ЈЕДНА од најбољих поп певачица домаће музичке сцене Александра Радовић приводи крају припреме за шести београдски концерт, који ће 17. маја одржати у Сава центру. Три дана касније, песмама са актуелног албума “Царство” развеселиће новосадску публику у “Спенсу”, а 27. маја дружиће се са Подгоричанима у Културно-информативном центру “Будо Томовић”. Цењена певачица и кантауторка неће мировати ни током лета. Планира наступе и по осталим већим градовима у Србији, али и у Македонији и БиХ, где је радо виђен гост.

Мада је пре неколико година, за “Новости”, рекла да нема жељу да објави албум, јер на музичкој сцени није повољна клима за поп мелодије, публика ју је демантовала позитивним коментарима испод нових песама на “Јутјубу”.

- Никада ми се то није догодило, а на сцени сам већ 15 година - каже нам Радовићева. - Увек буде понека критика, али сад су људи сложни у мишљењу да је “Царство” право освежење. Или су ме превише дуго чекали, па веле: “Добро да је издала било шта”. Шалу на страну, направили смо добар избор песама у које смо уткали много љубави, а људи су то препознали.

* Да ли вам зато што их не издајете често, албуми звуче као компилација хитова?

- За извођача нема веће среће него кад му све песме нађу пут до слушалаца. Цео албум изводим на наступима и сви у публици певају са мном углас. На недавном концерту у Сарајеву, једна жена из првог реда замолила ме је да отпевам песму “Памти ме”. Радо сам јој испунила жељу, а онда ме је изненадила њена реакција. Јецала је док сам певала!

КРЧКА СЕ НАРЕДНИ АЛБУМ * ТВРДИТЕ да публика неће дуго чекати на нови албум?
- Горан Ковачић је већ урадио неколико композиција, а остало је и много мојих песама које нисам уврстила у “Царство”. На јесен ћемо сигурно започети рад на новим нумерама.

* Како реагујете у таквим ситуацијама?

- Застала ми је кнедла у грлу. Није једноставно кад видите да на тај начин ваш глас додирује друго биће. У једном тренутку сам застала, бенд је наставио да свира, а ја сам морала мало да се саберем. Боли ме кад видим да неко толико пати.

* Једна сте од ретких српских певачица које редовно наступају у Сарајеву?

- У БиХ се осећам као код куће. Босанци су веома гостољубиви, цене добру музику и кад се певач труди и безусловно даје. Вероватно сам им због тога чест гост.

* Добили сте понуду да их представљате на “Евросонгу”?

- Јесам. С обзиром на то да је мој отац из Републике Српске, пре неколико година постојала је опција да браним боје БиХ на “Песми Евровизије”, али у том тренутку ми није била прихватљива. Размишљала сам да, уколико треба да певам на том фестивалу, онда би требало да представљам Србију.

ПРОБЕ ПРШТЕ ОД ЉУБАВИ * ШТА публику очекује на београдском концерту? - Осећам позитиван набој, слатко ишчекивање. Окупила сам музичаре из региона, па размишљам само како ћемо се уклопити и како ћемо звучати. На пробама све пршти од љубави и топлине, надам се да ће тако бити и на концерту. Трудићу се да направим интимну атмосферу, за разлику од претходног концерта у Сава центру који је био визуелни доживљај. Верујем да публика превенствено долази на мој наступ да би ме слушала. Као мала обожавала сам Шаде и до данас се код ње ништа није променило. И даље има перфектан бенд, сјајно изгледа и пева као пре 30 година. Важно ми је да сцена буде бајковита, да су музичари усвирани и да ме послужи глас.

* Зашто сте одустали од овогодишњег учешћа на “Евросонгу”?

- Позвали су ме из Јавног сервиса да нас представљам с песмом коју ће извести Тијана Богићевић, али због обавеза око унапред заказаних концерата нисам могла да се одазовем. “Евросонг” више није толико занимљив као што је био некада.

* Да ли је истина да сте одбили да издате албум у Хрватској (где иначе не наступате), јер су тражили да препевате песме на ијекавицу?

- Преговарала сам са “Кроација рекордсом”, али како је екавица забрањена у Хрватској, нису могли да ми гарантују колико ћу бити пуштана на радио-станицама. Не видим ниједан разлог због ког бих то учинила. Рођена сам на овом говорном подручју, говорим и певам на екавици и ако мени не смета да слушам Оливера Драгојевића како пева “липо ми је”, не знам зашто би Хрвати имали проблем да слушају екавицу. Верујем да није проблем у људима, већ у хрватским медијима. И тамо воле добру музику, слушају је, али код куће.

* Једна сте од ретких поп певачица које нису зарад популарности кокетирале са етно-мотивима?

- Питање је ко је ту паметан: они који то чине или ја. Свако има своје разлоге, о којима је непристојно дискутовати. Добар певач може да пева шта год пожели. Волим поп, мада ми се чини да бих подједнако добро певала било коју врсту музике. Своју доживљавам као мисију у тешком времену. Трудим се да будем добар пример, и као музичар и као личност. Желим да ме људи памте као неког ко је био принципијелан, бавио се музиком из љубави и оставио добре песме које ће, можда, неко препевати.