Српска традиција на арапском језику

С. ДОБРОСАВЉЕВИЋ

четвртак, 30. 03. 2017. у 15:13

Српска традиција на арапском језику

Фото приватна архива

Брат и сестра Никола и Бојана Пековић одушевили публику на фестивалу у Катару. Кажу да смо разбили предрасуде о Србији и позвали су нас да у Дохи снимимо албум

МУЗИЧКУ традицију Србије брат и сестра Никола (хармоника) и Бојана Пековић (гусле и вокал) одавно су пронели ван ових простора, а сада су лепоту и раскош нашег наслеђа представили и у далеком Катару. Победници треће сезоне такмичења "Ја имам таленат" наступили су са групом "Арт фамилија" у Дохи на првом фестивалу "Уд" који је назван по традиционалном арапском инструменту. Пековићи су на концерту у ревијалном делу програма потпуно очарали публику, а Бојана је уз гусле певала и на арапском језику.

- Наше гостовање у Катару је доказ да музика најбоља повезује људе - рекла је за "Новости" Бојана Пековић, студент прве године Музичке академије у Београду. - Гусле, које су увек будиле искру за ослобођењем од вишевековног ропства, сада су спојиле два народа на невероватан начин. Један њихов музичар је на уду свирао неколико наших композиција, а ми смо пред њиховом публиком извели три арапске песме. Чули су за мене преко интернета и нису могли да верују колика сличност постоји између гусала и рабабе - још једног њиховог традиционалног инструмента, без обзира што смо толико удаљени једни од других. Многи су рекли да желе да дођу у Србију и упознају наш народ.

На питање да ли јој је било тешко да научи песме на арапском језику, Бојана каже:

- Организатори су ми послали композиције да их увежбам за наступ, а текст сам скидала са интернета. Али, тек када сам тамо отишла схватила сам да ништа није онако како сам записала и да сам све погрешно научила. Певати у Дохи на њиховом језику је велика ствар и сви су били одушевљени. Катар је можда последња земља на свету где сам мислила да ћу наступити. Били смо прва група из Европе која је свирала на Блиском истоку. То је велики успех за нас као музичаре, али и нашу земљу. Били смо поносни што смо могли да кажемо да смо из Србије. После концерта, организатори су нам рекли да смо разбили предрасуде о Србији. Планирамо да наставимо сарадњу, а њихова жеља је да тамо снимимо албум. Још нисмо прецизирали да ли ће то бити диск искључиво са нашом музиком или и њиховом. Добили смо позив да у децембру учествујемо тамо и на "Рабаба фестивалу".

Наша саговорница наглашава да боравак у најбогатијој земљи на свету на сваком кораку оставља без даха.

- Све изгледа потпуно нереално - каже Бојана. - Све оно најквалитетније и најновије на свету, можете видети у Катару. Невероватно је колико су људи растерећени. Шта год да вам треба, приуштиће вам и све савршено функционише. Тачно се зна шта се сме, а шта не, од правила понашања до облачења. Не можете да идете улицом у кратким рукавима и трудили смо се да поштујемо правила.

НЕИСТРАЖЕН ПРОСТОР

На питање зашто се определила баш за гусле, Бојана каже:

- Све је ишло спонтано до моје 15. године. Нисам мислила да ћу живот томе посветити. Оно што ме константно осваја је неистражен простор испред мене. Уживам у томе и нигде не журим, јер се кроз музику развијам и као особа. Трудим се да гледам напред и себи константно задајем нове циљеве.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Lola

31.03.2017. 18:10

Kakve gluposti, ja sam zivela u Dohi 3 godine, naravno da je dozvoljeno da se ide u majici kratkih rukava, pa ja bi umrla od toplote da sam isla na 60 stepeni na posao u firmu sa dugim rukavima..... sto se tice Katrana oni nemaju nikakve predrasude o Srbima, niti mi njih posebno zanimamo koji dolazimo sa ovih prostora, tamo radi mnogo nasih svetski dokazanih i uspesnih ljudi iz razlicitih oblasti, te sigurno nisu cekali muzicarku iz Beograda da pokazuje srbe u pravom svetlu.