Пола века гитарске олимпијаде

С. ДОБРОСАВЉЕВИЋ

17. 06. 2016. у 19:02

Изложба у Народној библиотеци поводом 50 година од "Гитаријаде" у Београду. Све је почело наивно и случајно, а "Новости" су најзаслужније што се то десило

Пола века гитарске олимпијаде

ПОВОДОМ 50 година од прве "Гитаријаде" у Београду, данас је у атријуму Народне библиотеке Србије отворена изложба "Електричари шанса" историчара Драгана Милошевића. Поставка траје до 1. августа, а посетиоци ће моћи да погледају 56 оригиналних фотографија из легата Бранибора Дебељковића, фотографије из личне архиве Томислава Петернека, као и исечке из дневне и недељне штампе о култном музичком догађају који су пре пола века организовале "Вечерње новости". Аутор изложбе Драган Милошевић је истакао да је овом поставком спојио своју струку и хоби.

- Народна библиотека Србије као легат чува комплетну заоставштину уметничког фотографа Бранибора Недељковића, док ми је Петернек уступио фотографије са првог полуфинала "Гитаријаде" - рекао је за наш лист Милошевић. - Прелистао сам и комплетну штампу тог времена, највише "Вечерње новости" које су покренуле читаву причу. Као историчар не дам да се то заборави. Отуда веза гитаре, "Гитаријаде" и Народне библиотеке. Примерено је да се овако нешто одржава у библиотеци и да изложба има смисла. Идеја је била да се људи присете једног лепог времена, а млади виде како је некад било. Један од разлога за изложбу је и љубав према рокенролу. Кад се једном инфицирате, ту лека нема.

Чувеног музичког догађаја, коме је у зиму 1966. на београдском Сајму присуствовало око 15.000 људи, са много емоција и успомена присетио се јуче и композитор Зоран Симјановић, који је са групом "Елипсе" победио на "Гитаријади". Тај тријумф му је, каже, потпуно променио живот.

- Све је почело наивно и случајно, а "Новости" су биле најзаслужније што се то десило - рекао нам је Симјановић. - То је била Олимпијада гитаре, култни догађај коме су присуствовали сви виђенији Београђани, писци, редитељи, глумци, музичари, новинари, сниматељи и певачи. Причало се да ће бити разбијања инструмената, па су људи дошли да виде шта ће се десити.

Али, Симјановић јуче није био једини сведок тог догађаја. Окупљенима у Народној библиотеци Србије придружили су се и други учесници "Гитаријаде", а заједничко фотографисање београдских рокера из шездесетих, пропраћено је громогласним аплаузом. На музику тог времена подсетили су млади рокери "Друго рођење".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

bodili

18.06.2016. 15:46

da bilo je lepo! bio sam tamo sa drustvom. Prvo smo mislili da se i mi prijavimo (bili smo tada rok grupa mladih punih ideala i zelja tako oko 15-19 godina, ali ndeovoljno opreme itd itd... :) :) ). Na "kraju" nismo se prijavili ali smo bili prisutni kao posetioci! I zamislite "neverovatno" nije blo opijanja, orgiajanja, drogrianja itd itd... a blo je lepo, jednostavno divan, lep, dobro organizovan dogadjaj.