ЦУНЕ-ЧОВЕК ОРКЕСТАР (3): Пропевао и на арапском

Весна Пантелић

25. 07. 2017. у 10:48

ЦУНЕ-ЧОВЕК ОРКЕСТАР (3): Пропевао и на арапском

Фото архива "Новости"

Несуђени боксер и фудбалер, у раскошној каријери професионалног певача и врхунског уметника, имао је прилику да упозна многе славне личности

КАО што је својевремено Вице Вуков био оптуживан да ван Југославије "пева за усташе", а те исте усташе су му претиле смрћу, тако су и Цунета Гојковића истовремено нападали четничка емиграција (зато што је певао Титу) и југословенски естаблишмент (зато што је, наводно, певао четницима). Гојковић се, по сопственом признању, од тих гласина, крајем шездесетих, опорављао неколико година. Он је заиста певао Титу и то никада није крио, напротив. А што се тиче певања четницима у Америци, довољно је рећи да га је тамо довела Матица исељеника Хрватске, као реципроцитет јер је једног од најпознатијих хрватских певача Иву Робића у Америку довела Матица исељеника Србије.

Несуђени боксер и фудбалер, у раскошној каријери професионалног певача и врхунског уметника, имао је прилику да упозна многе славне личности. Док је био у Америци, у Чикагу, срео је Семија Дејвиса и Дина Мартина, док је у нашој земљи гласовно умеће показивао у ексклузивним политичким круговима, као радо виђен гост. Увек када је требало на најбољи начин представити нашу народну музику, звали су Цунета. Ако нам је у госте долазио мексички председник, Цуне је био ту да отпева неколико мексиканских песама. Лако је могао да се прилагоди и ако су у питању били председници Румуније или Мађарске.

- На првој конференцији несврстаних 1961. нашао сам се у кругу педесетак светских лидера - причао је Цуне. - За ту прилику научио сам и неколико арапских песама, како би тим људима боравак у Београду био пријатнији. Први пут сам пред Титом певао у Карађорђеву, на дипломатском лову, уз пратњу ансамбла Душка Радетића. Титу и Јованки често сам певао, а највише су волели "Кафу ми, драга, испеци" и "Соњу", док су Лека Ранковић и Коча Поповић обожавали "Јаничара". Југословенски политичари веома воле народну музику. Тачно знају шта је лепо, а шта не и умеју себи да одаберу певача. Кад је реч о презентацији пред страним гостима, ту су већ избирљивији и ту пролазе само квалитетна имена.

Ипак, по повратку из Америке у Београд, Цуне се суочио са етикетом издајице нашег народа. Био је позван у ресторан "Виногради" у Гроцкој, где је Тито требало да одржи пријем за америчке астронауте који су путовали на Месец. Док су Армстронг, Олдрин и Колинс давали Цунету аутограме, наишао је Титов шеф обезбеђења и отерао га. Цуне је схватио да плаћа цех из Америке. Једно време га није било на радију и телевизији, касније враћен у медије, али не и на Титове забаве.

Легенда српске песме, са распоном гласа од три октаве, који је као дете школске концерте обавезно отварао партизанском песмом, живео је у девет бивших држава, од Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца до данашње Србије.


НЕСУЂЕНИ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ

ЈЕДНОМ приликом на Титовом пријему у Белом двору, Цунету је пришао Слободан Пенезић Крцун и питао га шта студира. Цуне је одговорио да је уписао економију, на шта је Крцун рекао: "Штета, требало је да упишеш права, да будеш председник Србије! Доста ми је ових нешколованих, али политички подобних. Србији су, Гојковићу, потребни правници да је воде како треба. Погледај нашег домаћина Тита. Дао бих руку за њега колико га волим. Једина му је грешка што није Србин. Да којим случајем јесте, дао бих му обе своје руке."Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

BOZA ZEMUNAC

25.07.2017. 14:19

Inače,pesmu "Janičar" je napisao moj drug i prijatelj Radomir Dule Vasiljević.

ranko75

26.07.2017. 07:10

A ja vec odavno i celo vreme govorim,kao sto je govorio i Krcun, da je jedina greska Tita sto nije srbin, i sve druge greske izlaze odatle.Da je bio srbin ne bi napravio te greske,mozda bi neke druge. Medjutim hrvati su mnogi protiv njega, sto znaci da se ne moze svima ugoditi. Cune je veliki gospodin, Bog mu dao talenat i dostojanstvo, kulturu, sto malo pevaca ima.