НА недавно завршеним такмичењима у Летонији и Београду, млади хармоникаш из Ваљева Алекса Мирковић, студент друге године Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву (БиХ) у класи мр Данијеле Ракић, остварио је запажене успехе. У Даугавпилсу је одржао солистички концерт пред препуном салом Регионалног културног центра, у оквиру 15. интернационалног такмичења хармоникаша "Наујене", а затим је у такмичарском делу програма освојио Гран-при млађих студената.

- За мене је ово заиста велики успех - рекао нам је Алекса Мирковић. - Осим мог концерта, одржан је још само концерт дуа реномираних италијанских уметника. Гран-при је плод вишегодишњег вежбања и труда, а уједно и мотивација за даљим радом. Само дан по повратку из Летоније, на петом међународном фестивалу хармонике "Мехфест" у Београду, освојио сам награду међу студентима свих година студија. У сарадњи са Удружењем љубитеља хармонике "Мех" објавио сам прву књигу са својим композицијама за соло хармонику. И на овом фестивалу, одржаном у "Гварнеријусу", одржао сам солистички концерт.

Алекса наглашава да одласци на такмичења много коштају и да професорка и он све покривају сами. У Летонији су добили позив за такмичење у Кини крајем јула, али и даље све зависи од финансија.

- Други такмичари често не верују када кажемо да сами финансирамо путовања, јер је у другим земљама готово свако такмичење покривено од стране неке институције. Увек се надамо да ће однекуд стићи одговор на дописе за спонзорство које скоро свакодневно шаљемо када нас позову на неко такмичење - објашњава Алекса, добитник 74 награде на такмичењима у Русији, Португалији, Аустрији, Швајцарској, Чешкој.., а сан му је да постане светски признат уметник и да се бави педагошким радом.