ИМАМ у глави кадар како читам говор на комеморацији Анти Перковићу, а следећи кадар је - будим се у болници у три по подне, потпуно збуњен. Ту су Дарко Рундек, његова супруга и моја супруга, а ја уопште не капирам откуд ми ту и шта се дешава. Овако се рок новинар, критичар и публициста Петар Јањатовић сећа здравствених проблема које је имао средином марта у Загребу. Здрав и насмејан, за "Новости" на питање како се осећа, одговара са "Хвала на питању, јако добро". Подробно нам објашњава шта се заправо десило те ноћи.

- Био сам под веома јаким емотивним притиском на комеморацији - каже нам Јањатовић. - Нисам био свестан колико адреналина лучим, рекли су ми после у болници да ми је то изазвало, такозвану, срчану смрт. Тако пише у дијагнози. Срећом, није био никакав срчани удар, само сам умро. Добро сам прошао.

* Како је са оне стране?

- Много је досадно!

* Колико је смрт трајала?

- Кажу 20 минута, не знам, нисам био тамо. Имао сам силну срећу да су у публици биле две младе загребачке лекарке, које су ме реанимирале тих двадесетак минута. Као у филмовима. Препричивали су ми те сцене, притисак на срце, вештачко дисање, ударац песницом у груди. Када је стигла Хитна помоћ, кажу да сам прогледао. Ничега се апсолутно не сећам. У Хитној помоћи су ме још четири пута реанимирали апаратима.

* Докторке су вам живот спасле?

- Био је то сплет веома лоших и, признајем, веома добрих околности. Лекаркама сам за цео живот захвалан. Лепо са њихове стране што никакав спектакл од тога нису правиле, нису желела да откривам њихова имена. Са једном од њих сам постао пријатељ на "Фејсбуку".

* Слушате ли сада савете лекара?

- Рекли су ми: "Ви најбоље знате шта треба да радите". Углавном се придржавам.

* Рокерски начин живота показао је другу страну медаље?

- Остају трагови таквог живота, наравно. Али, није то само рокенрол, то је живот као такав. Живот доста утиче на здравље.


ВАШ И НАШ БОГДАН ДИКЛИЋ

У ЗАГРЕБАЧКОЈ болници Јањатовићу је доктор објаснио шта му се десило и рекао да никаквих трагова, нити оштећења, нема на срцу.

- На то се ја њему пожалим да ме много боли грудни кош када дубоко удахнем, а он каже: "Наравно, они су вас тукли 20 минута. Знате, када се то десило вашем", па застане, "и нашем глумцу Богдану Диклићу, њему су у реанимацији два ребра сломили, тако да сте одлично прошли".