

Весна ПАНТЕЛИЋ

четвртак, 27. 07. 2017. у 13:08

ЦУНЕ-ЧОВЕК ОРКЕСТАР (5): Лела, једина љубав

Ђорђе Марјановић љуби руку Гојковићу Фото архива "Новости"

Краљ српске песме Предраг Цуне Гојковић, у предаху између концерата, телевизијских и радијских емисија и снимања у студију, мир је налазио у породичном кругу, крај супруге Лепосаве и ћерки

КРАЉ српске песме Предраг Цуне Гојковић, у предаху између концерата, телевизијских и радијских емисија и снимања у студију, мир је налазио у породичном кругу, крај супруге Лепосаве и ћерки Наташе и Катарине. Човек оркестар, како су га звали, власник прве златне плоче на Балкану, један од ретких који је имао апсолутни слух, уметник који је знао највећи број песама и седам деценија неговао народну и староградску музику, често је знао да каже да су комплетна глава породице Гојковић - његова супруга Лепосава и он.

- Ја сам глава, а она је врат - говорио је Цуне. - Питам вас, може ли глава без врата? Ако имате у кући божанственог савезника као што је моја Лепосава, верујте, ништа вам неће бити тешко, а живот, који иначе не доноси увек сјај и лепоту, постаће лепота.

Лепосава, са којом се Цуне оженио на свој рођендан да би памтио све годишњице брака, увек је истицала да је он најбољи отац, најдивнији муж и одличан домаћин. Уз њега је била и када је најлепши глас српске сцене у Каменој сали Радио Београда у новембру 2015. прослављао троструки јубилеј - 83. рођендан, 70 година успешне каријере и 53 године брака. Тада су му уручени Златни микрофон за животно дело, сребрњак Вукове задужбине за допринос очувању традиције у форми народне песме и Награда за животно дело Културно-просветне заједнице Србије.

- У Каменој сали смо учили нове песме и писали аранжмане, у њој сам са Ђорђем Марјановићем доживљавао све фестивале, од “Санрема” до “Београдског пролећа” - рекао је тада Цуне. - Ту смо се одмарали и замарали, плакали због неуспеха и радовали се успесима. Пре рата тамо сам ишао у биоскоп, а после рата пролазио сам поред тог здања са страхом од аудиције код “страшног Властимира Павловића Царевца”.

Мада је три године раније због здравствених проблема изгубио оно највредније што је имао - глас, слављеник Цуне је том приликом, у знак захвалности, запевао “Ја бих хтео песмом да вам кажем, колико вас моје срце воли”, а присутни су му се придружили, уз понеку сузу.

Легенда народне музике рекао је да, упркос нарушеном здрављу, жели да са наследницама Наташом и Катарином сними песму “Unfogettable” Нета Кинга Кола:

- Жао ми је што нисмо снимили ту нумеру, и жалим што нисам обишао знаменитости у градовима где сам певао, јер су ме често наши људи водили својим кућама да једем прасетину и сарме. Мада, имам и доста испуњених жеља. Волео бих да дочекам и једно праунуче.

Последње три и по године Цуне је време најчешће проводио у друштву унука Сергеја, Катарининог сина, а посебно се радовао лету, јер су му тада из Америке долазиле старија ћерка Наташа, зет Лео и унуке Миа и Ема. С породицом му је увек било најлепше и уживао је да слуша, грли и љуби унучад. Лепосава и Цуне 8. новембра је требало да прославе 55. годишњицу брака, али је његова смрт спречила тај јубилеј.


ЦУНЕТОВА "ЕМИНА" - НАЈБОЉА

ЗЛАТНИМ словима у антологији изворне и нове песме српске музике, остаће Цунетови јединствени снимци за сва времена - “На Морави воденица стара”, “Тужно ветри гором вију”, “Стани, стани, Ибар водо”, “Мој коњићу, лаки, лагани”, “Јаничар”, “Соња”, “Запевајте песме старе”... По многима је Цунетова верзија чувене песме Алексе Шантића “Емина” најуспешнија обрада ове прелепе изворне народне песме из БиХ. Заштитни знак била му је нумера “Кафу ми драга испеци”, коју је отпевао више од 40.000 пута.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације