Миле Бас повратио права на турбо-фолк хитове

среда, 22. 06. 2016. у 13:28

Миле Бас повратио права на  турбо-фолк хитове

Кемал Маловчић, Шемса Суљаковић, Миле Китић, Драгана Мирковић и Синан Сакић са "Јужним ветром" - Савом Бојићем, Милетом Басом и Перицом Здравковићем (седе)

Миле Бас из "Јужног ветра" добио судски спор против александровачке куће "Дискос" око власништва фонограма: Враћено ми је оно што ми припада. "Дискос" је годинама паразитирао на мом власништву

КОМПОЗИТОР и вођа оркестра "Јужни ветар" Миодраг М. Илић, познатији као Миле Бас, добио је у Привредном суду у Београду спор против александровачке куће "Дискос". Првостепеном пресудом је потврђено да је Миле Бас власник снимака (фонограма) на којима су забележени турбо-фолк хитови Драгане Мирковић, Милета Китића, Шемсе Суљаковић, Синана Сакића, Кемала Маловчића... После Душана Којића Које из "Дисциплине кичме", који је повратио своја фонограмска права од ПГП РТС, ово је други случај да је суд по Закону о ауторским и сродним правима пресудио у корист оригиналног произвођача фонограма.

- Најзад ми је враћено оно што ми припада, "Дискос" је годинама паразитирао на мом власништву. Много колега има исти проблем, јер су им издавачи без основа присвојили права на фонограме - рекао је Миле Бас, један од оснивача Друштва произвођача фонограма "Матрица".

Председник "Матрице" Слободан Нешовић презадовољан је што је српско правосуђе почело да показује разумевање за комплексну материју ауторских и сродних права и доноси одлуке у складу са законом.

Упркос великом отпору медија и средине у којој је створен, "Јужни ветар" је срушио све постојеће стандарде на естради и у дискографији. Највећи хитови ("Издали ме пријатељи", "Реци све жеље", "Руже цветају само у песмама", "Коцкар"...) и највећи тиражи, као и најпосећенији концерти, везани су за "Јужни ветар" и Милета Баса, што га чини најуспешнијим композитором свих времена на Балкану.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Dacha

22.06.2016. 17:26

Kakve veze ima turbo folk muzika sa Juznim Vetrom????Ovde se radi o izdanjima od 1979 do 1991

Roki

22.06.2016. 18:15

Da smo pametni Mile Bas bi bio predsjednik regiona. Covjek je legenda. Slusali bi muziku i ne bi se mrzili i ratovali. A mi gledamo politicare. Tako nam i treba.

Uros

06.07.2016. 23:29

Mile Bas je najveci kompozitor svih vremena na ovim prostorima.Iza Juznog su ostale najlepse pesme i najveci hitovi koji i dan danas traju.

Bojan

20.09.2018. 08:22

Novinari ,prvo naucite sta je turbo folk i kada je nastao ....za vasu informaciju pocetkom 90 tih ,a Juzni Vetar veze nema sa tim zanrom .