САХРАНА ЦУНЕТА ГОЈКОВИЋА: Вечна кућа уз Батину

Ј. ПОПОВИЋ

среда, 26. 07. 2017. у 06:50

САХРАНА ЦУНЕТА ГОЈКОВИЋА: Вечна кућа уз Батину

Екипа "Новости" у Алеји заслужних грађана срела удовицу Бате Живојиновића, Фото П.Милошевић

Цуне Гојковић биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу

ЛЕГЕНДАРНИ интерпретатор српских народних песама, староградских, севдалинки, забавних и мексиканских песама, Предраг Цуне Гојковић, почиваће поред свог пријатеља из детињства, глумачке легенде Велимира Бате Живојиновића, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Цуне ће бити сахрањен данас у 15 часова (опело почиње у 14.30), његова млађа ћерка глумица Катарина Гојковић одржаће говор, а сахрани ће у подне претходити комеморација у Каменој сали Радио Београда, чију је ризницу певач трајно обогатио са око хиљаду песама. У име породице Гојковић, на комеморацији ће говорити Нена Кунијевић, дугогодишњи уредник ТВ Београд и аутор многобројних музичких емисија у којима је Цуне био чест и драг гост.

У Алеји заслужних грађана, у уторак смо крај гроба Бате Живојиновића затекли његову удовицу Лулу. Каже нам да је дан раније дошла из Париза, из посете сину Миљку, где је и чула тужну вест о Цунетовој смрти.

- Знате ли, можда, где ће бити сахрањен - пита нас Лула. - Овде? Заиста? Баш ми је драго што ће бити поред Бате.

А два великана, Бата и Цуне, познавали су се од детињства. Становали су у истом крају на Црвеном крсту и ишли у Осму мушку гимназију у Улици Божидара Аџије. Бата је храбрио Цунета да пева у кафанама, када то није било популарно, и уживао је у његовом беспрекорном извођењу мексиканских песама. Професионални путеви укрстили су им се 1972. на снимању филма “И Бог створи кафанску певачицу”.

- Без Бате нема филма, он је могао све најлепше да одигра - казао је Цуне у последњем интервју за “Новости”, у мају прошле године. - Он је то радио природно, аутентично, људски и филмски. Он је био човек, малтене као брат. Увек је био вољен од стране својих другова. Он је нас чувао, а ми њега.

Нена Кунијевић, која ће у име породице Гојковић говорити данас на комеморацији, за наш лист прича да је са Цунетом одувек била блиска. Упознали су се њеног првог радног дана на телевизији, када је почињала да ради прву емисију:

- Створила се нека блискост, готово фамилијарна, као да смо генетски били повезани. Дружили смо се и ван посла и увек сам се осећала као проширени део његове породице. Умео је лепо да говори, да артикулише своје мисли на прави начин, а да никога не увреди. Био је духовит. Помагао је младим певачима, нудио да им корепетитира док се не снађу. Обожавао је супругу Лелу. Она је занемарила своју професију и цео живот му посветила.

Оперског певача Оливера Њега, Цуне је сматрао својим натурализованим сином, јер је, баш као и он, са лакоћом изводио наполитанске, староградске и старе српске песме. Вест о Цунетовој смрти Оливера је затекла ван земље.

- Раздире ме осећање огромне туге - казао је Њего. - Нека му Бог да оно што је он нама читав живот даривао.


КРСТАШИ ЗАЈЕДНО И У СМРТИ

ОД Цунета и Бате Живојиновића, деценију млађи био је глумац Драган Николић, још једна легенда са Црвеног крста. Бата је лане сахрањен поред Гаге у Алеји заслужних грађана, а на питање “Новости” како доживљава то што ће Живојиновић почивати поред Николића, Цуне је рекао:

- Дивно. Ништа нису могли боље да учине. Јер, крсташи су опет заједно. У животу и у смрти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

MBozic

26.07.2017. 12:30

Neka mu je laka crna zemlja, samo se uvek pitam zašto Lola Novaković nije sahranjena u aleji gde sahranjuju sve velikane? Veliki propust.