Ко сме, тај може

Ј. ПОПОВИЋ

четвртак, 22. 09. 2016. у 10:55

Ко сме, тај може
“Синдикалац” Бошко Ћирковић окончао трку издржљивости на алпима

ЈЕДНУ од најтежих европских трка издржљивости Тор де жион, на око 3.000 метара надморске висине по Алпима, прешла је и екипа наших ултрамаратонаца - Бошко Ћирковић Шкабо, Далибор Даничић и Бранко Лучић.

- Старт трке је био 11. септембра у 10 часова - прича за “Новости” Бошко, члан “Београдског синдиката”. - Било је неопходно прећи тачно трасирану руту по Алпима, око долине Аоста у Италији, дугачку 338,6 километара, са вертикалним успоном од преко 25 км, за мање од 150 сати. Нас тројица од четворице из екипе “Ултра тркач Србија” смо то и успели.

* Какви су утисци са, такозване стазе дивова?

- Рута пролази кроз четири парка природе: Мон Блан, Црвену планину, Гран Парадисо и Мон Авик. Успут смо сретали дивље и питоме коње и магарце, мрмоте, стада крава и коза, уживали у дивотама водопада, планинских језера, шума, глечера, врхова под вишегодишњим снеговима. Привилегија је на тај начин уживати у прилично нетакнутој природи. Доживети излазак сунца на таквим местима је непроцењиво.

* Од када се и како припремате за ову руту?

- Више од три године функционишемо као покрет ентузијаста “Ултра тркач Србија”, досад смо успешно завршили три Београдска маратона, екстремне ултратрејл трке на Фрушкој гори, Старој планини, Јахорини и у Истри, као и две трке самопревазилажења на 12 и 24 сата. Ово нам је био највећи заједнички подухват досад и захтевао је много више психичке припреме и одлучности, неголи пуке физичке припреме. “Ко сме, тај може” је мото који смо позајмили за УТС и ово је била само још једна примена истог.

* Шта све пада на памет током тако дуге трке, можда неке риме, ритмови?

- Током шест дана проведених на стази, уз веома нередовно спавање, долазиле су разне мисли у главу. Више сам размишљао о преживљавању него о римама, да будем искрен. Само једна мисао никад није била на дневном реду: потпуно заустављање.

АВАНТУРИСТИЧКИ ДОКУМЕНТАРАЦ

НА овом дивном и тешком путешествију, својеврсном ходошашћу, екипа “Ултра тркач Србија” је снимила материјал који ће у скорије време бити преточен у документарни филм о помало необичној авантури сасвим обичних људи.

- Носећу песму музичке подлоге за исти би, наравно, требало да ради група људи због које сам уопште и занимљив медијима, “Београдски синдикат” - наглашава Ћирковић.

Коментари (3)

PANTOFIL-SERBIA

22.09.2016. 13:25

Vera u uspeh , uspeha je pola....!!!Tri puta bravo...!!! Pantofil-Serbia