УРЕДНИЧКИ и новинарски двојац Јована Јоксимовић и Срђан Предојевић већ годинама нас на Пинку упознају са најновијим вестима. А да све у оквиру емисије "Добро јутро! Јована и Срђан" прође како треба великог удела има и уредница Татјана Спалевић, која је неизоставни део њиховог тима.

Повод за раговор са Татјаном је награда за квалитетно извештавање у јавности о економским реформама коју додељује НАЛЕД (Национална алијанса за локални економски развој). У образложењу награде пише: Татјана Спалевић иза себе има велико искуство у економском новинарству у штампаним и електронским медијима. У уређивању програма изборила је запажено место важним економским темама попут реформе парафискалних намета, унапређења рада инспекција, развоја електронске управе и увођења електронских дозвола.

- Прија када неко награди оно чиме се бавите, а годи када знате да сте лауреат у јубиларној десетој години постојања ових награда - каже за "ТВ новости" Татјана Спалевић.

Наша саговорница је у новинарству од 1994. године, a каријеру је почела у "Вечерњим новостима", где је радила као секторски новинар у економској рубрици. Пре годину и по дана прешла је на Телевизију Пинк.

- Посао у писаним и електронским медијима суштински се разликује само у динамици - прича Татјана.

- Мој посао је да урадим припрему емисије, да позовем саговорнике, да спремимо најаве, телевизијске "кошуљице", наравно, све у договору са Јованом и Срђаном. Разлика је и у томе што сада ја не постављам питања саговорницима, као што сам радила у "Новостима", већ организујем новинаре сараднике и репортере.

Њен радни дан, како каже, почиње са шпицом емисије, а затим наставља колегијумом након јутарњег програма, а завршава се када се све утаначи за следеће јутро. Некада то потраје и до дубоко у ноћ.

- Ми већ данас заједнички осмишљавамо оно што ће публика сутра ујутру гледати. Јована, Срђан, колегиница Марија Шкрбић и ја по завршетку емисије почињемо припреме за нову емисију - каже Татјана. - Трудимо се да увек будемо актуелни, да отворимо нове теме, да разрадимо неке којима није дато довољно простора у медијима. Са Јованом и Срђаном се лако договарамо о свему, јер су прави професионалци, прекаљени новинари и ТВ лица.

Анита Икановић, Милан Раонић, Татјана Спалевић и Марија Шкрбић

Да јутарњи програм "Добро јутро! Јована и Срђан" има актуелне теме, најважније догађаје и да све буде добро урађено заслужан је тим од тридесетак људи.

- Сваки члан наше екипе је важан, од репортера, камермана, режије, реализатора, преко декоратера, шминкера, фризера, гардеробера - сигурна је уредница Јутарњег програма. - Али када свако свој посао уради ваљано, онда све и функционише.

Када су у питању стрепње, Татјана и њене колеге имају само једну - да се саговорник неће појавити у студију.

- На нашу срећу, то се дешава веома ретко - с осмехом каже Татјана. - Једном приликом се планираном саговорнику покварио аутомобил на путу ка Београду, а то смо сазнали пола сата пред почетак програма. Те непредвиђене околности могу да вас мало помере, али и тада имамо резервни план, па гледаоци и не примете да се нешто "истумбало".

Посебно је поносна на получасовни интервју који су са партијархом Иринејом у Патријаршији уживо урадили Јована и Срђан. Дичи се и сегментом емисије у којем се јавности представљају млади талентовани људи, али и чињеницом да се на позив за гостовање у јутарњем програму "Добро јутро! Јована и Срђан" радо одазивају и политичари и уметници.

- Из дана у дан се трудимо да подигнемо ниво, а да у томе успевамо, показатељ су управо наши гости, компетентни стручњаци, људи који знају свој посао и који имају шта да кажу. Циљ нам је да направимо дијалог и да покажемо све стране једне приче или теме коју обрађујемо - каже за крај Татјана Спалевић.

ЕКСКЛУЗИВЕ

У ЕМИСИЈИ "Добро јутро! Јована и Срђан" често можемо да видимо и ексклузивне прилоге и интервјуе.

- У студију смо разговарали са Браниславом Мором, јединим Србином одбојкашким тренером у Северној Кореји. Он живи у Пјонгјангу, а нашим гледаоцима причао је о томе како се живи у овој веома затвореној држави - подсећа Спалевићева на само један од многобројних ексклузивних интервјуа.