ЗАХВАЉУЈУЋИ кампањи на интернет платформи “Индигого”, у којој је за 60 дана 518 људи подарило 41.662 долара (од тражених 39.000) за наставак реализације дугометражног документарног филма о Влади Дивљану “Небеска тема” - снимање је у недељу окончано! Редитељ овог остварења Младен Матичевић изузетно је задовољан реакцијама јавности.

- Ово је прва краудфандинг кампања у Србији, то преводимо као групно финансирање - објашњава редитељ за “Новости”. - Поента је у томе да већ десетак година у свету постоји принцип да, уколико желите да снимите независан филм, тачније филм који не финансира велика продуцентска кућа, телевизија или неки центар моћи, обраћате се потенцијалној публици. То се ради тако што на одређене платформе изнесете трејлер, сценарио, фотографије из филма, покажете људима о чему се ради, колико вам пара треба за то и кажете - уколико вас занима, донирајте паре. С једне стране то је позив на финансирање, а са друге - провера да ли то што радите публици нешто значи. То је нови канал комуникације. Публика је ту у позицији да одређује који ће се филмови снимити, а који не.

* Тако је ваш филм већ прихваћен код публике.

- Очигледно. Мимо сваког мог очекивања. То је добро, јер је то потврда да је потребан такав филм. Очигледно људи желе да у мору ових депресивно-политичко-социјалних тема виде и нешто друго.

* Да ли је у кампањи превагнула љубав према Дивљану или према филму?

- Пре свега, то је љубав према Дивљану. Тај филм и јесте о љубави према њему, па самим тим га тако и публика прихвата, а негде је и мали комплимент целој екипи која ради филм. Претпостављам да има и тога. Задовољан сам јер без тог новца не би било ни наставка снимања.

* Колико још посла имате?

- Захваљујући кампањи смо наставили и завршили снимање. Добар део филма је већ монтиран, па нас преко лета и јесени чека рад у монтажи и, опет, прикупљање још новца за постпродукцију. Ово је било финансирање за снимање филма, у томе смо успели, а сада идемо даље. Једноставно, то тако иде, корак по корак.

* Имате ли подршку државних званичника?

- Прошле године смо добили подршку државе. На конкурсу Филмског центра Србије били смо први на листи и добили смо од њих средства. И од Општине Палилула смо добили мала средства, јер су они Дом културе “Браћа Стаменковић” преименовала у “Влада Дивљан”. Чекамо, и надамо се, да ће нас подржати Град Београд, који би, по мом мишљењу, требало да први препозна да је у питању филм о једном од најпрепознатљивијих Београђана. Дакле, држава Србија јесте врло јасно стала иза овог филма, али проблем његовог финансирања лежи у самом филму.

* По чему се “Небеска тема” разликује од осталих документараца?

- Докуменарни су ликови који се појављују, али начин како се они третирају и сцене у којима се појављују су потпуно инсцениране као за играни филм. Нико не говори директно у камеру, људи говоре у офу. Читав филм је унутрашњи монолог великог броја Дивљанових пријатеља. Наравно, има и много његове музике, у верзијама које су радили актери ове приче. Биће и много архивског материјала, наравно. То је компликована процедура, која превазилази стандарде финансирања у Србији. Снимамо у три земље, на много локација, има много музичких сцена, статиста, није то лако уклопити.

* И саговорници су вам се радо одазвали.

- Апсолутно, сви до једног! Читам да је то љубав за Дивљана. Њега су људи страшно волели и његова музика и појава су изазивали само позитивна осећања код људи, па као такав, он има огромну заоставштину генијалних песама и зато му и припада љубав свих нас који смо око тог филма. Радимо у много лепој атмосфери, тужној зато што њега нема, али емоције које добијамо су врло лепе.


ГОСПОДИН ЧОВЕК

БИРАНИМ речима Младен говори о Влади Дивљану:

- Он је један од мојих хероја. Човек кога сам јако волео, био ми је драг и приватно, али музички ми је велики херој. Он је био генијалан композитор, генијалан кантаутор, неко ко је потпуно предефинисао шта је то рок звезда код нас и неко ко је имао особину коју сви безуспешно тражимо у себи, ја први, а вероватно и остали, а то је - он је био господин човек. Изнад свега, у свему је показивао господство. Све те ствари га чине мојим херојем. Уз то, мислим да је изузетно значајан у историјском смислу када је музика у питању.